Το κοινωνικό μέρισμα, από «πράξη ταπείνωσης» σε μέτρο κοινωνικής πολιτικής...

on .

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να προκαλεί την οργή των Ελλήνων πολιτών, ιδιαίτερα αυτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, μοιράζοντας το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα. Πηγή του έκτακτου αυτού βοηθήματος είναι η άκρατη υπερφορολόγηση, η οποία έχει γονατίσει τους πάντες. Οι δυσβάσταχτοι φόροι έχουν επιδεινώσει την καθημερινότητα των πολιτών, καθιστώντας ακόμη και για πολλούς από αυτούς δύσκολη την επιβίωσή τους.
Η Κυβέρνηση προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» των 15 επιπλέον μέτρων λιτότητας ύψους 1,9 δις €, που φέρνει με τον προϋπολογισμό του 2018 και περιλαμβάνουν περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και αυξήσεις φόρων, πλήττοντας τους αδύναμους:
1. Νέες περικοπές στο μισθολόγιο.
2. Νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ ύψους 234.000.000 €.
3. Κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες.
4. Κατάργηση όλων των επιδομάτων για τους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.
5. Μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται ως επίδομα θέρμανσης.
6. Αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
7. Αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές.
8. Αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του clawback για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.
9. Κατάργηση της έκπτωσης για τη βουλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών.
10. Κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
11. Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας.
12. Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
14. Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων.
15. Επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία.
15. Αύξηση των εσόδων από την μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Παράλληλα, η αύξηση των έμμεσων φόρων έχει περιορίσει δραματικά την αγοραστική δύναμη όλων των καταναλωτών. Η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης και η φτωχοποίηση των χαμηλότερων τάξεων είναι ήδη δρομολογημένες.
Η Κυβέρνηση αντί να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, μοιράζει ψίχουλα. Αντικαθιστά τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης από ένα επίδομα, το οποίο μάλιστα έχει έκτακτο χαρακτήρα. Οι συνταξιούχοι που περίμεναν και τη 13η σύνταξη βλέπουν με απόγνωση τη δραστική μείωση των αποδοχών τους. Είναι κοροϊδία, από την μία να τους στερεί το Κράτος τους κόπους μίας ζωής, και από την άλλη, να τους χαρίζει ένα «μικρό δωράκι» ως αντιστάθμισμα.
Όταν η Κυβέρνηση Σαμαρά έδωσε πρώτη το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το 2014, ο κ. Τσίπρας, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωνε «θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας. … Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ανήθικη. …Πώς πετάει αυτό το ξεροκόμματο της άγνοιας και της περιφρόνησης στα μούτρα των Ελλήνων, επιχειρώντας έτσι να τους αφαιρέσει το τελευταίο που τους έχει απομείνει – την αξιοπρέπειά τους;»
Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος δεν συνιστά ούτε κοινωνική πολιτική, ούτε ανήκει σε κάποια πολιτική αναδιανομής εισοδήματος. Και αυτό γιατί αποτελεί ένα παροδικό και σποραδικό μέτρο εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, χωρίς να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Οι πολίτες χάνουν καθημερινά μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους και, από την άλλη, τους δίνεται ως αντιστάθμισμα ένα πενιχρό χρηματικό ποσό για λόγους εντυπωσιασμού και επικοινωνιακής πολιτικής.
Η Κυβέρνηση μπορεί να προπαγανδίζει παραληρηματικά, ωστόσο η πραγματικότητα αποδεικνύει τα ψέματα και την πολιτική τους ένδεια. Η αλήθεια είναι πως το κοινωνικό μέρισμα είναι μόλις 720 εκατ. €. Τα υπόλοιπα 315 εκατ. είναι υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων σε συνταξιούχους από χρήματα που η Κυβέρνηση τους πήρε παράνομα και 350 εκατ. € είναι η ενίσχυση της ΔΕΗ εξαιτίας της ανικανότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μόνο φέτος επιβλήθηκαν μέτρα ύψους 2,7 δις €, με τα επιστρεφόμενα 700 εκατ. να αντιστοιχούν μόνο στο ¼! Το σύνολο των μέτρων της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου φτάνει τα 14,5 δις €!
Οι πολίτες, όμως, δεν εξαπατώνται, γνωρίζουν πως κανένα ψηφοθηρικό επίδομα δεν θα τους βγάλει από τα αδιέξοδα της μιζέριας και της φτωχοποίησης που τους επέβαλε η Κυβέρνηση. Γνωρίζουν πως μόνη πηγή φωτός σε αυτό το σκοταδιστικό καθεστώς αποτελεί η πολική αλλαγή και μια νέα κυβέρνηση της ΝΔ..

* Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και Βουλευτής Ηρακλείου.