Πλούσιοι επτώχευσαν…

on .

Κάποτε… υπήρχε και στην Ελλάδα, η μεσαία τάξη! Ήταν οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι», αυτοί που το έκαναν, για χρόνια… παξιμάδι, δημιούργησαν μια περιουσία, με μεγάλες στερήσεις, απέκτησαν δικό τους σπίτι, αυτοκίνητο, σπούδασαν παιδιά, συντηρούσαν μικρές υγιείς επιχειρήσεις. Ήταν πάντοτε συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις, προς το Κράτος και αλλού…
Αυτό το καλό κουμάντο, μα όχι… ακροβατικές κινήσεις, στην κοινωνία και την οικονομία, ήταν που έκαναν τη μεσαία τάξη, στυλοβάτη αυτής της χώρας!
Και ήρθαν τα τελευταία χρόνια, κυβερνήσεις, η μία χειρότερη από την άλλη (επιλογές του κυρίαρχου λαού…), που «ρήμαξαν» τη μεσαία τάξη!
Πάνω στην οικονομική κρίση που ξέσπασε, βρήκαν το εύκολο και σίγουρο θύμα, για να ξελασπώσουν καταστάσεις… Είπαν: Μεσαία τάξη, εδώ είναι το… ψητό! Χτυπάτε στο ψαχνό! Αυτοί οι νοικοκυραίοι πληρώνουν, δεν… διαμαρτύρονται, δημιουργούν στην Κυβέρνηση μια… ευφορία και οι ίδιοι τρέχουν συνεχώς… στην Εφορία! Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα, να μπαλώσουμε… τις τρύπες, με τη δική τους προσφορά!
Ιδιαίτερα η παρούσα Κυβέρνηση, με πρόσχημα το… αριστερό της πρόσημο, «τα παίρνει» από τη μεσαία τάξη, με τα δυο της χέρια και δίνει, δήθεν, κάτι ψίχουλα, στους φτωχότερους Έλληνες! Ωραία πολιτική…
Αντί να εφαρμόζουν πολιτικές, που να ανεβάζουν το επίπεδο του φτωχοποιημένου Έλληνα (μόνιμες δουλειές, λογική φορολογία, κοινωνικές παροχές), αυτοί κατεβάζουν τον πήχυ, μεγαλώνοντας τη φτώχεια, διευρύνοντας τη φορολογία, καμαρώνοντας για τα συσσίτια και περιμένοντας… την ανάπτυξη!
Δηλώνουν μάλιστα, ανερυθρίαστα, πως αυτή είναι η επιλογή τους! Να «τσακίσουν» τη μεσαία τάξη και να ανοίξουν… μονοπάτια ευημερίας στους φτωχότερους! Όμως, αυτή η εξίσωση, οδηγεί στην καταστροφή: οι φτωχοί, φτωχότεροι και οι φτωχότεροι, εξαθλιωμένοι!
Και παρ’ ότι η πλειοψηφία των κυβερνώντων, δεν… έχει το Θεό της, εν τούτοις, με τον τρόπο της διακυβέρνησης, δείχνουν… να εφαρμόζουν τη ρήση της Εκκλησίας: Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν!
Όμως, αυτές οι πολιτικές, οδηγούν το λαό, στην οργή, στην αγανάκτηση, στην απόλυτη φτώχεια και με… βεβαιότητα, την Κυβέρνηση, σύντομα, στην έξοδο! Να ετοιμάζεται ο επόμενος…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.