Απάνθισμα ποικίλων μικρών ειδήσεων

on .

- Έτσι περιπλανώμενος  χωρίς πρόγραμμα και συνέχεια, με απλανές βλέμμα και χαλαρή διάθεση, συγκεντρώνω «σκονάκια» ειδήσεων και ερεθισμάτων του λογισμού, ασκώντας  και γυμνάζοντας το νου, για να έχω τις κεραίες  σε διαρκή ακρόαση.
- Η επικοινωνία με το περιβάλλον είναι μια απόλαυση της ζωής. Η ενημερότητα προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα θέματα επικαιρότητας αλλά και γοητευτικών αναδρομών.
- Τα «σκονάκια» με συγκινούν γιατί μου θυμίζουν τις μαθητικές  «δεξιότητες» μάθησης, κάτι από τα πρωτόγονα ψηφιακά  της μαθητικής εφευρετικότητας.
- Και αρχίζω με ένα αρχαίο επίγραμμα με μεγάλη σύγχρονη «προστιθέμενη αξία»  στην επικαιρότητα
    «το αληθές πικρόν εστί και αηδές τοις ανοήτοις, το δε ψεύδος γλυκύ και προσηνές».
***
- Η Ελληνική γλώσσα, αρχαία και νέα,  παρ΄ όλες τις πολιορκίες και τα γιουρούσια των τεχνολογικών λεξιλογίων, ακόμη πλουτίζει τα ξενόγλωσσα λεξικά με νέες ελληνικές παραγωγές και από την ελληνική καθημερινότητα. Μια τελευταία ελληνική γλωσσική «επένδυση» στο παγκόσμιο λεξιλόγιο είναι η λέξη  που εκφράζει μια ελληνική πολιτική «ευρεσιτεχνία» και μια κοινοβουλευτική και δημοσιογραφική «καινοτομία». Είναι η λέξη «κωλοτούμπα» η οποία σαν  «kolotumba» πέρασε πλέον σε πολλά ξένα λεξικά, σε μερικά μάλιστα ξένα έντυπα και ως «kyvistisis». Ακολούθησε μια άλλη λέξη που συχνά διανθίzει και κείμενα πολιτιστικά, πολιτικά, και ιδεολογικά και επικοινωνιακά. Με μια σύνθεση,  εξωραϊσμένη με το διαδικτυακό σύμβολο  @!. Είναι η λέξη «μ@λ@κ@ς»  με πολλές εκδόσεις και παραλλαγές. Μερικές ακόμη μπαίνουν και στην πολιτική ορολογία και ακούγονται και στο κοινοβούλιο ως «Γαλλικά», αλλά δεν ξέρουμε αν περνούν έτσι και στα πρακτικά της Βουλής. «στα τσακίδια», «μια στραβή», «συλλογικότητες», «στα τέσσερα», «δίκαιη ανάπτυξη», «απελπισμένα νέα», «long-island»(Μακρόνησος), είναι ένα άλλο μπουκέτο, από νέες λέξεις του λεξιλογίου της «Αριστερής» κουλτούρας και διάννοιας! Και βέβαια δεν ξεχνιέται το  Grekinvest που «εξουδετέρωσε»  το Grexit!
***
- Για τη δεύτερη λέξη, που η χρήση της αρχίζει από την παιδική ηλικία, άκουσα και ένα ωραίο ανεκδοτολογικό συμβάν. Νέος ελληνόπαις, που σε κάποιο «κολλέγιο» πλήρωνε την γλωσσομάθεια, γνωρίστηκε με έναν νέο Μεξικάνο, ο οποίος τον προσκάλεσε στο Μεξικό. Ο Ελληνόπαις αποδέχτηκε την πρόσκληση, με χαρά πήρε το αεροπλάνο και έφθασε στο αεροδρόμιο, όπου, τον υποδέχθηκε ο φίλος με μια νεανική παρέα. Και εκεί έκπληκτος τους ακούει να τον υποδέχονται με χαμόγελα, με τις λέξεις «well cοme m@l@k@s»!!. Αθάνατη Ελλάδα!
***
- Πολλοί θα διάβασαν στον Τύπο και θα άκουσαν στην Τηλεόραση, ότι στο νησί μας του Αιγαίου Αρκιάς, την επέτειο του ΟΧΙ παρέλασε με την σημαία ο μοναδικός μαθητής του σχολείου. Όλοι οι ΄Ελληνες, ακροατές και θεατές, ασφαλώς και συγκινήθηκαν. Εκεί, στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα, λειτουργεί ένα σχολείο με έναν μαθητή. Και αυτό το εγκρίνουν όλοι. Έλα όμως που στην άλλη ακριτική Ελλάδα, στην Πωγωνιανή, που λειτουργούσε ένα σχολείο, «παράρτημα» άλλου,  για τα είκοσι και πλέον παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου», το Υπουργείο με απόφασή του το έκλεισε και τα παιδιά τώρα κάνουν μεγάλες διαδρομές για κάποια άλλα σχολεία. Και χωρίς την «αντίσταση» και μια έστω διαμαρτυρία της εντόπιας «πρώτης φοράς Αριστεράς», η οποία ιδεολογίζεται παραμυθιάζεται για «ίσες ευκαιρίες». Αλλά εδώ, υπάρχει και κάτι άλλο. Τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου», είναι προσφυγόπουλα του Κόσμου (Η Κιβωτός πήρε παγκόσμιο βραβείο για τη δράση της), και τυγχάνουν μιας άλλης μεταχείρισης, από τα άλλα προσφυγόπουλα της «Αγίας Ελένης» όπου ιδρύθηκε ένα νέο σχολείο, με πολλά μπόνους, για βασική μόρφωση, αλλά και ειδικές ευκολίες για άλλες σχολικές επιμορφώσεις (γλώσσες, καλλιτεχνίες κλπ). Η διάφορος αυτή μεταχείριση, έχει και μια δόση «προσφυγικού ρατσισμού», για τα προσφυγόπουλα της Κιβωτού, τα οποία βρήκαν στην Πωγωνιανή, μια ζεστή γωνιά φιλοξενίας, βαπτίστηκαν Χριστιανοί εκεί στην κολυμπήθρα της Εκκλησίας, και συχνά λένε ότι η Πωγωνιανή είναι το χωριό τους. Όσοι  επισκέπτονται την «Κιβωτό του Κόσμου» θα  μάθουν πολλά για τη δομή αυτή, και αυτή τη διάκριση της εκπαιδευτικής λειτουργίας.
***
- Ένα τελευταίο «σκονάκι» της περιπλάνησης, είναι από την παρουσία στις εορτές για την επέτειο του ΟΧΙ στα Γιάννενα ,του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής  σύντροφου Μπαλάφα.  Στάθηκε ωραία και κομψά, στην εξέδρα, χειροκρότησε τις σημαίες που παρέλασαν, ευνόησε και ο καλός καιρός, είδαν  όλοι ότι οι παρελάσεις είναι οι ίδιες όπως και πολλά χρόνια πίσω, και άκουσε πολλές φορές από τις μουσικές μπάντες το τραγούδι  «Μακεδονία η ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα», όπως παιανιζόταν και σε όλη τη μεταπολίτευση του «φαύλου» και «διεφθαρμένου» καπιταλιστικού Κράτους, αλλά και πιο πίσω, την εποχή της Χούντας,  και πιο πίσω, κατά τον συμμοριτοπόλεμο. Αυτό, και η επίσκεψη του υφυπουργού στην «Αγία Ελένη», μνημείο της  Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης, τον φέρνουν πιο κοντά, στην Δεξιά ιδεολογία και τον απομακρύνουν από τη σύναξη των  συντρόφων του, που τις τελευταίες μέρες έκαναν εκδρομή στην Μακρόνησο, για να τους κράξουν άλλοι σύντροφοι, ότι επισκέφτηκαν την   Long-island (Μακρόνησο), σε Αμερικανική έκδοση, μετά τη μετατροπή του Αλέξη σε «ατλαντιστή», με τα δικά του αγγλικά!
- Οι νέοι ατλαντικοί μετασχηματισμοί του ΣΥΡΙΖΑ  είναι  γεγονός. Και οι «βάσεις του θανάτου»  μένουν και επεκτείνονται.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται, και με άλλα «σκονάκια» και με άλλες αναδρομές.  
   
ο  μέτοικος