Στηρίζουμε τους Βορειοηπειρώτες!

on .

- Του ΣΑΒΒΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ,βουλευτή – αναπλ. Τομεάρχη Εξωτερικών Ν.Δ.

 Η ελληνική διασπορά για εμάς στη Νέα Δημοκρατία έχει πρωτεύουσα θέση σ’ αυτό που αποκαλούμε Οικουμενικό Ελληνισμό. Δεν είναι μόνο η διακηρυγμένη πίστη μας για τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη συγκεκριμένη πολιτική και οικονομική συγκυρία που βιώνει η πατρίδα μας. Είναι και το γεγονός ότι προσδιορίζει τις ιστορικές εστίες του ελληνισμού ανά τον κόσμο. Με αυτό το πνεύμα είναι αυτονόητη για εμάς η ξεκάθαρη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ελληνικών μειονοτήτων, όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατικό κράτος δικαίου.
Η Νέα Δημοκρατία έχει από την ίδρυσή της πάγιες θέσεις για τα θέματα του σεβασμού των δικαιωμάτων των ελληνικών μειονοτήτων. Στην περίπτωση δε της Βορείου Ηπείρου και της  Χειμμάρας είμαστε κοντά στους βορειοηπειρώτες αδελφούς μας από την πρώτη στιγμή. Από το 2014 κιόλας, όταν η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέσαμε το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, ως μία από τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.
Δυστυχώς, όμως, το καθεστώς του σοσιαλιστή -και δήθεν ευρωπαϊστή- Ράμα συνεχίζει ένα σχέδιο αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου καλλιεργώντας έναν εθνικιστικό αλυτρωτισμό εμφανίζοντας ακόμη και μέσα από τα σχολικά βιβλία ελληνικές περιοχές ως τμήματα της «Μεγάλης Αλβανίας» ή θέτοντας ζήτημα Τσάμηδων. Αλλά δεν μένει εκεί. Κατεδαφίζει εκκλησίες (Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου), διώκει Έλληνες ομογενείς, αρπάζει τις περιουσίες των κατοίκων της Χειμμάρας με διάφορα προσχήματα, όπως είναι η τουριστική ανάπτυξη των ακτών και το νέο πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σκοπίμως από τα Τίρανα ως εργαλείο για στοχευμένες μαζικές απαλλοτριώσεις παραθαλάσσιων εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων, μεγάλης οικονομικής αξίας, που ανήκουν σε μέλη της εκεί Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε καίριο πλήγμα στην οικονομική βιωσιμότητά της και θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς την εκρίζωσή της από τις πατρογονικές εστίες της.
Το περασμένο καλοκαίρι εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία, ως έμπρακτη στήριξη στο αγώνα των Χειμμαριωτών παραβρέθηκα σε μία διαμαρτυρία τους και συνομίλησα με απλούς ανθρώπους της περιοχής. «Ότι βλέπεις στην παραλία είναι Ελληνικό, αλλά αυτό δεν το βλέπουν με καλό μάτι οι Αλβανοί και μας δημιουργούν προβλήματα" μου είπε κάποιος σε άπταιστα ελληνικά. Η πρακτική της αλβανικής κυβέρνησης είναι προφανώς απολύτως απαράδεκτη. Δημιουργεί κλίμα εθνικισμού και μισαλλοδοξίας σε βάρος της Ελλάδας. Δηλητηριάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Υπονομεύει τις προοπτικές ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.
Η Νέα Δημοκρατία είναι ανέκαθεν σταθερά  υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν καλλιεργούμε αλυτρωτισμό, είμαστε υπέρ της ειρηνικής και φιλικής συνύπαρξης των δύο λαών και της  διατήρησης των συνόρων με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Δεν θα ανεχθούμε όμως, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
Θεωρούμε, λοιπόν, δεδομένο ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Αλβανίας, εάν δεν ακυρωθεί στην πράξη η πολιτική αφανισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας από πλευράς αλβανικής κυβέρνησης. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές στην κυβέρνηση Ράμα, τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες.
Τώρα, πριν να είναι αργά.