Στήριξη και Αλληλεγγύη…

on .

"Το μεγαλείο ενός έθνους κρίνεται από το πως φέρεται στους πιο αδύναμους" έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι και πολύ φοβάμαι, πως για ακόμη μια φορά το έθνος μας απέχει παρασάγγας από το να περάσει τον πήχη.
Η απαράμιλλης έντασης και διάρκειας οικονομική κρίση μας έπληξε σίγουρα όλους, κάποιους όμως, τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους χρόνια πάσχοντες, τους πλέον αδύναμους δηλαδή, τους τσάκισε κυριολεκτικά.
Παρά τις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες του κυρίου Τσίπρα, τα χρόνια της διακυβέρνησης της Πρώτης Φοράς Αριστεράς τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί έτι περαιτέρω. Με τα μέτρα που έχουν ψηφίσει, οδήγησαν το ΦΠΑ στο 24%, μειώνουν το αφορολόγητο στα 5.600 ευρώ, με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος με αρχικό συντελεστή 22%, άνθρωποι που έχουν μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο από 500 ευρώ! Παράλληλα, κατάργησαν το ΕΚΑΣ, μείωσαν το επίδομα θέρμανσης κατά 50% και με το νόμο - τερατούργημα του κυρίου Κατρούγκαλου, πολλοί συμπολίτες μας θα χάσουν από δύο έως και τρεις συντάξεις, ενώ επί υπουργίας Ξανθού - Πολάκη, τα νοσοκομεία και η Υγεία γενικότερα βρίσκονται υπό διάλυση. Με λίγα λόγια, η αυτοαποκαλούμενη "κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας", που ψηφίστηκε υποτίθεται για να στηρίξει τους πλέον αδύναμους ανάμεσά μας, έχει διαλύσει ολοσχερώς τη μεσαία τάξη και οδηγεί ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας στην πλήρη φτωχοποίηση και εξαθλίωση.
Η ανάγκη στήριξης των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας, είναι δυστυχώς πιο επιτακτική από ποτέ και ο κόσμος περιμένει προτάσεις και λύσεις για την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
Σε αυτά τα πλαίσια, η Νέα Δημοκρατία προτείνει τον εξορθολογισμό και την ενσωμάτωση των επιμέρους επιδομάτων για τη δημιουργία ενός πιο αποδοτικού και ευέλικτου μηχανισμού στήριξης, όπως αυτόν του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με την επέκταση και την ολοκληρωμένη εφαρμογή του σε όλη τη χώρα εντός 2 ετών, το οποίο και θα λαμβάνουν όλοι όσοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει μια σειρά από μέτρα στήριξης, κατάρτισης και εύρεσης εργασίας για τους ανέργους, προκειμένου να ξεφύγουν οριστικά από την "παγίδα φτώχειας".
Μια άλλη διάσταση αυτής της κρίσης είναι και η επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, με ολοένα και περισσότερους νέους να δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασής τους. Προς τούτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για την στήριξη των οικογενειών που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια και δε βρίσκουν θέση σε κάποιο δημοτικό παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους, με τη χορήγηση κουπονιού 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο για κάθε παιδί, το οποίο και θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής τους. Όσον αφορά στην Υγεία, υπάρχουν τρεις σημαντικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν, άμεσης εφαρμογής και μηδενικού δημοσιονομικού κόστους: 1. ραντεβού με ιατρούς του ΕΟΠΥΥ για ευαίσθητες ομάδες (άνω των 65, ΑμεΑ κ.α.) εντός 24 ωρών, 2. επέκταση του μέτρου χορήγησης επαναλαμβανόμενης συνταγής από 6 στους 12 μήνες και 3. κατ' οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους που αφορά κυρίως ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.
Τέλος, στο κομβικής σημασίας ζήτημα του ασφαλιστικού, η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της ύπαρξης τριών ταμείων (μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων / ελεύθερων επαγγελματιών) και ενός μικτού συστήματος με βάση την αρχιτεκτονική του ν.3863, όπου στην κοινή εθνική σύνταξη για όλους, θα έρθει να προστεθεί το κομμάτι εκείνο που αναλογεί στις εισφορές που έκαστος έχει καταβάλλει.
Αύριο, Τετάρτη θα διενεργηθεί στην πόλη μας, στο Epirus Palace, το 3ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας "Για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη", όπου και θα αναπτυχθούν σε βάθος οι πολιτικές και οι προτάσεις της Φιλελεύθερης Παράταξης για τα καίρια αυτά ζητήματα.
Είναι αλήθεια πως η "Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα", και προκειμένου να αγγίξουμε ως έθνος το μεγαλείο που περιγράφει ο Μαχάτμα Γκάντι θα χρειαστεί χρόνος και κυρίως προσπάθεια. Το σημαντικό όμως αρχικά είναι να πάρουμε απόφαση ως Έλληνες ότι αξίζουμε αυτό το μεγαλείο, γιατί και αξίζουμε αλλά και μπορούμε καλύτερα.

* Ο Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης εργάζεται στον τραπεζικό κλάδο. Είναι  πολιτικό στέλεχος που έχει περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας καθώς και  Υπεύθυνος Τομέα Δράσης Οικονομίας της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων.