Αναπτυξιακά προγράμματα… παρελθόντος

on .

- Στο επικαιροποιημένο αναπτυξιακό συνέδριο για την Ήπειρο στα Γιάννενα, με  ατζέντη  το μισό κυβερνητικό συμβούλιο, και με επικοινωνιακή οργάνωση, και με αναπαλαιωμένο ιδεολογικό σύνθημα τον «συμμετοχικό δημοκρατικό προγραμματισμό» θα περιπλανηθεί και ο μέτοικος.
- Μια θύμηση και μια αναθυμίαση από μια παρόμοια φιέστα με πράσινους  ήλιους και με αναμνήσεις της εποχής που ήταν «το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και ο λαός στην εξουσία»! Μιας αλλοτροπικής μορφής Αριστερής και τότε «Πρώτης φοράς».
- Ήταν και τότε, σαν καλιώρα, ένα πανηγυράκι ξεσπάσματος της λαϊκής εξουσίας, που γέμισε το κτίριο της Νομαρχίας, όπου σε διάφορα γραφεία συνεδρίαζαν οι διάφορες «Επιτροπές Λαϊκού Προγραμματισμού» για τον σχεδιασμό του προγράμματος αναπτύξεως της Περιφερειακής Ελλάδας. Η ιδεοληψία ότι «ο λαός παίρνει την τύχη στα χέρια του», καλιώρα, κυριαρχούσε σε όλες τις συνεδρίες, και ο κάθε τοπικός και συντεχνιακός κομισάριος, είχε τον πρώτο και τελευταίο κυρίαρχο λόγο. Ήταν ένα παραλήρημα εξουσιολαγνείας,  σαν επαναστατική πορεία στα χειμερινά ανάκτορα!
- Δεν είναι γνωστό αν έχουν κρατηθεί από τότε κάποια αρχεία των μελετών, προτάσεων, σχεδίων, χρονοδιαγραμμάτων, για να τα μελετήσουν σήμερα κάποιοι καθηγητές, διδάκτορες και μεταπτυχιακοί του οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου μας, που και τώρα θα έπρεπε να συγκεντρώνει τα πρακτικά του ψευτοσυνεδρίου, ένα κόρπους μελλοντολογίας ή ένα αριστερό παραμύθι από «απελπισμένες ειδήσεις» ή fake news! Το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου μας δεν έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα μια εργασία για την οικονομική ανάπτυξη γενικά της Ηπείρου προ και μετά την απελευθέρωση, προ και μετά την μεταπολίτευση.
- Ακούστηκαν πολλά, σε τρεις μέρες, περισσότερα από όσα έχουν πει όλοι οι «μαυρογιαλούρηδες» του «φαύλου» και «διεφθαρμένου» καθεστώτος της μεταπολίτευσης. Μιας περιόδου  που ανέθρεψε, τάϊσε, μόρφωσε, αποκατέστησε, μισθοδότησε, και ανέδειξε όλους αυτούς τους φωστήρες της «πρώτης φοράς Αριστερά», που τους ακούσαμε αυτές τις μέρες στα Γιάννενα, σαν «περιοδεύοντα θίασο» θαυματοποιών,  να λύνουν όλα τα προβλήματα της κακοδαιμονίας του τόπου που  κατανάλωσαν όλα τα fake συνθήματα με βουλιμία και με όλες τις τοξίνες  της  μεταπολίτευσης.           
- Στον απολογισμό, που αναλώθηκαν οι Αριστεροί καλαμοϊππείς, στους  34 μήνες της διακυβέρνησης, δεν είχαν να παρουσιάσουν ένα έργο για την Ήπειρο με δική τους ταυτότητα, σε κεντρική ιδέα, σχεδίαση και εκτέλεση.  Η ΙΟΝΙΑ οδός ήταν μια παλιά ιδέα και σχεδίαση που ο φόβος του ΕΣΠΑ τους οδήγησε στον τερματισμό.
- Και είναι οικονομικός αναπτυξιακός εμπαιγμός και πράξη εκπεσμού, να επισκέπτεται ο Τσίπρας ανθούσες ιχθυοκαλλιέργειες στην Ηγουμενίτσα, που αναπτύχθηκαν αυτοδύναμα ως ιδιωτικές επιχειρήσεις τον καιρό του καπιταλισμού.  Όπως και η άλλη επίσκεψη κυβερνητικών και κομματικών σε προηγμένη μονάδα αυγοπαραγωγής και εμπορίας, η οποία αυτοδύναμα αναπτύχθηκε και λειτουργεί, εδώ πενήντα και πλέον χρόνια.
- Ο Τσίπρας, που μίλησε για «συνεργατικούς παραγωγικούς σχηματισμούς», δεν είχε να παρουσιάσει στα Γιάννενα ούτε μία μονάδα στα δυόμισυ χρόνια του. Φαντάζεται κάτι συλλογικότητες σαν Συνεταιρισμούς, αλλά δεν θέλει να τους ονομάσει έτσι, αφού γνωρίζει από μέσα ότι οι αριστεροί συνδικαλιστές των συνεταιρισμών έχουν διαλύσει τους περισσότερους γεωργικούς συνεταιρισμούς στην Ήπειρο. Οραματίζεται ίσως κολχόζ και κοπερατίβες, αλλά τα συντρόφια του και ο ίδιος δεν αποφάσισε να σχεδιάσει ούτε ένα συνεργατικό κιμπούτς,  σαν του Ισραήλ, γιατί σε αυτά πρέπει όλοι να δουλεύουν, σε όλες τις δουλειές, και οι Αριστεροί της Πρώτης φοράς δεν έχουν συνηθίσει να δουλεύουν και να ιδρώνουν.
- Πολλά είδε ο μέτοικος σε αυτό το  αναπτυξιακό συνέδριο  της Ηπείρου. Είχε την περιέργεια, μετά την επιστροφή του Τσίπρα από το προσκύνημα στον Λευκό Οίκο και τον καπιταλισμό  ότι θα είχε κάτι να πει στο Συνέδριο για μια τουλάχιστον Αμερικανική επένδυση στην Ήπειρο. Και επειδή μίλησε και για την ιστορία της Ηπείρου, την οποία φαίνεται διάβασε αποσπασματικά και διαγώνια σε κομματικές μπροσούρες με πολλές λευκές ή σχισμένες σελίδες,  πώς πρέπει να θυμηθεί τώρα που ήρθε πιο καπιταλιστής και λάγνος προς τους επενδυτές και θαυμαστής του καπιταλισμού, να ξαναδιαβάσει την ιστορία της Ηπείρου. Γιατί αυτές τις μέρες τον σνομπάρουν οι σύντροφοί του που έκαναν μια μαζική εκδρομή στην Μακρόνησο, σαν  αντιπερισπασμό για όσα καπιταλιστικά του καμώματα στην συνάντηση με τον «κακό» Τράμπ.
- Οι Ηπειρώτες θυμούνται ακόμη την αναπτυξιακή βοήθεια των Αμερικανών. Και οι πτηνοτρόφοι, σαν αγροτικοί επιχειρηματίες, θυμούνται ότι ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός έγινε με Αμερικανική τεχνογνωσία και βοήθεια, μάλιστα η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών εκτιμώντας ότι ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων ήταν Υποδειγματικός  και Πιλοτικός, κινηματογραφήθηκε και προβλήθηκε και σε άλλες υπανάπτυκτες χώρες.
- Αλλά κάτι ανάλογο έγινε και με την πεστροφοκαλλιέργεια που ευδοκιμεί στην Ήπειρο, με την οργάνωση και την συνδρομή της Αμερικανικής βοήθειας, και την λειτουργία στις πηγές του Λούρου στη Βουλιάσα του πρώτου Ιχθυογεννητικού Σταθμού πεστροφοκαλλιέργειας. Αυτά δεν τα επισκέφτηκε κάποιος της πρώτης φοράς fake Αριστεράς. Και πάμε πιο πίσω, αμέσως μετά την απελευθέρωση και τον ανταρτοπόλεμο, στα ορεινά χωριά της Ηπείρου που γνώρισαν την Αμερικανική βοήθεια με γεωργικά μηχανήματα, με  διανομή αγελάδων ράτσας, με φυτά δενδροκαλλιέργειας, με εκπαίδευση νέων και κοριτσιών στην γεωργία και στην οικιακή οικονομία  και άλλα.
- Και είναι επίκαιρο να θυμηθεί ο Τσίπρας και οι συνοδοί του ότι  και η Βασιλική Πρόνοια δημιούργησε  τυροκομεία ένα από αυτά στον Συνεταιρισμό στο Καλπάκι που έκανε μια ονομαστή γραβιέρα, αλλά και μικρότερα τυροκομεία, μια ιδέα που τώρα επανέρχεται και έχουμε αρκετά τέτοια μικρά τυροκομεία στην Ήπειρο, που θα έπρεπε να τα επισκεφτεί ο Τσίπρας. Και στον ορεινό τουρισμό η βασιλική Πρόνοια από πολύ παλιά δημιούργησε στο Μονοδένδρι  τουριστικά κρεβάτια. Και βέβαια θα του θυμίσουμε ότι και σήμερα σε δομές της Βασιλικής Πρόνοιας (Δολιανά, Αγία Ελένη, Τσεπέλοβο) φιλοξενούνται πρόσφυγες από την Συρία.
- Και οι περιπλανήσει συνεχίζονται και σε άλλες  αναπτυξιακές παλιές ιδέες, που κάνουν πως δεν τις βλέπουν…
   
ο  μέτοικος