Τι δεν είπε ο Αλέξης Τσίπρας…

on .

Τρεις ημέρες μετά τη λήξη του – κατ’ ευφημισμό – Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνέδριου Ηπείρου, τώρα που κατακάθισε «η σκόνη» του επικοινωνιακού «βομβαρδισμού» εκ μέρους του κυβερνητικού και κομματικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, για την… ιστορική του σημασία,  μπορεί πλέον να γίνει μια  νηφάλια αποτίμηση των αποτελεσμάτων του.
Κριτήριο ασφαλώς είναι τα όσα ειπώθηκαν συγκεντρωτικά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όχι φυσικά όσα ακούστηκαν στις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, όπου ο καθένας υπόσχονταν τα πάντα…
Τι είπε και κυρίως τι έμεινε στους Ηπειρώτες από όσα «εξήγγειλε» ο κ. Τσίπρας; Τίποτε απολύτως.
* * *
Αν αναζητήσουμε το τι δεν είπε σε σχέση και με τα όσα τέθηκαν  από τις ομιλίες Περιφερειάρχη – Δήμαρχο Ιωαννίνων, χωρίς δηλαδή τις επισημάνσεις – προτάσεις άλλων φορέων, μάλλον θα χαθούμε στο μέτρημα.
Ενδεικτικά και μόνο να επισημάνουμε:
➢ Σιδηροδρομική σύνδεση: Τελείωσε οριστικά δια στόματος Υπουργού Υποδομών, πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού, για αυτό και ίσως, ούτε καν αναφέρθηκε σε αυτή.
➢ Σύνδεση Ιόνιας Οδού με Πρέβεζα -  κατασκευή παραλιακού άξονα:  Καμία αναφορά!
➢ Φύλαξη συνόρων:  Όχι μόνο δεν  «άγγιξε» το θέμα, αλλά δεν μπήκε καν στον κόπο να πει ένα λόγο συμπόνιας και  στήριξης των κατοίκων των ακριτικών μας χωριών.
➢ Μετανάστευση επιχειρήσεων - ειδικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις στις παραμεθόριες περιοχές. Καμιά ιδέα, κανένας σχεδιασμός…
➢ Δασικοί χάρτες:  Το πρόβλημα είναι… ανύπαρκτο για τους Αθηναίους, άρα ανύπαρκτο και για τον κ. Τσίπρα.
➢ Κλιματική αλλαγή, υδρεύσεις, περιβαλλοντικά ζητήματα των ποταμών της Ηπείρου κ.α.:  Εκτός ατζέντας!
➢ Συγχωνεύσεις ομοειδών υπηρεσιών για εκσυγχρονισμό- συντονισμό τους, προς όφελος του πολίτη: Ούτε καν τη σκέψη του δεν εξωτερίκευσε…
➢ Χωροταξικός σχεδιασμός: Ούτε αυτός προφανώς περιλαμβάνεται στη «δίκαιη ανάπτυξη»…
➢ Βορειοηπειρώτες - σχέσεις με Αλβανία: Καμία αναφορά, κανένα ενδιαφέρον!
Υπάρχουν βέβαια και αυτά που ανακοίνωσε:
 Ας δούμε μερικά και πρώτα ορισμένα για τα οποία «πανηγυρίζει» με χθεσινή της ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ:
Έχουμε και λέμε:
➢ Οδικός άξονας Ιόνια-Κακαβιά: Προχωράμε το έργο δήλωσε. Αλλά αμέσως μετά αυτοδιαψεύστηκε, καθώς παραδέχτηκε ότι δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.
➢ Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη Παμβώτιδα: Μέχρι τέλους του έτους – υποσχέθηκε - θα έχει εκδοθεί. Τι δεν είπε; Γιατί το καθυστέρησαν τρία χρόνια και τι τελικά θα περιλαμβάνει αυτό.
➢ Ίδρυση Γεωπονικής Σχολής: Ανακοίνωση χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς, πρόγραμμα, χωρίς εξασφαλισμένη στέγη και κυρίως χωρίς εγκεκριμένες πιστώσεις.
➢ Ιδρύει (στα λόγια) μεν Γεωπονική Σχολή, αλλά και τρία παράλληλα προγράμματα για Γαλακτοκομία, Γεωργοκτηνοτροφική Παραγωγή, Ιχθυοκαλλιέργειες (και… ολίγο από σχολές Μητρόπολης Ιωαννίνων)! Η πλήρης αποκάλυψη… της προχειρότητας και της έλλειψης σχεδιασμού.
➢ Δίκτυο Φυσικού Αερίου: Θα μας έλθει, εάν και εφόσον  μετά το 2023! Καλοδεχούμενο, αλλά δεν είπε λέξη ότι πρόκειται για προκαταρκτικές συζητήσεις που  είχαν αρχίσει μεταξύ Κυβέρνησης, Περιφέρειας, ΤΕΕ κ.α. επί υπουργίας Μανιάτη το 2014 (!) 
➢ Διόδια: ήταν ήξεις- αφήξεις: Ολοκληρώνεται δήλωσε η μελέτη για αναλογικά, αλλά παρέπεμψε (για την Εγνατία)  στον μελλοντικό παραχωρησιούχο, για απαλλαγές των μόνιμων κατοίκων κλπ, όταν όμως αυτός θα προκύψει με τον ισχύοντα σχεδιασμό. Για τα διόδια της Ιόνιας και του Ακτίου, που επίσης υπάρχουν ανάλογα αιτήματα απολύτως τίποτα!
* * *
Ας δούμε όμως και ορισμένες από τις εξαγγελίες του: Επιδοτήσεις αγροτών, επιχορηγήσεις επιχειρήσεων, επενδύσεις μεταποιητικών επιχειρήσεων, αύξηση πιστώσεων για τις υποδομές, στην Υγεία/Παιδεία κλπ.: Όλα αυτά με αριθμούς και ποσοστά. Με τη διαφορά ότι πρόκειται για χρήματα του ΕΣΠΑ, το οποίο βεβαίως άλλοι το προετοίμασαν και το σχεδίασαν και σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το διαχειρίζεται και το οικειοποιείται!
 Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε άλλα, καθώς επίσης και στα περί αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τα τοιαύτα, όταν είναι γνωστό η δραστική μείωση που έχει επέλθει και επί κυβέρνησης Τσίπρα.
* * *
Ατυχώς για την Ήπειρο, επιβεβαιώθηκαν όλοι εκείνοι που εξ αρχής υποστήριζαν και διέβλεπαν την κατάληξη του συνεδρίου σε μια κομματική «φιέστα».
 Τα όσα ειπώθηκαν από τον Πρωθυπουργό (και τους Υπουργούς), ήταν ένας απολογισμός (κι αυτός φτωχός) του κυβερνητικού έργου, δεν συγκροτούν όμως τα συμπεράσματα και τις κατευθύνσεις ενός πράγματι Αναπτυξιακού Συνεδρίου.
Κυβερνητική δράση είναι η αντικατάσταση ενός αξονικού τομογράφου σε ένα νοσοκομείο, η αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας υγείας κλπ. Αυτές όμως, δεν μπορούν να ενταχθούν στο αίτημα-ζητούμενο ενός Αναπτυξιακού Συνεδρίου που απαιτεί ρηξικέλευθες προτάσεις, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Αν πράγματι η Κυβέρνηση επιδίωκε αυτό, θα ερχόταν προετοιμασμένη με συγκεκριμένους άξονες, χρονοδιαγράμματα, εγγυημένες πηγές χρηματοδότησης…
Πλην όμως το αντίθετο συνέβη. Το αποτέλεσμα, είναι αυτό που περιγράψαμε και το Συνέδριο θα έχει την ίδια τύχη που είχε και το προηγούμενο  με διοργανωτή το  ΣΥΡΙΖΑ το 2014, τότε όμως που ήταν στην αντιπολίτευση…