Ένα αναπτυξιακό Μέγα-ντιλ για τον Αμβρακικό κόλπο!

on .

Όταν τον περασμένο Μάρτιο, σε εκδήλωση  της «Ακαδημαϊκής Εταιρείας Άρτας» που πραγματοποιήθηκε στον «Σκουφά», ο γράφων διατύπωνε την απορία στον καθηγητή βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρο Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού κ. Κωνσταντίνο Κουτσικόπουλο: «…γιατί όλοι εσείς, οι ειδήμονες, που μελετάτε τον Αμβρακικό Κόλπο περιορίζεστε στα της προστασίας του και δεν μιλάτε καθόλου για εκείνη την πλήρη και εμπεριστατωμένη μελέτη των Ιαπώνων ειδικών επιστημόνων (σ.σ. συντάχθηκε το 1974) που τον χαρακτηρίζει ιδανικό βιότοπο, επισημαίνοντας ότι, σε λίγα χρόνια, η παραγωγή θαλάσσιων αλιευμάτων-και όχι μόνο, θα μπορεί να διαθρέψει ολόκληρη την Ευρώπη…», δεν περίμενε την απάντηση: «…γνωρίζω την ύπαρξή της και σας διαβεβαιώνω ότι την αναζητώ…»
Ωστόσο, εμείς οι Αρτινοί ίσως μπορέσουμε να συμβάλλουμε, όχι μόνο στην εξεύρεση της επίμαχης γιαπωνέζικής μελέτης αλλά και στην πιθανή υλοποίησή της, που θα προκαλέσει αναπτυξιακό σοκ για την Άρτα και τους γύρω νομούς της Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, λέμε με ένα στόμα, μια φωνή όλοι οι Αρτινοί απευθυνόμενοι στον Αρτινό Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, όπως και στην Αρτινή Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγα Γεροβασίλη κ.ά, προτρέποντάς τους να προχωρήσουν στην ανάσυρση από τα συρτάρια του Υπουργείου Ανάπτυξης της επίμαχης μελέτης και να κάνουν πράξη, αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, όταν αρνήθηκε στους Ιάπωνες την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του Αμβρακικού Κόλπου για 30 χρόνια.
Εξ’ άλλου, όπως ευρύτερα πιστεύεται, οι, επ’ ωφελεία αμοιβαίων διακρατικών συμφερόντων, οικοδομηθείσες πολύ καλές διαπροσωπικές σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με ηγέτες πλούσιων- και επενδυτικά εξωστρεφών χωρών (π.χ. Κίνα, ΗΠΑ, Γερμανία, Αραβικές χώρες κ.ά), μάλλον ευνοούν τη σύναψη ενός τέτοιου Αρτινού Μέγα-Ντιλ, κάτι, που εκτός των άλλων καλών για το τόπο, αναμφίβολα θα συμβάλλει τα μάλα και στην πολυπόθητη υστεροφημία των ανωτέρω Αρτινών πολιτικών.
Εμπρός, λοιπόν, για το αναπτυξιακό Μέγα Ντιλ του Αμβρακικού…

* Ο Αντώνης Κολιάτσος είναι μαθηματικός και αρθρογράφος, που δραστηριοποιείται στην Άρτα - e mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.