Τα όμβρια ύδατα βλάπτουν σοβαρά την Παμβώτιδα!..

on .

Επανειλημμένως έχω αναφέρει την σημαντική επίδραση που έχουν τα όμβρια ύδατα στην μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Ειδικά η απορροή των ομβρίων από τον αστικό ιστό της πόλης μας μέσα στην Παμβώτιδα. Μια μικρής διάρκειας βροχή, έπεσε το πρωί του περασμένου Σαββάτου  στα Γιάννενα και ήταν αρκετή ώστε ο οχετοί των ομβρίων αμέσως να ενεργοποιηθούν μεταφέροντας την απορροή της πόλης μας στην λίμνη. Η μόλυνση που προκύπτει από την απορροή των όμβριων υδάτων στις αρχές του χειμώνα και ειδικά αυτήν την περίοδο του φθινοπώρου, μετά από μια μεγάλη ανομβρία, μπορεί να ευθύνεται για το 27% της ετήσιας μόλυνσης των υδάτων της.
Δυστυχώς, με κάθε βροχή παρασύρονται από τους δρόμους και τους υπαίθριους χώρους στάθμευσης, σημαντικά ρυπαντικά φορτία υδρογονανθράκων και ιζήματα, τα οποία οδηγούνται στους τελικούς φυσικούς αποδέκτες της περιοχής μας, την Παμβώτιδα και στις καταβόθρες, Πεδινής, Μπάφρας, Καστρίτσας, Κουτσελιού, Μπιζανίου, Ροδοτοπίου.  Στο μεταξύ, οι μελέτες αποχέτευσης όμβριων δεν προβλέπουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διαχείρισή τους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος από την λειτουργία ενός έργου, με δυσμενείς επιπτώσεις τελικά για το οικοσύστημα της περιοχής μας.
Δείγματα απορροής των νερών  από τις εξόδους τριών κεντρικών αγωγών ομβρίων της πόλης μας στο παραλίμνιο μέτωπο  (Σ7 Μάτσικας – Σ8, Σ9 περιοχή Μόλου) συγκέντρωσα το αναφερόμενο πρωί του Σαββάτου κατά την διάρκεια της βροχόπτωσης, καθότι η λίμνη είναι χαμηλά και αυτό γίνεται εύκολα, ώστε να δούμε τουλάχιστον οπτικά, την ποιότητα των όμβριων υδάτων. Οι συγκεντρώσεις διαφόρων παραμέτρων της ποιότητας του νερού, θα έπρεπε να προσδιοριστούν στη συνέχεια με αναλύσεις στα κατάλληλα  εργαστήρια (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Χημείο του Κράτους – Εργαστήριο ΔΕΥΑΙ – Εργαστήρια Ιδιωτικά). Από τα αποτελέσματα που θα πρόεκυπταν, θα αποφασίζαμε τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για τη βελτίωση της ποιότητας της αστικής απορροής των ομβρίων.
Επομένως, το θέμα παραμένει ανοιχτό και αποτελεί πρόκληση για περαιτέρω έρευνα και εξέταση και δεν νομίζω πως είναι δύσκολο ή αδύνατο να γίνει. Οι Δημόσιοι φορείς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο μπορούν  να συμβάλουν σε αυτήν την έρευνα για την ορθότερη διαχείριση των αστικών απορροών ομβρίων υδάτων της πόλης μας και του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Επίσης, τώρα που η στάθμη της λίμνης είναι χαμηλή είναι και μια καλή ευκαιρία να ληφθούν και δείγματα ίλης από την παρόχθια περιοχή, ώστε να ταυτιστούν τα ευρήματα και να μιλάμε με πλήρη στοιχεία και αρκετά τεκμηριωμένες αναφορές για την ρύπανση της Παμβώτιδας, ώστε να ξέρουμε πώς ακριβώς πρέπει να ενεργήσουμε και να πράξουμε, ιεραρχώντας τις δράσεις μας για την πιο αποτελεσματική προστασία της.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ