Περσινά ξινά σταφύλια...

on .

Πριν από 3 χρόνια σαν σήμερα, ο κ. Τσίπρας μας εξηγούσε ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται», για να έρθει πριν από δύο εβδομάδες ακριβώς ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, κ. Αλεξιάδης να μας πει, «Ακόμα θα μιλάμε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ; Αυτά είναι περσινά ξινά σταφύλια!». Η δήλωση αυτή, αποτυπώνει όσο λίγες, το θράσος και την ανερυθρίαστη εξαπάτηση που ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν σε βάρος των Ελλήνων, με κορωνίδα  τις ετήσιες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Παρότι η παροχολογία στις ΔΕΘ, είναι μια πρακτική που δεν ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας,  ουδέποτε έχει υπάρξει κατά το παρελθόν πολιτικός,  που να έχει πει τόσα πολλά ψέματα στο λαό, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Η περίφημη πλέον ΔΕΘ του 2014, από όπου έταζε 12 δισ. παροχές, για να φέρει εν συνεχεία 14,5 δισ. μέτρα, αποτελεί την κορύφωση του λαϊκισμού και του εμπαιγμού του ελληνικού λαού.  Προς αποφυγήν επαναλήψεων, θα αρκεστούμε στις περσινές υποσχέσεις του κ. Τσίπρα και τα πεπραγμένα του.
Είχε θέσει 5 κύριους στόχους  κατά την ομιλία του: 1. το σύντομο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, 2. την οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, 3.  τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, 4. τη μείωση του στόχου πλεονασμάτων και 5. την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Τα αποτελέσματα δυστυχώς, μιλούν από μόνα τους. Η αξιολόγηση έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση, καθότι προβλέπονταν να κλείσει αρχικά το Φεβρουάριο του 2016. Αντί για «ελάφρυνση χρέους χωρίς ούτε 1 ευρώ νέα μέτρα», δεν πήρε τίποτα απολύτως για το χρέος, ενώ έφερε ουσιαστικά νέο μνημόνιο με 5,1 δισ. μέτρα, που αφορούν μειώσεις συντάξεων, αφορολόγητου κτλ. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, έγιναν ύφεση για το 2016 και από 2,7% προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2017, θα είμαστε τυχεροί αν φτάσει στο 1%! Δέσμευσε τη χώρα σε πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2% έως το 2060, ενώ για την ποσοτική χαλάρωση, ούτε λόγος. Κατάφερε δηλαδή το απόλυτο 0 στα 5!
Οι απατηλές υποσχέσεις του όμως δεν περιορίστηκαν εκεί. Είχε διαβεβαιώσει τους συνταξιούχους πως δεν θα υποστούν άλλες μειώσεις, για να τους καταργήσει το ΕΚΑΣ και με τα νέα μέτρα που πήρε να τους κόψει από 2 έως και 3 συντάξεις από 1/1/2019. Μιλούσε για επενδύσεις, ΕΣΠΑ, πακέτο Γιούνκερ, για να απορροφήσει τελικά λιγότερο από 1 δισ.  ευρώ από τα 35 δισ. που υποσχόταν, ενώ όλες οι μεγάλες επενδύσεις έχουν κολλήσει είτε στην απαράμιλλη γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου, με τις ευλογίες τους πάντα, είτε στις ιδεοληψίες των διαφόρων υπουργών και συνιστωσών τους. 
Τώρα εξυμνεί τον Ανδρέα Παπανδρέου φορώντας το κοστούμι του σοβαρού σοσιαλδημοκράτη ηγέτη, που δήθεν είναι φιλικός προς τις επενδύσεις, αλλά μας γυρίζει με κάθε ευκαιρία που του δίνεται, δεκαετίες πίσω, στην Ελλάδα του '80. Και παρότι έχει ο ίδιος ομολογήσει ότι έχει πει ψέματα, έχει την απαίτηση να τον πιστέψει εκ νέου ο λαός.
Όπως λέει όμως κι ο σοφός λαός, «μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη...» και δεν αργεί πλέον η ώρα, που τα «περσινά ξινά σταφύλια» θα μετατραπούν σε «σταφύλια της οργής» για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του!
* * *
Μπορεί λοιπόν ο πρωθυπουργός, να ονειρεύεται την Ελλάδα του '81, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως κοιτά μπροστά και με σαφείς κοστολογημένες ρεαλιστικές προτάσεις, φιλοδοξεί να μας οδηγήσει στο 2030, στην Ελλάδα του αύριο, στην Ελλάδα που μας αξίζει.

* Ο Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης εργάζεται στον τραπεζικό κλάδο. Είναι πολιτικό στέλεχος που έχει περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας καθώς και Υπεύθυνος Τομέα Δράσης Οικονομίας της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων.