Χαλάλι σου, Φρίξο…

on .

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

Απογοητευμένη η μητέρα, με τον 12χρονο γιο της Φρίξο, της ΣΤ’ Δημοτικού, ζητάει συνάντηση με τη δασκάλα του, στο σχολείο, για να εξετάσουν, από κοινού τις επιδόσεις του και τον χαρακτήρα του!
Η μητέρα, πολύ στενοχωρημένη, δέχεται το μερίδιο της ευθύνης, που της αναλογεί, για το μαθησιακό επίπεδο του γιου της και μιλάει, πως ο κανακάρης της δεν διαβάζει καθόλου!
Είναι στην ΣΤ’ Δημοτικού και ακόμη… συλλαβίζει, στην αριθμητική είναι… σκράπας και στην ιστορία τα κάνει θάλασσα… Μπλέκει τους Τούρκους με τους Γερμανούς… Διατυπώνει την άποψη, με… ύφος αυθεντίας, πως την 28η Οκτωβρίου νικήσαμε τους Τούρκους και την 25η Μαρτίου, τους Γερμανούς! Όσο για τη σημερινή κατάσταση, επιμένει… πως έχουμε Γερμανική κατοχή! (Μήπως έχει δίκαιο, σε αυτό το τελευταίο;).
Όπως αντιλαμβάνεσαι, αγαπητή δασκάλα, λέει η μητέρα, έχω… φρίξει με το Φρίξο και ζητάω την ανθρώπινη και την επιστημονική σου υποστήριξη!
Και η δασκάλα, που έχει πλήρη γνώση, του επιπέδου του μικρού, δίνει στο θέμα άλλη διάσταση, λέγοντάς της: «Μην ανησυχείς κυρία μου. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, φροντίζει για όλους»…
Στις αρχές Αυγούστου, εν μέσω καύσωνα, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την παιδεία (αγνοώντας… επιδεικτικά, πως ο καύσωνας βλάπτει σοβαρά την Υγεία… και την Παιδεία!).
Με πρόσχημα, δήθεν, τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης έγινε του κουτρούλη ο γάμος! (Η Κυβέρνηση κομπάζει για το νόμο και η αντιπολίτευση ότι τον… καταργεί, το 2019).
Και δεν αναφέρομαι, συνεχίζει η δασκάλα, μόνο στο άσυλο, την αριστεία και σε κάθε έλλειψη κουβέντας, για μη κρατικά Πανεπιστήμια, αλλά σου μιλάω για τη γενικότερη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, που μπήκε και πέρασε στη Βουλή, σαν όχημα, με μία μόνο ταχύτητα!.. Την όπισθεν!
Έτσι περιμένουν να πάει μπροστά η χώρα;
Όσο για το Φρίξο, μην ανησυχείς, θα βρει το δρόμο του… Εξάλλου, είναι τυχερό παιδί!
Να, προχθές για την κλήρωση, για τη σημαία κέρδισε! Είναι σημαιοφόρος για την 25η Μαρτίου! Μόνο, να τον… τυπώσουμε καλά, πως την 25η Μαρτίου, νικήσαμε τους Τούρκους! Μην τον ρωτήσει… κανένας δημοσιογράφος και γίνουμε ρεζίλι!
Μέχρι τώρα, λοιπόν, γνωρίζαμε… τις κληρώσεις του Τζόκερ και του Λόττο, τώρα… με υπογραφή Υπουργού, η κλήρωση περνάει και στην εκπαίδευση!
Αλλά, χαλάλι σου Φρίξο. Να την κρατήσεις τη σημαία! Αρκεί, να την κρατήσεις ψηλά!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.