Kλαυθμοί και οδυρμοί…

on .

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

Μερικές δεκαετίες πριν, ο Έλληνας είχε άλλους ρυθμούς στη ζωή του.
Λιγότερο άγχος, λιγότερες υποχρεώσεις και… πληρωμές, είχε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, με δυο λόγια, ζούσε μία πιο ήρεμη και ποιοτική ζωή! Τότε δεν είχαν μπει στη ζωή του, λέξεις και φράσεις «γροθιά» στο στομάχι του!
Δεν γνώριζε ο Έλληνας, τι σημαίνει τούνελ, τώρα το ξέρει καλά και εκεί μέσα, στο σκοτάδι, μπουσουλάει για 8 ολόκληρα χρόνια!
Η λέξη με τα αρχικά ΕΝΦΙΑ, δεν υπήρχε τότε, όσο κι αν ψάξει κανείς… στο λεξιλόγιο του Μπαμπινιώτη, δεν θα τη βρει…
Είναι φρέσκος όρος της τελευταίας πενταετίας, δεξιάς έμπνευσης και… αριστερής εφαρμογής!
Τότε, ο οικονομικός όρος, λίστες φοροφυγάδων, ήταν υποτονικός, ενώ τώρα τελευταία… ανδρώθηκε! Και αποτέλεσμα αυτής… της αντρειοσύνης ήταν το οικονομικό βάρος της χώρας να το… αναλαμβάνει μόνο ο μικρός και μεσαίος φορολογούμενος Έλληνας!
Τα προηγούμενα χρόνια, όταν ανέφερε κανείς τη λέξη ραντεβού, άνοιγε η καρδιά του και καθώς υπήρχε η ερωτική πενία, το μυαλό του πήγαινε αμέσως, σε αγάπες και έρωτες!
Τώρα με το άκουσμα της λέξης, αμέσως το μυαλό του Έλληνα… πάει στο κακό. Ραντεβού, με την Εφορία! Χωρίς να το θέλει, δυστυχώς, εκεί οδηγείται η σκέψη του! Εκεί, στην Εφορία, όπου δεν υπάρχουν… γλυκόλογα, αλλά πέφτει το ρευστό, για να πληρωθούν… ομόλογα!
Παλιότερα, υπήρχε μεγάλη εξάρτηση των υπαλλήλων, από την κεντρική Κυβέρνηση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν… τα «κουκιά» που έβγαζαν Κυβερνήσεις. (Κάποιοι, έχουν την τάση να παίξουν αυτό το παιχνίδι, εν έτει 2017, αλλά είναι πολύ αναχρονιστικό!).
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μονιμοποίησε τους δημοσίους υπαλλήλους, για να τελειώνει αυτό το παιχνίδι των Κυβερνήσεων «φύγε εσύ – έλα εσύ» και οι δημόσιοι υπάλληλοι να προσφέρουν έργο, να είναι αποτελεσματικοί και αδιάφθοροι και να μην… εκτελούν ασκήσεις οσφυοκαμψίας!
Γιατί τον προηγούμενο αιώνα, με τις απολύσεις τους και το… κλάμα τους, έδωσαν το όνομα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην πρωτεύουσα!
Τώρα βέβαια, …κλαυθμοί και οδυρμοί, υπάρχουν σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο στο δημόσιο τομέα. Γι’ αυτό χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια μεγάλη, από κυβερνητικής πλευράς, ώστε να επανέλθει η χώρα, στην κανονικότητα, χωρίς… τούνελ, χωρίς ανεργία και με πρόγραμμα, για δημιουργία!
Αρκεί να γνωρίζει η Κυβέρνηση, πως οι νέοι και η γνώση τους, είναι το όχημα που θα εκτοξεύσει την Ελλάδα, στο μέλλον!