Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της Κύπρου!

on .

Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της βαρύτατης φορολογίας, ενώ ο Έλληνας πολίτης αγωνίζεται να επιβιώσει, ίσως το ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα να έχει ουσιαστικά υποχωρήσει αισθητά. Ωστόσο, η επιβίωση ενός έθνους εξαρτάται πρωτίστως από το εκάστοτε εθνικό φρόνημα και όχι τον εφησυχασμό και την αδιαφορία. Γι’ αυτό και επανερχόμαστε στο σοβαρό αυτό θέμα.

Η διάσκεψη στην Ελβετία για το Κυπριακό, στην οποία σύρθηκε ο ανεκδιήγητος και αλλοπρόσαλλος Ανανικός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, με συνοδοιπόρο το ΑΚΕΛ, έληξε, όπως ήταν επόμενο, με πλήρη αποτυχία. Ο φιλότουρκος εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. έκανε τα αδύνατα δυνατά για να εγκλωβίσει την Ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια λύση που θα εξυπηρετούσε πρωτίστως τα Τουρκικά συμφέροντα. Για άλλη μια φορά οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία βγήκαν κερδισμένοι, χωρίς να δώσουν σχεδόν τίποτα.

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσφερε την εναλλακτική προεδρία και τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους πολίτες, δηλαδή τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με αυτά τα «δώρα» επέστρεψε ο κατοχικός ηγέτης στην Κύπρο, δώρα που σίγουρα κατοχυρώθηκαν και από τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. και που δεν μπορούν να αποτραβηχτούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και, επιπλέον, -άκουσον άκουσον!- πρότεινε για την προστασία των Τουρκοκυπρίων την παρουσία Τούρκων αστυνομικών στο νησί! Δηλαδή, θα αλλάξει ο Μανωλιός και θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς!

Είμαστε σίγουροι ότι ο Κύπριος Πρόεδρος θα δεχόταν και παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και τα εγγυητικά και τα ανύπαρκτα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, αν δεν υπήρχε η εμμονή του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Ήδη κάποιοι στην Κύπρο και στην Ελλάδα καλλιεργούν και προετοιμάζουν ένα τέτοιο κλίμα, ώστε στις επόμενες διαπραγματεύσεις, όποτε και αν γίνουν αυτές, αν επικρατήσουν και πάλι οι Ανανικές δυνάμεις στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές, να αποδεχτούν όλες σχεδόν τις απαιτήσεις της Τουρκίας, για να «επανενώσουν» την Κύπρο και να «λύσουν» το πρόβλημα. Ο κ. Αναστασιάδης με την πολιτική του κατόρθωσε να εξισώσει τον εαυτό του με τον κατοχικό ηγέτη. Απούσα η Κυπριακή Δημοκρατία από τη διάσκεψη! Τέτοια αναβάθμιση του «ψευδοκράτους» δεν έχει ξαναγίνει. Η «Αυτού Εξοχότης» ήταν η προσφώνηση του κατοχικού ηγέτη, όπως και του κ. Αναστασιάδη, από τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε.!

Το θλιβερό είναι ότι ούτε η Κυπριακή πολιτική ηγεσία ούτε η Ελληνική έχουν κάποια συγκεκριμένη και σταθερή πολιτική σχετικά με το Κυπριακό. Η μεν Κυπριακή κατόρθωσε στο διάστημα της μακρόχρονης κατοχής να προχωρεί από υποχώρηση σε υποχώρηση, ώστε τελικά να μιλάμε για τη δημιουργία δυο κρατών με πολιτική ισότητα, δηλαδή εξίσωση του 82% των Ελληνοκυπρίων με το 18% των Τουρκοκυπρίων! Κανείς δεν νοιάζεται στην Ελλάδα για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, για το γεγονός ότι καταπατούνται με την προτεινόμενη και αποδεκτή από την Ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία και από τον σημερινό Πρόεδρο τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι ουσιαστικά αυτό το «εξάμβλωμα» της Διζωνικής Διακοινοτικής Ομοσπονδίας δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Η εξαπάτηση του κόσμου και στην Κύπρο και στην Ελλάδα συνεχίζεται.

Μιλούν για «δίκαιη» και «βιώσιμη λύση», τη στιγμή που γνωρίζουν ότι ούτε δίκαιη είναι ούτε βιώσιμη. Πρόκειται απλά και απόλυτα για αναγνώριση των τετελεσμένων της κατοχής. Λυπηρό είναι, επίσης, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποτίθεται ότι είναι θεμελιωμένη στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου, λόγω των δικών της οικονομικών κυρίων συμφερόντων, όχι μόνον σφυρίζει αδιάφορα, αλλά και επιδιώκει να εξυπηρετήσει τα Τουρκικά συμφέροντα. Και ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε., αντί να είναι εκτελεστής των αποφάσεων του Οργανισμού, ο οποίος με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε απαιτήσει την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από τη μεγαλόνησο, αποδεικνύεται και πάλι ως μεσολαβητής μεταξύ του θύτη και του θύματος.

Αυτά που προτείνει ξεπερνούν κάθε όριο φαντασίας, και σχετικά με το περιουσιακό βασίζοντας το δικαίωμα κατοχής στη συναισθηματική σχέση του χρήστη στα κατεχόμενα και αποσιωπώντας το διαρκές έγκλημα πολέμου του αποικισμού. Και κανένας Έλληνας ηγέτης ή υπουργός εξωτερικών δεν τολμά να τον επαναφέρει στην τάξη. Τέτοια ταπείνωση και εξευτελισμός! Είναι καιρός και η Κυπριακή πολιτική ηγεσία να ανανήψει και να δει, πού οδηγεί η πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων, και η Ελλάδα να αποφασίσει, τι τελικά επιδιώκει στην Κύπρο. Αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να πράξει το παραμικρό, ας το εξαγγείλει ξεκάθαρα και ας αφήσει κατά μέρος τις αυταπάτες και τις παραπλανητικές τακτικές. Αυτή δημιούργησε το Κυπριακό πρόβλημα – δεν έχει σημασία αν τότε ήταν η χούντα ή όχι – εκτελώντας συνειδητά ή όχι τα εγκληματικά σχέδια του Κίσσινγκερ. Όσο για τον κατοχικό ηγέτη και τους Τουρκοκύπριους, ας αναλάβουν τη μοίρα τους οι ίδιοι.

Ας πάψουν να είναι ανδρείκελα και όργανα της «μητέρας» Τουρκίας, αν θέλουν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους και να συμβιώσουν με τους Ελληνοκύπριους. Να ζητήσουν οι ίδιοι την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και των εποίκων. Αλλιώς ας ξεχάσουν μια για πάντα την επανένωση. Και για ποιους Τουρκοκύπριους μιλάμε; Στα κατεχόμενα κουμάντο κάνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες των εποίκων, όργανα της Τουρκίας. Και όσο για την Κυπριακή πολιτική ηγεσία: Καλύτερα η σημερινή κατάσταση, η ύπαρξη δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχει ένα ανεξάρτητο κράτος, παρά ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας, το οποίο θα κινδυνεύει κάθε στιγμή να καταποθεί από τις ορέξεις της, με συνέπεια τον αφελληνισμό του νησιού και τον πλήρη έλεγχό του από την Τουρκία, κάτι που είναι ο πραγματικός στόχος της νεοοθωμανικής Τουρκίας του Ερντογάν και όχι μόνον.

Είναι η ώρα μεγάλων και κρίσιμων αποφάσεων, προτού είναι πολύ αργά! Ο κίνδυνος αφανισμού του Ελληνισμού της Κύπρου είναι ορατός, αν δεν επανορθώσουμε τώρα και όχι αύριο τα εγκληματικά λάθη μας!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ