Κύριο μέλημα των κυβερνώντων πρέπει να είναι η ακεραιότητα της χώρας μας!..

on .

«Το διατηρείσαι τα αγαθά, χαλεπότερον του κτήσασθαι» έλεγαν οι σοφοί αρχαίοι μας πρόγονοι. Και τι εννοούσαν και τι συμβούλευαν μ’ αυτό το γνωμικό; Αυτό αφορούσε στο να διατηρούμε και να φροντίζουμε, ακόμα και να προσθέτουμε ένα λιθαράκι σ’ αυτά, κινητά και ακίνητα, που κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας, από τους γονείς μας και γενικά από τις γενιές που έζησαν εδώ που ζούμε εμείς σήμερα. Στα προσωπικά μας κληρονομήματα, στα εν γένει κτήματά μας. Σπίτια, χωράφια, περιβόλια.
Σ’ αυτή όμως τη ρήση μπορούμε να δώσουμε και ευρύτερη έκταση. Να την επεκτείνουμε και σ’ άλλους τομείς. Όχι μόνο στα προσωπικά μας, αλλά στα ευρύτερα όρια του χωριού μας, της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Στα σύνορά μας. Να τα υπερασπιζόμαστε σθεναρά και να μην επιτρέπουμε στους όμορους Δήμους να μας τα καταπατούν.
Αυτό ως προς τις μικρές μας Πατρίδες. Μικρές σε έκταση, αλλά μεγάλες σε συναίσθημα, γιατί εκεί πρωτοείδαμε το φως του ήλιου, εκεί ζήσαμε τα ανέμελα παιδικά μας χρόνια κι έχουμε τα καλύτερα βιώματα. Όπου κι αν βρεθούμε, η νοσταλγία μας τραβάει να γυρίσουμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε την πορεία της ζωής μας.
Εκεί όμως που το ενδιαφέρον μας πρέπει να εστιάζεται περισσότερο είναι η μεγάλη μας πατρίδα. Η Ελλάδα μας. Και μία πατρίδα σαν την δική μας, με ιστορια, με δόξα με πολιτισμό πρέπει να την υπερασπιζόμαστε, με νύχια και με δόντια να την κρατήσουμε ακέραια. Γιατί η ιστορία της, η δόξα της, ο πολιτισμός της είναι κι αυτά αγαθά, τα οποία κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας.
Ας αρχίσουμε από τα σύνορά μας τα εδαφικά, τα οποία οι γείτονές μας τόσο από τα ανατολικά, όσο κι από τα δυτικά συνεχώς παραβιάζουν. Παραβιάζουν από ανατολικά τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο μας, ορεύονται τα νησιά μας, διεκδικούν τη Θράκη μας. Αλλά κι από τα δυτικά απειλούν και λένε θα επεκτείνουν τα δικά τους σύνορα ως την Πρέβεζα!
Το κύριο μέλημα των εκάστοτε κυβερνώντων της χώρα μας πρέπει να είναι η επαγρύπνηση για την ακεραιότητα της χώρας μας.
Άλλο μέλημα η ιστορία μας, που επιχειρούν να μας τη διαστρεβλώσουν. Ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας, τα ήθη και έθιμά μας τα οποία πολλοί τα θεωρούν παλιομοδίτικα. Είναι κι αυτά αγαθά -και μάλιστα πολύτιμα- τα οποία έχουμε χρέος να τα διατηρήσουμε, όσο κι αν είναι «το διατηρείσαι χαλεπότερον του κτήσασθαι».

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΥΡΓΙΑΝΝΗ-ΜΠΟΥΡΗ