Τα καθημερινά γεγονότα με το περισκόπιο…

on .

- Η καθημερινή ενημέρωση ή αλλιώς τα καθημερινά μας, είναι συνήθως ελλειμματικά και συχνά πλέουν μέσα στην άγνοια. Δηλώσεις, ανακοινώσεις, προτάσεις, νομοθετήματα, non papers, και κάθε είδους και ευρηματικότητας facebooks, βάζουν όλο και πιο βαθιά στο σκοτάδι τους πολίτες, ακόμη και τους πιο «πιστούς» οπαδούς. Σε αυτό το βάθος της «πλεύσης», η πορεία μοιάζει με ζωή μέσα σε υποβρύχιο, όπου το περισκόπιο είναι το μάτι που μας φέρνει σε επαφή με τα καθημερινά. Μια καθημερινότητα που συνεχώς ανατρέπεται,  πολλές φορές ακυρώνεται από την επόμενη θέαση μέσα από το περισκόπιο, και πάλι βρίσκεται στο σκοτάδι με αόρατο το μέλλον και με απρόβλεπτη την επόμενη ανάδυση σε περισκοπικό βάθος.
- Έτσι και ο μέτοικος, μέσα από το δικό του περισκόπιο, ψάχνει μέσα στα σκοτάδια, να προβλέψει και να φανταστεί, ποια θα είναι η επόμενη μέρα και οι εξελίξεις των γεγονότων. Και μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα κάνει τους διαλογισμούς του, τις προβλέψεις του, με αναπόφευκτες τις αναδρομές σε εποχές που ήταν πιο ξεκάθαρες και προβλέψιμες.
- Περάσαμε μέρες, με «βουνά» τα σκουπίδια. Θέαμα και οσμές αποκρουστικές. Περιγραφές  με έκτακτα «ρεπορτάζ», και στο βάθος ο φόβος κάποιας επιδημίας  πανώλης. Το περισκόπιο δεν ήταν ικανό για προβλέψεις αισιόδοξες. Μόνο βλέπει εικόνες από συγκρούσεις, από πορείες, πλακάτ, και διεκδικήσεις χωρίς όρια. Και καθώς κατεβαίνει το περισκόπιο σε μεγαλύτερο βάθος, ο μέτοικος διαλογίζεται τις ιδιωτικοποιήσεις της καθαριότητας στα Νοσοκομεία, τις χωματερές που λειτουργούν με πρόστιμα, την καθολική ταφή των απορριμμάτων,  και διαβάζει ότι στη «σοσιαλιστική Σουηδία θάβουν μόνο το 10% των σκουπιδιών και τα υπόλοιπα τα «εκμεταλλεύονται» καπιταλιστικά! Και κει έφθασαν και κάποιες χιλιάδες από τους νέους της χώρας μας για ευδοκίμηση.
- Και διάβασα στον Τύπο μας ότι ήταν «στο ζενίθ η αγανάκτηση των Γιαννιωτών για τα βουνά των σκουπιδιών»! Εναντίον ποιών: Των εργαζομένων; Του Δήμου που εισπράττει τέλη καθαριότητας; Ή της απειθαρχίας των συμπολιτών που δεν μπορούν ακόμη να κάνουν διαλογή, και ακυρώνουν κάθε προσπάθεια να μπει σε τάξη η διαχείριση των σκουπιδιών από μας; Κάπου στο βάθος  η λαοκρατία κάνει Κουκου  πίσω από την πρώτη φορά  Αριστερά.
- Και ξανά στο περισκόπιο, και βλέπει ο μέτοικος μια αφίσα κάποιας αριστερής συνιστώσας, με όψιμη και καθυστερημένη αντίδραση για την Θεανώ, την «Αγία Ελένη», την «αποκατάσταση» της μνήμης της Φρειδερίκης, και σχόλια για τη διαχείριση του προσφυγικού! Αντίδραση κατόπιν εορτής. Αλλά καμιά κουβέντα για την τύχη των κονδυλίων που καταναλώνονται για τους πρόσφυγες. Κατεβάζω το περισκόπιο και  ανασύρω κάποιες διακηρύξεις της πρώτης φοράς Αριστεράς, για «διαφάνεια» για «διαύγειες», για «ηθικό πλεονέκτημα», για δίκαιη για δίκαιη για δίκαιη…. Αδικία!
- Τελευταία έφθασαν και οι Κινέζοι καπιταλιστές επιχειρηματίες να μας αναπτύξουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά των βουνών μας! Το έπιασε φευγαλέα το περισκόπιο αλλά τίποτε το διαφανές της συμφωνίας δεν μαθεύτηκε για λεπτομέρειες. Πάντως ο Αλβανοί έφθασαν γρηγορότερα και θερίζουν τα άγρια και ακριβά φυτά των βουνών μας.  -Κατεβάζοντας το περισκόπιο η σκέψη πήγε στους βοσκοτόπους και στους δασικούς χάρτες! Τι να συμβαίνει κάτω από τα ίσαλα του περισκοπίου; Αυτές τις εκτάσεις θα τις αξιοποιήσουν οι Κινέζοι με «παραχώρηση»; Και τα κοπάδια που θα πάνε; Αλλά λέω, κάτσε κάτω με το περισκόπιο. Η ανάπτυξη….. έρχεται! Αν είναι νάρθει θε να ρθεί, αλλιώς θα προσπεράσει με τη λαοκρατία! Καμία από τις συνιστώσες δεν διαμαρτυρήθηκε για το «ξεπούλημα» του τόπου μας και της πλούσιας ….βιοποικιλότητας της χλωρίδας των βουνών μας, στους Κινέζους καπιταλιστές.
- Μια φανφαρωνική επικοινωνιακή ανακοίνωση από την κυβέρνηση έγινε για κάποια εκτόξευση τηλεπικοινωνιακού αραβικού δορυφόρου.  Και ακούστηκε το μεγαλόστομο ότι η Ελλάδα μπήκε στην δορυφορική εποχή! Ξένος ο δορυφόρος, μακριά στη Γουϊνέα η εκτόξευση, χάχανα και κορδακίσματα Αριστερά, λες και εκτοξεύτηκε σπούτνικ. Και τα Twitter πήραν φωτιά. Από το περισκόπιο δεν φάνηκε κάτι. Και για να πάρουμε τον τορό του Πολλάκη έχουμε κάτι ωραίες παροιμίες που τις ξεχνάμε: «Με ξένα κόλλυβα δικά μας σχώρια». Και κάτι πιο παραστατικό επίκαιρο και ουρανόπεμπτο: «η μύτη μας στο ουρανό κι ο κώλος μας στη στάχτη»! Λαϊκή σοφία.
- Ανεβάζω και ξανανεβάζω το περισκόπιο και συνέχεια ακούω για εκείνη την υπόθεση της νυκτερινής επικοινωνίας του ΚαμμενΆΝΕΛ  με τον ισοβίτη φυλακισμένο. Οι αντιπαραθέσεις δεν έχουν τελειωμό και σταματημό. Στο κατέβασμα του περισκοπίου πάντα μένει η κυβερνητική άποψη, όχι βέβαια η νομική συνηγορία της ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ συμμαχίας. Εκείνο που με προβληματίζει είναι το επιχείρημα ότι ο κάθε Έλληνας πολίτης, ακόμη και υπουργός, μπορεί να ανακατευτεί στο έργο της Δικαιοσύνης και να αποφαίνεται για την απονομή του δικαίου. Χάνω τον ύπνο μου ενθυμούμενος τα Λαϊκά δικαστήρια της ΕΑΜοκρατίας. Μήπως ξεκινήσαμε για την μεγάλη πορεία προς τη Λαοκρατία; Και με τα σκουπίδια η παράκαμψη του Συντάγματος κάτι τέτοιο έδειχνε.
- Αλλά, και κάπως έτσι φαίνονται στο περισκόπιο κάποιες «ελεύθερες» και αυτόνομες περιοχές στη Αθήνα, με το άβατο των Εξαρχείων, το άβατο στο Μενίδι, στον Ασπρόπυργο και αλλού. Και πολύ ανησυχητικό το γεγονός της απαγορεύσεως εκδήλωσης των Αστυνομικών στα Εξάρχεια. Κάπως έτσι και στα Δεκεμβριανά 1944 η πολιτοφυλακή και η ΟΠΛΑ εξουδετέρωνε ένα-ένα τα περιφερειακά Αστυνομικά τμήματα της Αθήνας.
- Και καθώς το «υποβρύχιο» αναδύεται λόγω χρόνου και λόγω χώρου του μέτοικου, και φλεγόμαστε όλοι από καύσωνες καλοκαιρινούς, ανοίγω την ατζέντα και μετράω πόσες μέρες πέρασαν από την «μεγάλη νίκη» των διαπραγματεύσεων, αλλά, δεν βρίσκω την ημερομηνία που βγήκαν οι φάκελοι από τα συρτάρια των Υπουργών να προωθήσουν τις καθυστερημένες υποθέσεις, δεν φαίνεται να ξεκινάει το Ελληνικό, δεν άρχισαν τα συσσίτια, δεν ανακοινώθηκε ένα αντίμετρο, η Ιόνια ολισθαίνει και από Κακαβιά πάει Τσίπρικα Τζουμέρκα, οι έρευνες για τα πετρέλαια σε Γιάννενα, Πρέβεζα και Άρτα δεν άρχισαν, και η ανάπτυξη της Ηπείρου δεν φαίνεται.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…       

ο  μέτοικος