Ελεγεία Δωδωναίου αρχαιολογικού τοπίου...

on .

Πρόσφατα η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκε τους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης και της Κασσώπης και ξεναγήθηκε απ’ τον προϊστάμενο της ΕΠΚΑ κ. Κωνσταντίνο Σουέρεφ. Απ' ότι έγραφε ο τοπικός τύπος, η Υπουργός συζήτησε με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, τον κ. Σουέρεφ και τον Δήμαρχο Δωδώνης κ. Ντακαλέτση. Ο περιφερειάρχης επρότεινε στην υπουργό κάτι σημαντικό: Να συνδράμουν τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού στο να καθιερωθούν μόνιμες και τακτικές διαδρομές διασύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης επρότεινε στην υπουργό να δημιουργηθεί κέντρο Αρχαίου Δράματος και Μουσείο στην περιοχή, «εικονικής πραγματικότητας». Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Το 1996 στο Θεατρικό Εργαστήρι Ηπείρου (Θ.Ε.Η), όπου παρευρίσκετο σχεδόν κάθε βράδυ ο αείμνηστος Στέλιος Τσιτσιμελής - περιφερειάρχης Ηπείρου τότε - είχαμε ξεκινήσει μια συζήτηση για το θέατρο της Δωδώνης. Ειρήσθω εν παρόδω ότι είχε συγκεντρώσει τους Νομάρχες και τους Δημάρχους της Ηπείρου και πήγαν στην Αθήνα να διαμαρτυρηθούν στους αρμόδιους υπουργούς για τη χάραξη της Εγνατίας που επρόκειτο να περάσει επιφανειακά και πολύ κοντά στο θέατρο της Δωδώνης. Το ότι άλλαξε η χάραξη και απεμακρύνθη η Εγνατία απ' τον αρχαιολογικό χώρο τούτο οφείλεται στην παρέμβαση του Στέλιου Τσιτσιμελή και στο σύνολο της τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου.
Με αφορμή αυτό το γεγονός και με σκοπό να οργανωθεί ένα έργο ικανό να αναδειχθεί Διεθνώς ο Αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, ο περιφερειάρχης επρότεινε να συσταθεί Νομικό Πρόσωπο από Πανεπιστημιακούς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδικούς αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους με την επωνυμία: «Διεθνές Πανεπιστημιακό Κέντρο Μελέτης Αρχαίου Δράματος».
Ακολούθησαν συσκέψεις με τους Δημάρχους, τον Νομάρχη και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, στις οποίες παρευρίσκετο και ο υποφαινόμενος, έως του σημείου της κατάθεσης προτάσεως στα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας για τη σύσταση του ως άνω Νομικού Προσώπου και μετά από σχεδόν ένα χρόνο εγκρίθηκε η σύσταση του με την επωνυμία «Διεθνές Πανεπιστημιακό Κέντρο Μελέτης Αρχαίου Δράματος» που δημοσιεύτηκε η ίδρυσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Όταν ανέλαβε υπουργός Παιδείας ο Γεράσιμος Αρσένης και ερεύνησε όλα τα Πανεπιστημιακά Νομικά Πρόσωπα, διεπίστωσε ότι τα περισσότερα απ' αυτά είτε ήταν ανενεργά, είτε τα Διοικητικά τους Συμβούλια δεν είχαν ανανεωθεί για αρκετά χρόνια από τη λήξη της θητείας τους. Έτσι, με υπουργική απόφαση τα κατήργησε! Μεταξύ αυτών και το «Διεθνές Πανεπιστημιακό Κέντρο Μελέτης Αρχαίου Δράματος», καθ' ότι δεν υπήρξε ούτε μία συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, έληξε και η θητεία του Στέλιου Τσιτσιμελή και όσο κι αν προσπάθησε ν' αποτραπεί η κατάργησή του κατέστη ανέφικτο.
Στο Θ.Ε.Η εν τούτοις καταρτίζαμε προτάσεις ο Μιχάλης Οικονομίδης, ο Σπύρος Παπασπύρου και ο υποφαινόμενος για τη λειτουργία, τις προοπτικές ανάπτυξης και τις δράσεις που θα μπορούσε να έχει το Δι.Πα.Κε.Με.Αρ.Δρ.
Εν τω μεταξύ, από το 1996 με πρωτοβουλία του Θ.Ε.Η και την στήριξη του Στ. Τσιτσιμελή, ιδρύσαμε την Πολιτιστική Αμφικτυονία Βορειοδυτικής Ελλάδας, με σκοπό να συμβάλει σε επιφανειακές εργασίες ευπρεπισμού των 16 Αρχαιοελληνικών και Ελληνορωμαϊκών θεάτρων σε συνεργασία με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες Ηπείρου - Κέρκυρας - Θεσπρωτίας και Αιτωλοακαρνανίας.
Λεπτομέρειες για τη δράση της Αμφικτυονίας που δυστυχώς είχε διάρκεια ζωής μόνο για δύο χρόνια ανακοινώσαμε σε διημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Δωδώνης στις 4 - 6 Σεπτ. 2009. Τις εισηγήσεις αυτές του υποφαινόμενου και του Μιχάλη Οικονομίδη έχουμε ήδη αποστείλει στους Δήμους Δωδώνης, Ιωαννίνων και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Ιωαννίνων, ελπίζοντας ότι ενδεχομένως να φανούν χρήσιμες για όσους έχουν γνήσιο ενδιαφέρον για την ανάδειξη των μνημείων πολιτισμού που μας κληροδότησε ο Αρχαιοελληνικός πολιτισμός των ανοιχτών οριζόντων.
Κι επειδή οι φίλοι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας τονίζουν συνεχώς ότι το κράτος έχει συνέχεια, ελπίζουμε ότι τη συνέχεια κάποιων πρωτοβουλιών που αφορούν στη ανάδειξη των μνημείων πολιτισμού, δυνατόν να τις συμμεριστούν όσοι - επαναλαμβάνουμε - έχουν γνήσιο ενδιαφέρον και όχι ευκαιριακό κάθε φορά που ένας υπουργός Πολιτισμού επισκέπτεται την περιοχή. Καιρός να κατανοήσουμε ότι οι αποκοπές της συνέχειας του πολιτισμού της χώρας από ξένες επεμβάσεις, δεν θα συνεχίζονται και από εντόπιους πολιτικάντηδες...