Μαθητές στα θεωρεία, βουλευτές στα κυλικεία!

on .

-Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΚΑΤΣΟΥΛΗ,
Ομότ. Καθηγητή Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

Όταν ανοίγουμε το κανάλι της Βουλής, πολύ συχνά ακούγεται ο προεδρεύων να λέει: «Γνωρίζω στο σώμα ότι από τα θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίαση οι μαθητές του τάδε σχολείου, αφού περιηγήθηκαν τους χώρους του κτηρίου και ενημερώθηκαν επί της λειτουργίας της».
Μέχρις εδώ όλα καλά. Τι διαπιστώνουν όμως οι μαθητές μας όταν κοιτάζουν προς τα κάτω; Αδειανά τα έδρανα των βουλευτών, έναν ομιλητή που βοά σχεδόν εν ερήμω, ένα ή το πολύ δύο στα υπουργικά έδρανα και βία 10-15 βουλευτές από τους 300 που τους λένε κατά την ενημέρωσή τους.
Όταν τυχαίνει να είναι περισσότεροι τότε, κατά κανόνα, γίνονται μάρτυρες αγρίων διαπληκτισμών σε γλώσσα, συχνά, πεζοδρομίου. Οι εκφράσεις ψεύτες, διαπλεκόμενοι, απατεώνες, ανίκανοι, συκοφάντες, πουλημένοι, υπηρέτες των μεγάλων συμφερόντων, δουλοπρεπείς, εκτελεστές ξένων εντολών, γερμανοτσολιάδες, προσκυνημένοι, κότες με λιριά κόκκορα, ανθρωπάκια, υποκριτές χωρίς τσίπα, γλύφτες εκεί που έφτυναν, σάλια που γίνονται ψιχάλες, παντελόνια που γίνονται φουστάνια ή φουστίτσες, διαστρεβλωτές της αλήθειας, μικροσυμφεροντολόγοι, ανεπάγελτοι, καρεκλοκένταυροι, παράσιτα του δημοσίου ταμείου, ασυνείδητοι, προδότες, ασυγκίνητοι από τη δυστυχία του ελληνικού λαού, διχαστές, φασίστες, χειραγωγημένοι και πολλά άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.
Αυτά, δυστυχώς, αποκομίζουν φεύγοντας από το Ναό της Δημοκρατίας, οι μαθητές μας. Τούτων δοθέντων διερωτάται κανείς αν πρέπει να οδηγούνται οι μαθητές σ’ ένα τέτοιο ναό που αντί να τους προάγει αισθήματα ευθύνης, αλληλεγγύης και πατριωτισμού, τους αφήνει αισθήματα απογοήτευσης και αυτό είναι κακό για το μέλλον της δημοκρατίας αυτής της χώρας.
Το Υπουργείο Παιδείας ας εξετάσει το θέμα και ο συνάδελφος κ. Μαραντζίδης του Παν/μίου Μακεδονίας ας κάνει μία μαθητοσκόπηση με ένα κατάλληλο ερωτηματολόγιο, ώστε οι μαθητές αυτοί που παρακολούθησαν τις συνεδριάσεις της Βουλής «αφού πρώτα περιηγήθηκαν στους χώρους της κι ενημερώθηκαν επί του τρόπου λειτουργίας της...» να μας πουν ποιες είναι οι εντυπώσεις τους απ’ αυτή την εμπειρία τους. Αυτό θα είναι πολλαπλώς χρήσιμο για μικρούς και μεγάλους.