Αλίμονο στους νέους…

on .

Ως πολίτες και ως χώρα έχουμε πολύ πιο φλέγοντα και σοβαρά ζητήματα να ασχοληθούμε από τις δηλώσεις ενός υπέργηρου ηθοποιού, εν προκειμένω του Κώστα Καζάκου. Άλλωστε και ως ηθοποιός δεν ξέφυγε από τη μετριότητα και στη χρυσή εποχή του κινηματογράφου έμεινε στη σκιά και φωτίστηκε λίγο μόνο από τη λάμψη της πρώτης συζύγου του, που υπήρξε πραγματική σταρ, της Τζένης Καρέζη.
Ως σκηνοθέτης και επιχειρηματίας - παραγωγός στην όντως μακρά του καλλιτεχνική πορεία «έκανε τέχνη» με επιδοτήσεις από τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών, ενώ στην πολιτική του διαδρομή «που πέρασε και δεν ακούμπησε» του είχαν έτοιμη την καρέκλα του βουλευτή, αφού εκλέχθηκε δύο φορές  χωρίς σταυρό, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΚΕ. Σήμερα είναι  καλοπληρωμένος από το κράτος διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (λένε για 4.000 ευρώ μηνιάτικο).
Αυτός ο άνθρωπος που θέλει να προάγει τον πολιτισμό, αποκαλεί προδότες τους νέους που εξαναγκάζονται να ξεριζωθούν και να μεταναστεύσουν για να βιοποριστούν για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι η μεγαλύτερη ύβρις και η πιο ακραία φραστική βαρβαρότητα που έχει ακουστεί για τη νέα γενιά, η οποία δοκιμάζεται εξαιτίας λαθών των προηγούμενων γενεών. Σε μια Ελλάδα που αδυνατεί εδώ και χρόνια να προσφέρει ευκαιρίες στη  νέα γενιά για: εργασία, δημιουργία, παραγωγή, αξιοπρεπή διαβίωση, άνθρωποι που είχαν αυτές τις ευκαιρίες αλλά και την ευθύνη για την σημερινή πραγματικότητα όπως ο κ. Καζάκος αντί να απολογούνται, έχουν το θράσος να είναι και στη θέση του κατήγορου. Η άποψή του δεν θα δημιουργούσε τόσο θυμό και οργή σε έμενα αλλά και στη γενιά μου αν ήταν η γνώμη ενός οποιουδήποτε πολίτη. Αλλά ο εν λόγω κύριος πληρώνεται αδρά σήμερα από το κράτος με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για να παράγει στο ΔΗΠΕΘΕ πολιτισμό.
Θα έπρεπε να είναι τραγικός ως ηθοποιός - σκηνοθέτης σε έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη, του Σοφοκλή και όχι «τραγικός» ως άνθρωπος… Όσοι του έχουν δώσει θέση ευθύνης οφείλουν να πράξουν τα δέοντα, γιατί διαφορετικά η απραξία και η σιωπή σημαίνει σιγοντάρισμα της άποψης ότι οι νέοι που μεταναστεύουν είναι προδότες. Αν περιμένουμε να παράγουν πολιτισμό άνθρωποι με τέτοια μυαλά και να εμπνεύσουν την νέα γενιά, τότε «αλίμονο στους νέους» που θα έλεγε και ένας πραγματικά σπουδαίος ηθοποιός, ο Δημήτρης Χόρν…

* Ο Πέτρος Ι. Μπούγιας  είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός (Α.Π.Θ), Msc “Περιβάλλον & Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» (Μ.Ε.Κ.Δ.Ε) και Περιφερειακός συντονιστής Ηπείρου στο πολιτικό κίνημα Το Ποτάμι.