Είναι μόνο οι αδυναμίες του αεροδρομίου η αιτία;

on .

-  Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΩΝΙΤΗΣ, Οικονομολόγος

Ο εκμοντερνισμός και η διεθνοποίηση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων δεν είναι αυθαίρετη επιθυμία, αλλά αναπτυξιακή προτεραιότητα, η οποία δυστυχώς είναι συνυφασμένη με ένα ατελές σύστημα αεροπορικών υπηρεσιών, όπως μας έδειξε και η περίπτωση του τουριστικού οργανισμού «Apollo».
Ως εκ τούτου, η επιλογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος μοντελικής ανάπτυξης της περιοχής θα πρέπει να είναι, ιδιαίτερα για λόγους ανταγωνιστικής υπεροχής, δομημένο στις επιθυμίες των ταξιδιωτών - πελατών για ασφάλεια και συνέπεια, για απευθείας σύνδεση, για σμίκρυνση των αποστάσεων και για αποφυγή της χερσαίας ταλαιπωρίας μεταξύ αεροδρομίου και τελικού προορισμού.
Η διπολικότητα των αεροδρομίων Ιωαννίνων και Ακτίου καλύπτει την ευαισθησία της σμίκρυνσης του χρόνου μεταξύ αεροδρομίου και προορισμού. Το Άκτιο είναι, λόγω θέσεως και οικονομικής εκτίμησης, προορισμένο για τους θαλάσσιους προορισμούς.  Η θαλάσσια ζώνη, είναι δομημένη για την απόλαυση του αλμυρού νερού, τίς ενεργειακές ιδιότητες του ήλιου, την γοητεία των ακτών, τη χρυσαφένια άμμο και το πλεόνασμα της υγείας. Μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν της ορεινής ζώνης.
«Το αεροδρόμιο του Ακτίου είναι -κατά τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Ιωάννου- γνωστό στην Ευρώπη». Μετά την εκχώρησή του στην Fraport, την τεχνολογική του αναδόμηση και τις επαφές της γερμανικής εταιρίας σε όλο σχεδόν τον κόσμο, οι προοπτικές του από την άποψη της επισκεψιμότητας διαγράφονται αρκετά ευοίωνες.
Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων  είναι η λύση για τον απομονωτισμό των Ιωαννίνων και της ορεινής Ηπείρου από τον έξω κόσμο! Είναι η επίδραση της συναισθηματικής σύζευξης επισκεπτών και προορισμού, στην εξειδίκευση του τουριστικού προϊόντος ανά τουριστική ζώνη και στην προσαύξηση του τουριστικού αποτελέσματος. Η ανταγωνιστική αυτή ιδιαιτερότητα επιβάλλεται από τη γεωλογική διαφοροποίηση της Ηπείρου και τη σχέση αποθέματος και πελατειακού προσανατολισμού. Η ορεινή ζώνη της μάζας των βουνών, των λιμνών, των ποταμών, της ηρεμίας,του καθαρού αέρα και του πρασίνου που σχετίζονται με τα απόθεματα της περιοχής των Ιωαννίνων, της Κόνιτσας, του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων, ικανοποιεί διαφορετικές επιθυμίες από αυτές των θαλάσσιων περιοχών.
Η αδυναμία ανεφοδιασμού των «τσάρτερς» του τουριστικού οργανισμού «Apollo» στα Γιάννενα ξεπεράστηκε. Άφησε όμως πίσω της μια πικρή εμπειρία και ένα στίγμα. Το στίγμα της αδυναμίας και της ανεπάρκειας των υποδομών στον τόπο μας. Θα μας ειπωθεί άραγε ποτέ;
Η επιλογή του αεροδρομίου των Ιωαννίνων από την Apollo δεν έγινε για τον λόγο που εμείς ελπίζαμε. «Η εταιρία φέρνει αεροπλάνο στα Γιάννενα και όχι κόσμο για την περιοχή των Ιωαννίνων. Οι τουρίστες που θα φτάσουν έχουν ως προορισμό την Πάργα, τα Σύβοτα και τους Άγιους Σαράντα», λέει ο κος Ιωάννου σε συνέντευξη του. Σύμπτωση ή  προγραμματισμός;  Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον ηπειρώτικο τουρισμό των παραλίων, αλλά και την ορεινή περιοχή με το μοντέρνο αεροδρόμιο που σχεδιάζεται στους Άγιους Σαράντα;  Δεν είναι καιρός να δούμε τα Γιάννενα  μέσα από το πρίσμα ενός διαφορετικού μοντέλου;

***
Η Ήπειρος έχει μια ευκαιρία για την τουριστική της αναγέννηση. Την αναγέννηση μιας οικονομίας ανταγωνιστικής με ομόκεντρη πολυδιαστατικότητα ενός σύνθετου Ηπειρώτικου προϊόντος. Η Ήπειρος πρέπει να γίνει πανευρωπαϊκή! Να προσφέρει το κάτι άλλο, το ιδιαίτερο! Να ξεφύγει από τον μαζικό τουρισμό και τις αντιγραφές. Το αντίγραφο που προσφέρεται μέχρι σήμερα στον τουρισμό μας είναι χρονοβόρο και ανταγωνιστικά αδύναμο για να ξεπεράσει το πρωτότυπο. Μην τρέχουμε μένοντας πάντα τελευταίοι!..