Ξαναζητείται ελπίς…

on .

Θυμάμαι το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «Η ελπίδα έρχεται», αλλά διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό, που μπορεί να φτάνει περίπου στο 90%, δηλώνει απογοητευμένο από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για ένα 10% η ελπίδα είτε ήρθε είτε έρχεται ακόμη!
Από την άλλη πλευρά έχουμε έναν πρωθυπουργό που ομολογεί πως τον εξαπάτησε ο κατηραμένος όφις (βλέπε αυταπάτες). Η αλήθεια είναι πως ο κ. Τσίπρας στις εκλογές του 2015 κλήθηκε να βγάλει το «φίδι από την τρύπα», να μας βγάλει δηλαδή από την κρίση και τα μνημόνιά της. Αλλά ο κατηραμένος όφις  βγήκε από την τρύπα, ξεγέλασε τον πρωθυπουργό μας και του πρόσφερε το μήλο των μνημονίων, του τρίτου και τώρα δυστυχώς του τετάρτου, μήλο που δάγκωσαν και προηγούμενοι πρωθυπουργοί! Έτσι άνοιξαν διάπλατα οι πύλες της κολάσεως! Αλλά και πάλι για την αλήθεια τις πύλες τις είχαν ανοίξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα δύο πρώτα μνημόνια.
Με την ψήφιση προσφάτως του τετάρτου μνημονίου επισφραγίζεται η παραμονή στην κόλαση από το 2019 και έπειτα. Πώς από την ελπίδα που περιμέναμε να έρθει φτάσαμε στην κόλαση των μνημονίων είναι μια πραγματικότητα που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως.
Μέσα σε αυτήν την κόλαση ακούς οιμωγές εξαθλιωμένων συνταξιούχων, των οποίων οι συντάξεις μειώθηκαν περίπου στο ήμισυ και αδυνατούν να καλύψουν τα προς το ζην, να αγοράσουν τα φάρμακά τους κλπ! Ακούς θρήνους εργαζομένων, των οποίων μειώθηκαν οι μισθοί και άλλων που έχασαν τη δουλειά τους! Ακούς κλαυθμούς γονιών που βλέπουν τα άνεργα παιδιά τους να ξενιτεύονται! Ακούς οδυρμούς ιδιοκτητών που χάνουν την περιουσία τους! Ακούς κατάρες ψηφοφόρων προς εαυτούς και αλλήλους για το ατόπημα να πιστέψουν στο σύνθημα της ελπίδας που ποτέ δεν ήρθε! Θα μου πείτε, θλιβερές κοινοτοπίες επαναλαμβανόμενες!
Βέβαια το σύνθημα «Η ελπίδα έρχεται» έχει αποσυρθεί για να μην το  ακούν, το βλέπουν και προκαλούνται οι ενοικούντες στην κόλαση των μνημονίων. Όμως πώς θα αντέξουν την κατάσταση που βιώνουν, αλλά και αυτήν που τους περιμένει το 2019; Η κυβέρνησή μας φρόντισε να δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα, αυτό των αντίμετρων. Στα μέτρα θα συμμετάσχουμε σχεδόν όλοι, ενώ στα αντίμετρα ελάχιστοι.  Στα μέτρα περιέχεται το δηλητήριο, στα αντίμετρα το αντίδοτο. Επειδή τα αντίμετρα είναι καινούργιο φρούτο, από κυβερνητικής πλευράς γίνονται προσπάθειες να παρουσιαστούν ως αντίδοτο. Όπως και αν τα παρουσιάσουν τα αντίμετρα αποτελούν τον ευφημισμό των μέτρων!
Αλλά ας δούμε τη λογική των μέτρων σε συνδυασμό με τα αντίμετρα. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σίγουρα πρώτα, ενώ τα αντίμετρα πιθανόν δεύτερα. Τα μέτρα σημαίνουν «δίνουμε», ενώ τα αντίμετρα «παίρνουμε». Όμως πώς είναι δυνατόν να πάρουμε, αφού πρέπει πρώτα να δώσουμε, ενώ πλέον αδυνατούμε; Άρα τόσο τα μέτρα, όσο και τα αντίμετρα βρίσκονται στον αέρα.
Γι’ αυτό ξαναζητείται ελπίς!