Από την «ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ» στα χνάρια κι άλλων δομών…

on .

- Οι περιπλανήσεις του μέτοικου, μετά την ανάδειξη της «ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ», ακολουθούν τα χνάρια μιας πορείας σε κάποιες άλλες όμοιες δομές κοινωνικής  προσφοράς της Βασιλικής Πρόνοιας.
- Το φέρνει και η συντρόφισσα υπουργός που «έσπασε» το Αριστερό εμπάργκο με τα εγκαίνια στην «ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ», που δικαιώνει και αποκαθιστά τη μνήμη όσων δημιούργησαν παλαιότερα δομές πρόνοιας  που «αγκάλιασαν στο παρελθόν ανθρώπους ρημαγμένους από τον πόλεμο». Έτσι όπως το είπε η ίδια.
- Αλλά,  θα γνώριζε ήδη, ότι και άλλες δομές της Βασιλικής Πρόνοιας  στην περιοχή μας, φιλοξενούν πρόσφυγες από τη Συρία, όπως είναι η Μαθητική Εστία Δολιανών, η Μαθητική Εστία Τσεπελόβου και μια όμοια δομή στην Κόνιτσα. Και θα ήταν επιτυχία μεγάλη, να έκαναν την ίδια διαχείριση και για την Παιδόπολη «ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» του Ζηρού στη Φιλιππιάδα, και να την ανακαίνιζαν επίσης, για να αποτελούσε αργότερα ένα τουριστικό κόσμημα στη γραφική και πανέμορφη εκεί λίμνη. Να της θυμίσουμε, και μαζί και στους άλλους συντρόφους της, ότι η Παιδόπολη  Ζηρού, έγινε κατά τον ανταρτοπόλεμο για να περιθάλψει τα ορφανά και απροστάτευτα παιδιά, με δωρεά της Ελβετικής κυβέρνησης, και  τη δομή την  ονόμαζαν  «πρεβαντόριο».
- Και να συμπληρωθεί ότι και το 1991 η Παιδόπολη Ζηρού  φιλοξένησε χιλιάδες πρόσφυγες  Βορειοηπειρώτες και Αλβανούς. Αυτή η περιπλάνηση του μέτοικου σε εκείνη την περίοδο, και αμέσως μετά  την ήττα της Αριστεράς στο Γράμμο-Βίτσι, αλλά και για αρκετά χρόνια αργότερα, η Βασιλική Πρόνοια έχει να παρουσιάσει στον ακριτικό ιδίως χώρο, και όχι μόνο, και άλλο μεγάλο προνοιακό έργο, αλλά και αναπτυξιακό, με δομές που ακόμη έχουν αφήσει ίχνη και αναμνήσεις  σε πολλούς τόπους.
- Πολλές Οικοκυρικές σχολές σε χωριά, Σπίτια του Παιδιού, τυροκομείο Καλπακίου, με φημισμένη τη γραβιέρα του, μικρά τυροκομεία σε άλλα χωριά, το Νοσοκομείο Κόνιτσας, η Φοιτητική Εστία Ιωαννίνων, Κέντρα Νεότητας δίπλα σε Γυμνάσια,  Μαθητικές Εστίες, μικρά έργα, οδικούς σταθμούς στη Βίγλα Γεροπλάτανου και Άγιο Αθανάσιο Ασπραγγέλων, και άλλα που δεν θυμάται ή δεν γνωρίζει ο μέτοικος. Δεν πρέπει επίσης να ξεχαστούν και τα βιβλιάρια Προικοδοτήσεως σε φτωχά και απροστάτευτα κορίτσια, τώρα μάλιστα, που η «Αριστερά της πρώτης φοράς»,  υπόσχεται «αντίμετρα» της φτωχοποίησης, με επίδομα ενοικίου, και άλλα επιδοματικά «καλούδια». Αν πει κανείς πως έτσι αντιγράφεται η Βασιλική Πρόνοια, δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι, τότε για τα έργα αυτά, υπήρχαν πόροι που αντλούνταν από τους «πλουτοκράτες», και ένας τέτοιος πόρος, ήταν ένα ειδικό τέλος  που πλήρωναν όσοι αγόραζαν και κυκλοφορούσαν νέο αυτοκίνητο.  
- Για αυτά τα ιστορικά γεγονότα δυστυχώς δεν καταγράφονται οι δομές που δημιουργήθηκαν και υπηρέτησαν τις ανάγκες των κατοίκων της υπαίθρου, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στην ειρηνική περίοδο, και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία όπως γίνονται με τους νέους πρόσφυγες και τα τεράστια κονδύλια που καταναλώνονται σήμερα.
- Το ρεπορτάζ για τα εγκαίνια της Παιδόπολης της «Αγίας Ελένης», σημειώνει ιδιαίτερα ότι «η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης  ήταν η παρουσία πέντε κυριών οι οποίες έζησαν ως παιδιά  στην «Αγία Ελένη», και τόνισαν ανεβαίνοντας στο βήμα πως «ο χώρος αυτός είναι ιερός γεμάτος αναμνήσεις για μας. Σήμερα μας δίνεται ξανά η ευκαιρία να επισκεφτούμε τους τόπους των παιδικών μας χρόνων και αυτό μας συγκινεί ιδιαίτερα».
- Ζήτησαν να είναι επισκέψιμη η Παιδόπολη. Και μια μουσειακή διάσωση κάποιων κειμηλίων και ενθυμημάτων ίσως αποτελεί χρέος της Πολιτείας και των τοπικών Αρχόντων. Για να μη μείνει αυτή η πόλη μόνο με τα κατάλοιπα της μακραίωνης σκλαβιάς, και το σπαθί του Αλή πασά που έσφαζε τους χριστιανούς, να προβάλλεται  σαν σημαντικό εκθεσιακό ιστορικό αντικείμενο.
- Σχετικά με την τελετή αυτή, και επειδή τις ίδιες μέρες δημοσιεύτηκε μια κομματική είδηση, πως σύντροφος της «πρώτης φοράς Αριστερά» επισκέφτηκε τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα ήταν ολοκληρωμένη η είδηση, αν υπάρχουν εκεί και αν διασώθηκαν τα αρχεία  της Παιδόπολης  ή πήγαν στη χωματερή κατά την ανακαίνιση, με ιδεολογική ταφή μιας ιστορίας που στοιχειώνει την πορεία της Αριστεράς.
- Σαν τελευταία σημείωση για το γεγονός των εγκαινίων αυτών της αναγεννημένης Παιδόπολης, να θεωρηθεί σημαντική η παρουσία του Δήμαρχου Ιωαννίνων, και του πρώην Δήμαρχου και συντονιστή της προσπάθειας αντιμετώπισης του νέου προσφυγικού προβλήματος στην περιοχή. Οι επίσημες αυτές παρουσίες, αποτελούν ένδειξη  και πιστοποίηση, και αποδοχή,  και αναγνώριση, και συμβολή,  ενός σημαντικού διαχρονικού προνοιακού έργου της Βασίλισσας Φρειδερίκης, και στη φάση αυτή ενός νέου προσφυγικού γεγονότος. Ο Δήμαρχος θα μπορούσε τώρα να διορθώσει την αφαίρεση της πινακίδας με το όνομα της Φρειδερίκης από οδό της πόλης. Και θα πρέπει να έχει στα οικογενειακά του αρχεία κάποια φωτογραφία από την Μαθητική Εστία της Πωγωνιανής, ένα μεγάλο έργο, του φορέα της Βασιλικής Πρόνοιας του Ιδρύματος Νεότητας «Βασιλεύς Παύλος». Ένα εντυπωσιακό στη σχεδίαση και κατασκευή, το οποίο αποτελεί καύχημα και για τον κατασκευαστή, αφού ήδη αποτελεί ένα μνημείο σύνθεσης λαϊκής αρχιτεκτονικής και σύγχρονης  αντίληψης προνοιακής αποστολής. Τα 50 χρόνια που πέρασαν αυτό το κτίριο αθροίζει σαν λειτουργία και εθνική προσφορά, σαν Γυμνασιακό Οικοτροφείο Αρρένων-Θηλέων, σαν φιλοξενία προσφύγων από Αλβανία, σαν Επαγγελματικές Σχολές του Ιδρύματος Λάτση για 22 χρόνια, για παιδιά Βορειοηπειρώτες και Αλβανούς, και τελευταία για τη στέγαση μιας νέας κοινωνικής δομής  της Κιβωτού του Κόσμου, πάλι για παιδιά απροστάτευτα και εγκαταλειμμένα. Ο Δήμαρχος πρέπει να στέκει με σεβασμό αλλά και με υπερηφάνεια για αυτή την κατασκευή του πατέρα του.   
- Και θα ήταν ενδιαφέρον μια και η συντρόφισσα Υπουργός μίλησε με θαυμασμό για την αρχιτεκτονική σχεδίαση της «Αγία Ελένης», να αναδείξει και όλους τους σχεδιαστές και τους κατασκευαστές και των άλλων μνημειακών δομών που έχει αφήσει στην περιοχή η Βασιλική Πρόνοια. Για τη δόξα και την αίγλη του Πολυτεχνείου και του κλάδου των κατασκευαστών. Αλλά και των επιλογών του Ιδρύματος της Βασιλικής Πρόνοιας.
Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο  μέτοικος