Ποικιλόμορφα και ασύνδετα στο απόπασχα

on .

- Στο απόπασχα και οι περιπλανήσεις, και στην ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα, στην ποικιλόμορφη ανθοφορία της… επικαιρότητας και καθημερινότητας,  βρήκε ευκαιρία και ο μέτοικος,  έτσι ασύνδετα και ασυντόνιστα,  χωρίς συνειρμό να καταγράψει μερικές εικόνες που έπιασε φευγαλέα, δηλαδή «πετώντι οφθαλμώ», στις άσκοπες περιπλανήσεις, ανά τας ρύμας και τας οδούς  διαλογιζόμενος  μετ΄ευτελείας.
- Μια ακόμη φευγαλέα ματιά στις μέρες του Πάσχα. Τα Γιάννενα και η Ήπειρος είχαν από τις μεγαλύτερες επισκεψιμότητες τουριστών, που πλησίασαν το 100% της τουριστικής δυνατότητας. Και αυτό είναι σημαντικό για μια άλλη ανάπτυξη, που θέλει μια άλλη θεώρηση των τουριστικών προϊόντων και των δυνατοτήτων της περιοχής, σε ανάπτυξη, που μπορεί να προσφέρει η περιοχή μας.
- Μια ανάπτυξη χωρίς  ιδεολογικές αγκυλώσεις με εμπορικά κριτήρια, ποιοτικές προσφορές υπηρεσιών και ουσιαστική προβολή της τουριστικής μας ταυτότητας  και μιας παράδοσης με πολλά εύσημα πολιτισμού και ιστορίας.
- Και μια παρένθεση, από πληροφορία που μας ήρθε από την γείτονα από κάποιον που μετοίκησε εκεί για δουλειά και προκοπή.
- Μας είπε ότι στα Τίρανα δεν τολμούν οι μπαχαλάκηδες να ρυπάνουν τοίχους, μνημεία και σήματα. Οι παραβάτες τιμωρούνται και η πόλη πορεύεται προς την Ευρώπη. Επειδή μιλάμε για τουρισμό, και ανάπτυξη!
- Πολλοί θα παρατήρησαν μια ευταξία και απορρύπανση της πρόσοψης του κτιρίου της Περιφέρειας! Δεν είναι γνωστό   αν είναι αποτέλεσμα κάποιας … «διαπραγμάτευσης» και ….μυστικής συμφωνίας ή ανακωχής! Τα πλαγιοπίσθια πάντως του κτιρίου συνεχίζουν να ρυπαίνονται κανονικά! Και βέβαια όλη η πόλη έχει ανοιξιάτικη και λουλουδισμένη εμφάνιση, με τις αφισοκολλήσεις της πρωτομαγιάς, των εκατόχρονων της Οκτωβριανής επανάστασης, και όλων των  «πολιτιστικών εκδηλώσεων» της πόλης των γραμμάτων.
- Σε κάποια κτίρια είδα πινακίδα με την επίκληση του Ν 2147! ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΤΟΙΧΟΚΟΛΛΗΣΗ – ΝΟΜΟΣ  2147.
- Ποιος ξέρει από πότε ισχύει αυτός ο Νόμος και πόσο προστατεύει την αντιρύπανση των οικοδομών; Ένα πρόχειρο ψάξιμο έδωσε περίπου 100 χρόνων ισχύος αλλά και χειμερίας νάρκης του Νόμου. Μερικές περιπτώσεις στο κέντρο της πόλης είναι για γέλια. Δίπλα στις απαγορευτικές πινακίδες, οι αφίσες και αυτοκόλλητα στοιχημένα και ζυγισμένα κανονικά. Ένα μικρό μεν αλλά μεγάλο δείγμα ανομίας και  παραβατικότητας.
- Διάβασα σε περιοδικό για τη γεωργική ανάπτυξη και παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα τα ακόλουθα:
    «Σε πενταετή συμφωνία πώλησης αρνιών στο Κουβέιτ συνολικού ύψους 15 εκατ. Λιρών προχώρησε η Μεγάλη Βρετανία. Τρεις μεγάλοι προμηθευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη οριστεί και ετοιμάζουν τις πρώτες αποστολές φορτίων»
- Η Βρετανία εξάγει αρνιά και  εμείς το Πάσχα, ποιος ξέρει πόσα Βαλκάνια αρνιά φάγαμε. Και η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα!  
- Και κάποτε είχα δει στο αεροδρόμιο του Στρασβούργου να βόσκουν αρνιά σε νησίδες  του αεροδρομίου, με ηλεκτροφόρα περίφραξη και χωρίς τσοπάνο!
- Και μια ακόμη αγροτική είδηση από την Ευρώπη.
- «Ουραγοί στην Ευρώπη οι αγροτικοί συνεταιρισμοί σε μερίδια αγοράς – Ένας συνεταιρισμός στην Ολλανδία είχε περισσότερα  έσοδα απ΄όσα είχαν μαζί όλοι οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι»
- Στην Ολλανδία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καπιταλιστική αγροτιά, που δεν κλείνει τους δρόμους, και εξάγει αγροτικά προϊόντα μαζί με τους «λαλέδες» (τουλίπες), και τον τελευταίο καιρό και βέβαια και για το Πασχαλινό τραπέζι φάγαμε, και τρώμε ακόμη,  κρεμμύδια Ολλανδέζικα!
- Και μια και πιάσαμε τα γεωργικά μας, έκανα πάλι το Πάσχα μια ανίχνευση σε Σούπερ Μάρκετ και  έγραψα την εισαγόμενη ευμάρεια και αφθονία  ορισμένων  αγροτικών προϊόντων.
- Τα καταγράφω   γιατί μας μπούκωσαν για το αγροτικό πρόγραμμα της «πρώτης φοράς Αριστερά» που ετοιμάζει γεύματα για τα παιδιά και επιδόματα ενοικίου, και βέβαια κάποιες φορολογικές επιβαρύνσεις και των αγροτών, για να πληρώσουμε τις δόσεις στους δανειστές μας  αγρότες της Ευρώπης και για να εισάγουμε αγροτικά προϊόντα!
- Βρήκα λοιπόν:  Κουκιά Ισπανίας _ Νεκταρίνια Χιλής – Αχλάδια Τουρκίας – Αχλάδια Αφρικής – Μάγκος Βραζιλίας – Πεπόνια Ονδούρας – Σταφύλια  Αφρικής -  Σταφύλια  Ν. Αμερικής – Μέσπουλες Ισπανίας – και Κρεμμύδια Ολλανδίας
- Και γράφει ο καθηγητής και πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης  Γιάννης Πανούσης σε άρθρο του και το εξής: «Ποιόν νομίζουν ορισμένοι ότι θα ωφελήσει η μετωπική σύγκρουση αστικής τάξης και αριστεροπεριθωριακών στοιχείων;»
- Κάτι ξέρει περισσότερο ο καθηγητής της εγκληματολογίας από τους Μαρξιστές της «πρώτης φοράς Αριστεράς».
- Η Βάρκιζα ήταν η κατάληξη  μιας σύγκρουσης και το τελευταίο μνημονιακό συμβάν,  στην ίδια κατάληξη  έφθασε, με μια συμφωνία τα ξημερώματα, όπου παρέδωσαν τα διαπραγματευτικά όπλα
- Στη Γαλλία, στο Στρασβούργο υπάρχει πλατεία με το όνομα του Μάρκου Μπότσαρη. Στα Γιάννενα  δεν υπάρχει ούτε σοκάκι με το όνομα του ελευθερωτή της πόλης Διαδόχου Κωνσταντίνου.
- Από τα ωραία που γράφονται σε εφημερίδες και έντυπα: «Η  ανάπτυξη θα αρχίσει όταν θα σταματήσει η γιορτή του Πολυτεχνείου»
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται

ο  μέτοικος