Xαμένες λέξεις...

on .

Μέσα στη δίνη της τελευταίας επταετίας, χάθηκαν στην Ελλάδα, πάρα πολλά πράγματα... Σε πρώτη φάση «χάθηκε» το πορτοφόλι του Έλληνα!
Κάποιοι «ληστές», αρχικά με γραβάτα και αργότερα... χωρίς, έκαναν το μεγάλο «ντου» και φτωχοποίησαν μονομιάς τον νεοέλληνα! (Θεωρήθηκε, με οικονομικά πάντα κριτήρια, το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, ήταν... λευκοί και αμόλυντοι!).
Βρέθηκαν εύκολα στην ενδοχώρα, οι πρόθυμοι, που θα συμπράξουν με τους ξένους, δήθεν για το καλό της χώρας και έκαναν «πειράματα», στου κασσίδη το κεφάλι! Και εκεί που πριν λίγα χρόνια βρισκόμασταν σε σχετική ευημερία και μάλιστα... εποχούμενοι σε τζιπ 4Χ4, τώρα απλά βρεθήκαμε... στα τέσσερα! (Μεγάλη διαφορά...).
«Χάθηκαν» λοιπόν πολλές λέξεις, τα τελευταία χρόνια. Χάθηκε το υψηλό ηθικό του Έλληνα, η αξιοπρέπειά του, η ορμή του για δημιουργία, χάθηκε ο προγραμματισμός του, για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του, αφού άλλαξαν βιαίως τα οικονομικά του δεδομένα και όχι μόνο!
«Χάθηκε» ο ίδιος ο Έλληνας, με το βαρύ φορτίο της καθημερινότητάς του, αλλά ταυτόχρονα... σιχάθηκε πολιτικούς και ηγεσίες, με ξύλινο λόγο και ψευδολογίες! Και μέσα σ’ αυτό το μακρύ διάστημα της οικονομικής ασφυξίας, οι λέξεις και οι φράσεις, έχουν χάσει πλήρως το νόημά τους!
Ακούς από την Κυβέρνηση τη φράση: Κλείνει η αξιολόγηση.
Εμπιστεύεσαι τα... επίσημα χείλη! Ανακουφίζεσαι...
Όμως είσαι για μήνες, στο περίμενε!
Και η αξιολόγηση ακόμη σέρνεται...
Ακούς τη φράση: Έρχεται η ανάπτυξη!
Σηκώνεις τα μανίκια για δουλειά, περιμένεις να φυσήξει ο αέρας της δημιουργίας, αλλά αντ’ αυτού, «αναπτύσσονται» γύρω σου αβεβαιότητα, γραφειοκρατικά εμπόδια, αναπτύσσεται φορολογικός κλοιός, που φρενάρει την ανάπτυξη, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα!
Αλλά, η πιο «χαμένη» λέξη στις μέρες μας, είναι η λέξη: κυβερνώ!
Η σημερινή ηγεσία, νομίζει, πως κυβερνώ, σημαίνει επισημαίνω τα προβλήματα και όχι λύνω τα προβλήματα! Και τα άλυτα προβλήματα, είναι πολλά...
Έχασαν λοιπόν το πραγματικό τους νόημα, σημαντικές λέξεις στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας!
Και γι’ αυτό, την ευθύνη έχει η Κυβέρνηση.
Είναι ένας... κακός μαθητής!
Μένει μεταξεταστέος...
Σίγουρα πρέπει να... προβληματιστεί και ο... κηδεμόνας του, που δεν είναι άλλος, από τον κυρίαρχο λαό!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.