Ο τζόγος!..

on .

Αφορμή παίρνω σήμερα από ένα ρεπορτάζ σχετικά με την πληθώρα Ελλήνων που πάνε στα Σκόπια για να «παίξουν» στο Καζίνο. Μιλάμε για πολλά χρήματα και μου ήρθε κατά νου τι είχε γράψει σχετικά και το τι σημαίνει χαρτοπαιξία και τυχηρά παιχνίδια.
Ο ειδικός εγκληματολόγος Κων/νος Γαρδίκος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει: «Τα τυχηρά παιχνίδια που επιτρέπουν απόκτηση χρημάτων χωρίς το μόχθο της εργασίας προκαλούν φυγοπονία ανυποληψία για την εργασία και σφαλερές αντιλήψεις για την κοινωνική αποστολή αυτής και για το χρήμα σαν ανταλακτικό μέσο. Γι’ αυτό η ροπή προς την κυβεία (ζάρια – μπαρμπούτι) μειώνει και την οικονομική του λαού δύναμη και την εθνική οικονομία. Απόκτηση ή απώλεια χρημάτων, που εξαρτώνται όχι από την κοινωνική εργασία αλλά από την τύχη, όπως είναι τα τυχηρά παιχνίδια βλάπτει την οικονομική τάξη της κοινωνίας και ευνοεί την βλάστηση εγκλημάτων. Το κερδηθέν χρήμα δεν εκτιμάται, όσο το αποκτηθέν με την επίπονο εργασία και δαπανάται αλύπητα και ασύνετα. Η οργανωμένη κυβεία με την ρουλέτα, λαχείο, στοιχήματα, κλπ., λειτουργεί σύμφωνα με σύστημα ρυθμισμένο εκ των προτέρων έτσι ώστε μικρή μόνον αναλογία του συνόλου από τα χρήματα που καταβάλλονται από το κοινό για παιχνίδι, προέρχεται στους κερδισμένους παίκτες, το δε μέγιστο μέρος στους οργανωτές του κυβείου».
Είναι άστοχος η πολιτική του κράτους, που υποθάλπει με τα λαχεία αγαθοεργίας τη ροπή του λαού προς τα τυχηρά παιχνίδια, για να μαζέψει χρήματα για να εξυπηρετήσει κοινωνικές ή κρατικές ανάγκες.
«Η οργανωμένη διεξαγωγή των τυχηρών παιχνιδιών είναι παράγων πολιτικής διαφθοράς και εγκλημάτων, γιατί είναι σπουδαία πηγή μεγίστων και ακόπων κερδών, οργανωμένων κύκλων, εγκληματιών κατ’ επάγγελμα, φονέων, σωματεμπόρων, απατεώνων, ληστών, εμβιαστών, πορνών». Η λέσχη τυχηρών παιχνιδιών είναι οικονομική επιχείρηση εντελώς παρασιτική. Ουδέποτε είναι παραγωγική ουδέποτε δημιουργεί πλούτο στην κοινωνία ή προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες, ουδέποτε δε διατρέχει κίνδυνο ζημιάς. Τίμια καταστήματα διεξαγωγής τυχηρών παιχνιδιών πουθενά δεν υπάρχουν.
Ο Αριστοτέλης κατατάσσει την κυβεία στα ανελεύθερα αισχροκερδή επαγγέλματα λέγοντας ότι «ο κυβευτής (χαρτοπαίκτης) και ο λωποδύτης και ο ληστής εν ίση μοίρα όντες».
Τι να πούμε σήμερα που ο μεγαλύτερος «τζογαδόρος» κατάντησε να είναι το Κράτος; Διεθνώς οι κυβερνήσεις κάθε τόσο χαρίζουν αφειδώς άδειες εις τους εις τα παρασκήνια δρώντας και κατεβάζοντας, πληρώνοντας τα γραμμάτιά τους οι κυβερνήσεις δια το ανέβασμα που τους έκαναν στην εξουσία. Η εκάστοτε κυβέρνηση βολεύει άτομα, συλλόγους, οργανώσεις για να δύναται να έχει όλο το συρφετό και εν γένει αφιονισμένους υποχείριά της.
Αντίθετα όλοι οι ήρωες της τιμιότητας, της ευπρέπειας, της καρτερίας, παραγκωνίζονται, παραθεωρούνται, κατατρέχονται, διασύρονται και έτσι δεινοπαθούν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΔΟΥΛΟΣ (ΜΕΤΣΟΒΟ)