Ήθη - Έθιμα και Παραδόσεις

on .

Ας μιλήσουμε σήμερα για τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του Λαού μας, των εκδηλώσεων των οποίων η τέλεση, λαμβάνει κυρίως ψυχαγωγικό και παραδοσιακό χαρακτήρα. Με τις εκδηλώσεις αυτές, κάθε χρόνο ανυψώνεται η θρησκευτική εθνική, οικογενειακή και κοινωνική συνοχή, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο όπου υπάρχει ελληνισμός. Είναι πασιφανές, ότι για τους Έλληνες του εξωτερικού -οι οποίοι πλέον είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες- αυτές οι γιορτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελούν το συνδετικό κρίκο με την μητέρα Ελλάδα. Μαθαίνουν, ότι, από αυτό το άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου αναδύθηκαν όλες οι αξίες του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού: ελευθερία, δημοκρατία, φιλοσοφία, ιατρική και όλες οι επιστήμες.
Ας δούμε εν συντομία σε τι αφορούν αυτά τα ήθη και έθιμα: Πρόκειται για σημαντικά γεγονότα της καθημερινής ζωής, τόσο δημόσιου χαρακτήρα (εθνικές επέτειοι, γιορτές αγίων κλπ.), όσο και ιδιωτικού χαρακτήρα (γάμος, βάφτιση, κηδεία, κλπ.).
Τα συναισθήματα που αποπνέουν είναι η συγκίνηση, η λύπη, η χαρά , η απελευθέρωση από ξένο ζυγό, η τιμή σε τοπικό Άγιο, κλπ.
Χαρακτηριστικό των περισσοτέρων από τις εκδηλώσεις αυτές είναι η ψυχαγωγική τους πλευρά, καθώς, πλειστάκις περιλαμβάνουν χορούς (συνήθως με παραδοσιακές στολές), τοπικά πανηγύρια με δημοτικά τραγούδια, κλπ. Αυτά κυρίως είναι που ανυψώνουν το φρόνημα του Έλληνα και του θυμίζουν από πού κατάγεται και από ποιον αρχαίο πολιτισμό έχει γεννηθεί.
Ας το γνωρίζουν αυτό οι γείτονές μας όταν κάνουν λόγο για «τα σύνορα της καρδιάς μας», γιατί η Μικρά Ασία δεν είναι παρά κατεχόμενη Ιωνία, και μια μέρα -σύμφωνα και με τις υπάρχουσες προφητείες εξεχόντων ιεραρχών μας— θα επανέλθει εκεί όπου ανήκει.
Αλλά και οι Αλβανοί και Σκοπιανοί γείτονες, ας πάψουν να διεκδικούν εδάφη ελληνικά, γιατί ήδη κατοικούν σε αυτά (βλ. Βόρειος Ήπειρος). Αποδείξεις σε αυτό αποτελούν οι αναρίθμητες ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια.
Και κάτι άλλο: η διεκδίκηση τους για ένταξη στην Ε.Ε δεν είναι άμοιρη των σχέσεων τους με την Ελλάδα.
Εκτός των άλλων, η σημερινή τους πρόοδος και ανάπτυξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χώρα μας, έπειτα από τη μαζική μετανάστευση τους εδώ τη δεκαετία του '90, μετά την κατάρρευση των ολοκληρωτικών - κομμουνιστικών καθεστώτων.
Τέλος, ας έχουν όλοι οι Έλληνες τη σπίθα της πατρίδας άσβεστη στην καρδιά τους, και ιδίως στους δύσκολους καιρούς που διανύει ολόκληρος ο πλανήτης, και ας μη ξεχνάνε ποτέ αυτό που είπε ο B.SHAW για τους Έλληνες: «οι Έλληνες είναι οι πνευματικοί ηγέτες όλου του κόσμου».