Tρεις πρωθυπουργοί, μία πολιτική...

on .

-  Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

 Πέρασαν τα 7 χρόνια... φαγούρας για την ελληνική οικονομία και μπήκαμε ολοταχώς στον 8ο χρόνο! Ποιος ξερει, πού σταματάει το κακό...
Τρεις πρωθυπουργοί τα μνημονιακά χρόνια (Γιωργάκης, Αντώνης, Αλέξης, τους αναφέρω με τα μικρά τους ονόματα, δικοί μας άνθρωποι είναι...), έλαβαν την εντολή, από τον ελληνικό λαό, για να τον... σώσουν, αλλά εις μάτην!
Ο καθένας απ’ αυτούς, είχε εντολή για 4ετή διακυβέρνηση, αλλά σχεδόν στη μέση του δρομου εγκατέλειπε την προσπάθεια... Άφηναν το λαό, στα κρύα του λουτρού, δίνοντάς του το έναυσμα: ο σώζων εαυτόν σωθείτω!
Ήταν βέβαια τα προβλήματα της χώρας τεράστια, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται, πως και η δική τους ανικανότητα ήταν επίσης τεράστια...
Πρώτος ανέλαβε καθήκοντα ο Γιωργάκης. Έχοντας τη γνώση και την εμπειρία, πως τα πάντα είναι... «εικόνα», κατέβηκε στο πανέμορφο Καστελόριζο και από εκεί... άρχισε τη σωτηρία! Έχοντας αγκαλιάσει ήδη το Δ.Ν.Τ., εφάρμοσε στο λαό μέτρα που πόνεσαν πολύ! Εν μία νυκτί, αφαίρεσε δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας! Κι ύστερα... πήρε την άδειά του και ξεκίνησε ομιλίες σε πανεπιστήμια, ανά τον κόσμο, επί πληρωμή, για το πώς «έσωσε» την Ελλάδα! (Ενώ τότε ακριβώς είχε αρχίσει ο Γολγοθάς του Έλληνα!).
Κι ύστερα ήρθε ο Αντώνης, με πολλαπλές δεσμεύσεις στο Ζάππειο, για βελτίωση της θέσης του Έλληνα! Αλλά ξεκίνησε τη θητεία του με... συνταγή Γιωργάκη και πιο... ενισχυμένη, με ΕΝΦΙΑ και άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις!
Ο λαός απηυδισμένος από τις κυβερνήσεις της κεντροδεξιάς πήρε τη μεγάλη απόφαση! «Κάνω στροφή αριστερά!». Αλλά πού νάξερε... Ήθελε να δει καλύτερες μέρες που τις διατυμπάνιζε ο Αλέξης στη ΔΕΘ.
Αλλά οι μέρες που ακολούθησαν ήταν μαύρες για το λαό και τη χώρα! Ξανά, φόροι, λιτότητα, φτώχεια!
Τρεις λοιπόν πρωθυπουργοί, αλλά... μία πολιτική! Δεν άλλαξε για το λαό απολύτως τίποτε! Απλά... άλλαζαν τα ονόματα του πρωθυπουργού και των υπουργών και... οι κουτάλες οι δικές τους βεβαίως! Γιατί ο λαός, έμεινε χωρίς κουτάλα... Έμεινε μόνο με τους φόρους και τη λιτότητα, του Γιωργάκη, του Αντώνη και του Αλέξη...
Ο τελευταίος μάλιστα ξεπέρασε και τους προηγούμενους... Δεν άφησε τίποτε σκληρό και αντιλαϊκό για τον επόμενο πρωθυπουργό!
Αλλά το πιο βασικό είναι πως ο λαός έμεινε χωρίς ελπίδα! Χρησιμοποίησε όλες τις... συνταγές διακυβέρνησης, αλλά απογοητεύτηκε!
Και τώρα, τι του απομένει για... εκτόνωση;
Να υψώσει τις «ανοιχτές του παλάμες» και... δεξιά και αριστερά!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.