Ο Τσίπρας και το «σκιάχτρο» των Εξεταστικών Επιτροπών!..

on .

-Γράφει ο ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ, πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων

Στα χωριά συνηθίζουν οι αγρότες να στήνουν στους κήπους «σκιάχτρα» για να φοβίζουν τα πουλιά, τις αλεπούδες, τους κόρακες και τα γουρούνια και έτσι προστατεύουν τα κηπευτικά και τις κότες. Κάτι παρόμοιο εφαρμόζει και ο Πρωθυπουργός μας με τις Εξεταστικές Επιτροπές, τις οποίες ανασύρει από το συρτάρι κάθε φορά που βρίσκεται σε αδιέξοδα λόγω της πολιτικής του. Και όταν είναι ανήμπορος να κυβερνήσει, υψώνει τη σημαία της κάθαρσης και ακονίζει τη λαιμητόμο, ως άλλος Ροβεσπιέρος, για τους πολιτικούς του αντιπάλους, αφού προηγουμένως έχει απαξιώσει τους πάντες και τους έχει παρασημοφορήσει με το αστέρι του «δοσίλογου», του «προδότη» και του «Τσολάκογλου».
Δυστυχώς για όλους εμάς και για τον έρμο τον τόπο μας, τα κατάλοιπα του εμφυλίου πολέμου (1946-49) είναι ακόμα βαθιά ριζωμένα στις ψυχές και στα μυαλά κάποιων και ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Αυτή «η επιδημία» είναι ανίατη για ορισμένους και έχει προσβάλει διαχρονικά όλα τα κόμματα. Έτσι, όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, για όλα έφταιγε η Ν.Δ. Ήρθε η Ν.Δ., για όλα ευθυνόταν το ΠΑΣΟΚ. Και τώρα ήρθε η «Αριστερά» για να φορτώσει όλα τα δεινά των νεοελλήνων στους ως τώρα κυβερνήσαντες. Πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό φορτίο γεμάτο πληγές που αδυνατούν οι πολιτικοί μας να θεραπεύσουν.
Και ο Τσίπρας, μεθυσμένος από τον εθνικολαϊκισμό του Καμμένου, βάλθηκε να χωρίζει την κοινωνία αντί να την ενώνει, να την τραυματίζει και να μη καθαρίζει το πολιτικό σύστημα. Όμως τώρα οι δημαγωγίες δεν ωφελούν. Οφείλει να δει την πραγματικότητα και να δώσει λύση στα προβλήματα, γιατί το μόνο που έχει καταφέρει ως τώρα είναι να φορτώνει τους πολίτες με θλίψη και την Ελλάδα με χρεοκοπία και αναξιοπιστία.
Όταν όμως οι πολιτικοί ηγέτες δεν διαθέτουν τα αναγκαία χαρίσματα για την άσκηση της εξουσίας, τότε καταφεύγουν στη δημαγωγία και στον άχρηστο λαϊκισμό. Γι’ αυτό και πάλι ο κ. Τσίπρας ανεμίζει τις Εξεταστικές Επιτροπές. Πιστεύει ότι μπορεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο ώστε έτσι να ξεχάσει τα βάσανα που η κυβέρνηση καθημερινά του φορτώνει. Ξεχνάει ότι μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρίτη για τον νοικοκύρη.
Κανείς βέβαια δεν αρνείται την υποχρέωση της Βουλής να ελέγχει όσους διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα. Αυτό πρέπει αυστηρά να επιβάλουν οι νόμοι και να μην εξαρτάται από τη βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης. Γιατί ο σεβασμός των νόμων αποτελεί την εγγύηση για την προστασία της πολιτείας από τη διαφθορά και την παρανομία. Όλα δείχνουν ότι το μόνο που θα μείνει ως έργο των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ είναι οι Εξεταστικές Επιτροπές ως απειλή και χωρίς καμιά ουσία και αποτέλεσμα. Μόλις ολοκληρώθηκε η έρευνα δύο Επιτροπών για τον δανεισμό των κομμάτων και του Τύπου. Αποτέλεσμα: «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».
Η κυβέρνηση ξέχασε παντελώς τις λίστες, όπως της Λαγκάρντ, που ήταν το λάβαρο του Τσίπρα στον καιρό της αντιπολίτευσης. Όπου στεκόταν διατυμπάνιζε ότι μόλις πάρει την εξουσία όλα στο φως, οι φοροφυγάδες θα πληρώσουν και θα πάνε στη φυλακή. Μήπως μπορεί κάποιος να μας πει πόσους έπιασε, τι χρήματα μπήκαν στα κρατικά ταμεία και πόσοι διαβιούν στις φυλακές;
Επιτέλους, ο τόπος βρίσκεται σε απέραντη παρακμή και έχει ανάγκη από σοβαρότητα, σχέδιο δράσης και προπαντός από εθνική ενότητα. Είμαστε λίγοι και αδύνατοι και άρα διαχωρισμοί του «εμείς» και του «εσείς» μόνο συμφορές θα φέρουν στον τόπο.
Και εάν ο Τσίπρας και ο Καμμένος πάσχουν από το σύνδρομο των Εξεταστικών, μπορούν να εξετάσουν τα δύο καίρια ζητήματα: Το πρώτο να ερευνηθούν οι ευθύνες για την οικονομική κρίση από το 2000 ως τα σήμερα και το δεύτερο, ποιος υπέγραψε το Υπερταμείο, σύμφωνα με το οποίο με όρους αποικιακούς η δημόσια περιουσία πέρασε στα χέρια των ξένων για 99 χρόνια! Ποτέ οι πρόγονοί μας δεν υπέγραψαν παράδοση των εθνικών μας δικαιωμάτων με τόση δουλοπρέπεια και ραγιαδισμό.
Ένα είναι βέβαιο: Όσο οι πολίτες θα σιωπούν, τόσο ο κ. Τσίπρας θα συνεχίζει το βιολί των Εξεταστικών Επιτροπών. Είναι πιθανόν να μη γλιτώσει ούτε ο Πλαστήρας, ο Ελ. Βενιζέλος, ο Τρικούπης, ο Καποδίστριας και ο Κολοκοτρώνης μαζί τους.
Αλλά τι μπορεί κανείς να περιμένει από πολιτικούς που χαριεντίζονται με τον Λαζόπουλο, ενώ, όπως διαβάζουμε, ο Ελ. Βενιζέλος στον ελεύθερο χρόνο διάβαζε Θουκυδίδη και μετάφραζε τον Πελοποννησιακό πόλεμο;

Υ.Γ.: Είναι δύσκολο για τον Πρωθυπουργό να καταργήσει άμεσα την βουλευτική ασυλία και την παραγραφή των αδικημάτων των βουλευτών;