Ξεπερασμένη η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας!..

on .

-  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ,
Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τσίπρα σε σχέση με την Τουρκία είναι ξεπερασμένη από τις εξελίξεις, ενώ και η ΝΔ πρέπει να εγκαταλείψει ή τουλάχιστον να τροποποιήσει παραδοσιακές θέσεις της στο ζήτημα.

Όχι στην ένταξη
Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα έχουν υποχρέωση να πουν ξεκάθαρα ότι η Τουρκία δεν έχει θέση, σαν πλήρες μέλος, στην Ε.Ε. Παλαιότερα είχε επικρατήσει η άποψη ότι προωθώντας την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στηρίζαμε τον εκσυγχρονισμό της και εξασφαλίζαμε την καλή πολιτική της διάθεση σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις.
Με την πλήρη επικράτηση του Ερντογάν και τη μετατροπή του σε δημοκρατικό δικτάτορα –ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου- έχει αλλάξει εντελώς η δυναμική των σχέσεων Ε.Ε. και Τουρκίας.
• Πρώτον, η Τουρκία δεν έχει πλέον τα πολιτικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την μελλοντική ένταξή της στην Ε.Ε.
• Δεύτερον, ο προβοκατόρικος ρόλος του Ερντογάν, ο οποίος προωθεί την ισλαμική ατζέντα του στην Ε.Ε. για να δημιουργήσει σύγχυση και να κερδίσει τις εντυπώσεις, προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις. Οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο του Ερντογάν δεν έχουν την πολυτέλεια να ανεχθούν τις προκλήσεις του γιατί κάτι τέτοιο θα ανέβαζε κι άλλο τα ποσοστά της ευρωπαϊκής άκρας Δεξιάς.
• Τρίτον, η οικονομική κρίση στην Τουρκία έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις και τα κοινωνικά προβλήματα στην Ε.Ε. είναι τόσο σύνθετα ώστε ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα αποσταθεροποιούσε πλήρως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
• Τέταρτο και κυριότερο, η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. οδηγεί σημαντικά κράτη μέλη προς την έξοδο. Ένας από τους λόγους που επικράτησε το Brexit στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2016 ήταν η δυσαρέσκεια που δημιουργούσε στους πολίτες η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γαλλία, για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα, θα προτιμήσουν να βρεθούν εκτός Ε.Ε. παρά να συνυπάρξουν σε αυτήν με την Τουρκία. Είναι φανερό λοιπόν ότι όσο στηρίζουμε την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. συμβάλλουμε στη γελοιοποίηση της ίδιας της έννοιας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και επιταχύνουμε την πολυδιάσπαση της Ε.Ε.

Ευρωπαϊκά σύνορα και στρατός
Έχει αποδειχτεί ότι η υποστήριξη εκ μέρους της Ελλάδας της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας δεν εξασφαλίζει αυτόματα τις καλές σχέσεις Άγκυρας και Αθήνας. Σε αυτή τη φάση, η Τουρκία ακολουθεί μία πολιτική φραστικών προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας, η οποία είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης σκλήρυνσης λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στη Συρία και στο Ιράκ, ιδιαίτερα σε σχέση με το κουρδικό, και την προσπάθεια του κ. Ερντογάν να εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη των εθνικιστών στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν αντιμετωπίζεται με τις υπερβολές του κ. Καμμένου ούτε με την προώθηση από την πλευρά της κυβέρνησης νέων δαπανηρών εξοπλιστικών προγραμμάτων με δανεικά δισεκατομμύρια. Τα εξοπλιστικά προγράμματα πραγματοποιούνται σε βάθος χρόνου, κατά συνέπεια δεν καλύπτουν τις άμεσες αμυντικές μας ανάγκες, ενώ υπονομεύουν την προοπτική της οικονομίας, φορτώνοντάς την με νέες υποχρεώσεις.
Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Μετά το Brexit υπάρχει η διάθεση μεταξύ των ισχυρών της Ε.Ε. για προώθηση της κοινής αμυντικής πολιτικής ενώ οι τουρκικοί εκβιασμοί γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη φύλαξη των συνόρων μας με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, η οποία θα καλύψει το κενό μέχρις ότου αποκτήσουμε ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την άμυνα.
Δεν χρειάζεται λοιπόν να σέρνουμε το άρμα της Τουρκίας στην Ε.Ε. ούτε να δεσμευτούμε σε πανάκριβα και κατά κανόνα άχρηστα οπλικά συστήματα. Χρειαζόμαστε πολιτικές κινήσεις στρατηγικής σημασίας που θα κρατήσουν την Τουρκία οριστικά έξω από την Ε.Ε. και θα μετατρέψουν τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία σε ευρωπαϊκά.