Το Ι.Β.Ε. «κιβωτός» του Βορ/κού πολιτισμού!

on .

 ➤  Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ*

Η Ενιαία Ήπειρος στο πέρασμα των αιώνων παραμένει όρθια. Το Βόρειο τμήμα της, ονομαζόμενο από τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913) Βόρειος Ήπειρος, υπάγεται στην αλβανική επικράτεια. Η παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου από τις τότε μεγάλες Δυνάμεις στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος προκάλεσε το «Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα» και σηματοδότησε μια από τις μεγαλύτερες

αδικίες εις βάρος του ελληνισμού.
Το Βόρειο αυτό ηπειρωτικό τμήμα διατηρεί καθαρή την ελληνική γλώσσα, ανόθευτα τα ελληνικά ήθη και έθιμα, προσπαθώντας, μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, να επιβιώσει. Τα πολιτιστικά στοιχεία δεν αλλοιώθηκαν από ξένες επιδράσεις, γιατί στις περιοχές αυτές κατοικούν συμπαγείς και αυτοδύναμες, πολιτικά και πολιτιστικά, ελληνικές μειονοτικές κοινότητες.
Μετά την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος στην Αλβανία, από ακραίους αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους καταβάλλονται προσπάθειες διαστρέβλωσης της ιστορίας και αλλοίωσης όλων αυτών των στοιχείων με κίνδυνο να χαθούν τελείως.
Το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών (Ι.Β.Ε.), το οποίο από τεσσαρακονταετίας λειτουργεί στην πόλη μας, χωρίς σκοπιμότητες, με κύριο έργο τη συλλογή, την έρευνα και προβολή κάθε στοιχείου που σχετίζεται με την Βόρειο Ήπειρο, προβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ιδέες του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Με την έκδοση της Επιστημονικής Επετηρίδας «Βορειοηπειρωτικά» (ήδη κυκλοφορεί ο Ε’ τόμος), αγωνίζεται να συνθέσει το μωσαϊκό της φυσιογνωμίας της ελληνικής μειονότητας, που βρίσκεται εκτός του μητρικού κορμού και να διατηρήσει την πολιτιστική της κληρονομιά.
Με αυτό το πνεύμα το Ίδρυμα ανέπτυξε, κατά τα χρόνια που διέρρευσαν, έντονη δραστηριότητα, με εκδόσεις, εκθέσεις, ομιλίες και άλλες δραστηριότητες. Διαθέτει μόνιμη έκθεση εθνολογικού, λαογραφικού και ιστορικού υλικού της Βορείου Ηπείρου, πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία ηπειρωτικού, βόρειοηπειρωτικού και αλβανικού ενδιαφέροντος και ιστορικό αρχείο με σπάνιες εκδόσεις, χάρτες, λιθογραφίες, φωτογραφίες, χειρόγραφα, συλλογές ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου και έγγραφα που αναφέρονται στους αγώνες του βορειοηπειρωτικού λαού και του ελληνικού έθνους. Έχει καταγράψει, επίσης, σε κασέτες που κυκλοφορούν, αυθεντικά βορειοηπειρωτικά πολυφωνικά τραγούδια. Διαθέτει ακόμη συλλογή παραδοσιακών ενδυμασιών από περιοχές της Βορείου Ηπείρου.
Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος καλύπτουν πτυχές του βορειοηπειρωτικού θέματος. Μόνη επιδίωξη η ανάδειξη και προβολή της ελληνικής ταυτότητας της μειονότητας.
Το Ίδρυμα διαθέτει ιδιόκτητο οίκημα, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και λειτουργεί με δωρεές βορειοηπειρωτών και φίλων της Βορείου Ηπείρου.
Σε όλες τις φάσεις των προβλημάτων που αναδείχτηκαν μετά την πτώση του προηγούμενου επώδυνου καθεστώτος στην Αλβανία, η παρουσία του Ιδρύματος ήταν εμφανής και πολύ σημαντική. Όταν ομαδικά προσέρχονταν ικέτες οι συμπατριώτες μας, το Ίδρυμα τους υποδέχτηκε με στοργή, τους περιέθαλψε και τους αναπτέρωσε το ηθικό. Το Ίδρυμα ήταν και είναι το σπίτι τους, γιατί μοναδικός σκοπός του είναι η ηθική συμπαράστασή τους, συμπαράσταση σε Συνέλληνες που ζουν στη χώρα των Μεγάλων Ευεργετών του Έθνους και των πολεμάρχων των εθνικών αγώνων της φυλής.
•••
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, τους συμπατριώτες μας Βορειοηπειρώτες που διαμένουν στα Γιάννινα και εκείνους που έρχονται επισκέπτες από την ιδιαίτερη πατρίδα, να επισκέπτονται το Ίδρυμα για να παίρνουν μια εικόνα της ιστορίας της Βορείου Ηπείρου και να ανταλλάσσουμε σκέψεις και απόψεις. Το Ίδρυμα βρίσκεται στην οδό Κουγκίου 1Α (κάτω από την Κεντρική Πλατεία). Τηλέφωνα για ενημέρωση: 26510-27496, 6976-739119 και 26510-26996.

* Ο Νίκος Υφαντής είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών.