Περί λειτουργίας «Οικοδιδασκαλείων» με αφορμή Δελτίο Τύπου του Συλλόγου PALSO

on .

• Ένα Δελτίο Τύπου των Εκπαιδευτών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ιωαννίνων (PALSO) (και όχι άρθρο της εφημερίδας μας) που ανέφερε ότι ο Σύλλογός τους έστειλε έγγραφο στους βουλευτές του Νομού μας περί της λειτουργίας χωρίς άδεια Οικοδιδασκαλείων, στάθηκε αφορμή το «Οικοδιδασκαλείο Αγγλικών Φερεντίνου – Λάμπρου Ελένη» (Γυναικών Πίνδου 32, Ιωάννινα – έναντι Βαλάνειου Δημοτ. Σχολείου) να στείλει στον «Π.Λ.» την ακόλουθη επιστολή – απάντηση:
«Στις  03/03/2017 ημέρα Παρασκευή στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» δημοσιεύτηκε άρθρο χωρίς να αναφέρεται το όνομα του αρθρογράφου με τίτλο «Να μπει τάξη στα οικοδιδασκαλεία». Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του τοπικού συλλόγου κέντρων ξένων γλωσσών palso.
»Από το παραπάνω δημοσίευμα και κυρίως από τον τίτλο του, θίγεται μια συγκεκριμένη ομάδα επιχειρήσεων που φέρουν τον τίτλο «οικοδιδασκαλείο» και λειτουργούν βάσει του θεσμικού πλαισίου που η πολιτεία ορίζει. Μάλιστα, επειδή τα οικοδιδασκαλεία που παρέχουν εκπαίδευση ξένων γλωσσών είναι πολύ λίγα στην πόλη μας, ουσιαστικά φωτογραφίζονται συγκεκριμένες επιχειρήσεις ως παρανόμως λειτουργούντες μεταξύ αυτών και η δική μου. Φυσικά αυτό είναι σε γνώση του τοπικού συλλόγου κέντρων ξένων γλωσσών palso, ωστόσο ο συγκεκριμένος σύλλογος δεν διστάζει να ακολουθεί την συγκεκριμένη πρακτική συστηματικά εδώ και λίγα χρόνια!
»Προκειμένου λοιπόν να αποκατασταθεί η αλήθεια, καθώς θέλω να πιστεύω ότι δεν ήταν στις προθέσεις σας να παραπληροφορήσετε το αναγνωστικό σας κοινό, (άλλωστε η εφημερίδα σας πρώτη φορά αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα σε αντίθεση με άλλα έντυπα του τοπικού τύπου που στο παρελθόν έχουν φιλοξενήσει αντίστοιχα δημοσιεύματα και στη συνέχεια ανασκεύασαν), σας παρακαλώ να μελετήσετε προσεκτικά τα παρακάτω και να δημοσιεύσετε το άρθρο όπως φαίνεται με έντονα γράμματα.
»Τα Οικοδιδασκαλεία αδειοδοτούνται από τον αρμόδιο φορέα, (ΕΟΠΠΕΠ) ο οποίος χορηγεί άδεια διδασκαλίας, έχουν φορολογικές υποχρεώσεις, τηρούν λογιστικά βιβλία, έχουν ασφαλιστικές υποχρεώσεις στον ΟΑΕΕ και είναι μέλη των κατά τόπους επιμελητηρίων.
»Η βασική διαφοροποίησή τους από τα φροντιστήρια έγκειται στο γεγονός ότι η διδασκαλία γίνεται σε ομάδες μαθητών έως πέντε άτομα και δεν υπόκεινται σε ειδική αδειοδότηση για τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις. Επιπλέον, τα οικοδιδασκαλεία δεν δραστηριοποιούνται  μόνο στη διδασκαλεία Αγγλικών, αλλά ανάλογα με την άδεια διδασκαλίας του δασκάλου σε διάφορα μαθήματα (π.χ. Μαθηματικά, Φυσική, Γαλλικά, κ.α.)
»Όλα αυτά, φυσικά και είναι γνωστά σε αυτούς που με τις καταγγελίες τους προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια και να παραπληροφορήσουν τους γονείς, συστηματικά. Δυστυχώς όμως, ο θεμιτός ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, κάποιες φορές γίνεται αθέμιτος και αυτό είναι ακόμη πιο λυπηρό όταν προκαλείται από άτομα που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού.
»Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστούμε τους γονείς που μας εμπιστεύονται για την διδασκαλεία Αγγλικών στα παιδιά τους και τους διαβεβαιώνουμε ότι, σε πείσμα μερικών, θα συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας με την ίδια υπευθυνότητα και συνέπεια».

(Στο τέλος το Οικοδιδασκαλείο Φερεντίνου, αναφέρει ποιες αδειοδοτήσεις έχει πάρει για τη λειτουργία του).