Τροχαία ατυχήματα…

on .

• Το να μιλάμε για τροχαία ατυχήματα και καθαριότητα στους δρόμους στην Ελλάδα είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω!
Πρόσφατα χάσαμε πέντε νέους ανθρώπους, δύο άνδρες, δύο γυναίκες κι ένα παιδί. Το παράδειγμα, δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν γίνεται μάθημα. Όποιος πιάνει το τιμόνι βγάζει όλα τα απωθημένα του και προσπαθεί να αποδείξει την υπεροχή του, την δεξιότητά του, την κακή του αγωγή και το κατόρθωμά του να περνά πρώτος, αφού πιθανόν δεν τα καταφέρνει σε άλλους τομείς να πρωτεύσει.
Τα τροχαία καθημερινά, η τιμωρία μηδενική έως ανύπαρκτη, κινδυνεύεις κάθε στιγμή. Τον Έλληνα, μόνο με τον φόβο της τιμωρίας και της πληρωμής, δυστυχώς μπορείς να τον τιθασεύσεις.
Προ μηνός ήμουν στην Ισπανία με τον γιο μου όπου μένει εκεί. Πήγαμε από το Μπιλμπάο στο Σαν Σεμπαστιάν. Παντού δρόμοι τέλειοι, άφθονοι, ήταν νύχτα και δεν είχε πολύ κόσμο. Σε όλη τη διαδρομή υπήρχαν όρια ταχύτητας και κάμερες που έγραφαν την παράβαση, το τρέξιμο. Μου είπε ο γιος μου, μια φορά που έτρεξε λίγο πιο πάνω από το όριο, του ήρθε η κλήση στο σπίτι και πλήρωσε την τιμή της παρανομίας. Ευτυχώς δεν ήταν μεγάλη η ποινή, που έχει επίπτωση και στο δίπλωμα.
Τώρα έχουμε μερικούς καινούριους δρόμους που καλό είναι να υπάρχουν κάμερες, αλλά και αστυνομικοί με μοτοσυκλέτες. Ο Έλληνας, όσο ατρόμητος κι αν είναι, όταν υπάρχει τιμωρία άλλο τόσο και περισσότερο φοβάται την χρηματική ποινή ή την αφαίρεση διπλώματος. Δεν μένει παρά να εφαρμόσουμε τους νόμους.