Άλλο είναι το «χρέος μας»…

on .

196 χρόνια, έχει γίνει εθνικός βραχνάς το ελληνικό χρέος! Από το 1821, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, άπειρες φορές, έχουν δανειστεί, με σκοπό να ορθοποδήσει η χώρα, αλλά δυστυχώς, από τότε, ο ελληνικός λαός βρέθηκε σε μόνιμο οικονομικό ζυγό! Παρ’ όλα αυτά, επέζησε… Ξεπέρασε δυσκολίες και προβλήματα, δημιούργησε, αναπτύχθηκε, διακρίθηκε…
Όμως το οικονομικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό), των τελευταίων δεκαετιών, ξεπέρασε κάθε όριο… Από τη μία οι λανθασμένες πολιτικές, από την άλλη ο ανθρώπινος στόχος της ευμάρειας, οι προκλήσεις των καιρών, αλλά… και οι «προσκλήσεις» των Τραπεζών, για δάνεια χωρίς εχέγγυα, έφεραν τα πάνω-κάτω!
Νοικοκυραίοι, που πριν κολυμπούσαν μόνο στις γαλάζιες θάλασσες, τώρα «κολυμπούν» και στα χρέη! Το ίδιο συμβαίνει και με το ελληνικό κράτος. Ο υπέρμετρος δανεισμός, οι σπατάλες, οι διορισμοί, ο λαθεμένος οικονομικός κανόνας: Η εξόφληση είναι μελλοντική, έκαναν βαριά την ατμόσφαιρα!
Βέβαια κάποιοι «πίεζαν» την Ελλάδα, για ίδιον όφελος, να μπει σε παιχνίδια τεράστιων εξοπλισμών, για κινδύνους υπαρκτούς και ανύπαρκτους, ώστε να πωλούν οι ίδιοι, την πολεμική τους πραμάτεια! (Τούρκος εγώ και συ ρωμιός. Κι εγώ λαός και συ λαός!). Και η Ελλάδα ήταν σχεδόν «αναγκασμένη» να υποκύπτει!
Στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004, έγιναν στην Ελλάδα έργα υποδομής, αλλά και σπουδαίοι αθλητικοί αγώνες! Όμως οι σπουδαίοι αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν και με λυόμενες κατασκευές (όπως έγιναν στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας), ώστε να στοιχίσουν λιγότερα χρήματα στον ελληνικό λαό, αλλά οι μεγαλοεργολάβοι, με τα τεράστια υπερκέρδη, είπαν: …«τσιμέντο να γίνει!».
Με αυτές τις πράξεις και παραλείψεις, φτάσαμε, σαν χώρα, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, λένε κάποιοι και κάποιοι άλλοι... απαλείφουν τα πρόθυρα! Αλλά, μήπως και άλλοι λαοί, Ευρωπαϊκοί και μη, δεν έχουν χρέη; Απλά εμείς, ως αδύναμος κρίκος, γίναμε ο εύκολος στόχος των οικονομικών κύκλων, που θέλουν να «τεμαχίσουν» και να μοιράσουν το οικόπεδο-Ελλάδα! (Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι…).
Μέσα στην κρίση οι αξίες μετακινούνται με ταχύτητα προς τα κάτω και τα «κοράκια» καιροφυλακτούν! Κι εδώ ακριβώς πρέπει να πράξουμε τα δέοντα… Οι Έλληνες είναι υποχρεωμένοι να σταθούν όρθιοι! Οικονομικό χρέος θα υπάρχει στο διηνεκές!
Το δικό μας «χρέος» είναι, να αντισταθούμε στη λαίλαπα που έρχεται, να παλαίψουμε και θα δικαιωθούμε!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.