Στην επικράτεια του φόβου!

on .

Εδώ και χρόνια ζούμε στην επικράτεια του φόβου. Η ανασφάλεια είναι πάλι ενεργή ουσία της πολιτικής ζωής της χώρας. Ανασφάλεια από την ανεξέλεγκτη ταχύτητα των αλλαγών, την ανεργία, την αβεβαιότητα για το μέλλον και την ορατή αδυναμία των κυβερνώντων να κατανοήσουν το ήδη διαμορφωμένο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
Η ψευδαίσθηση ότι τα οικονομικά της χώρας θα βελτιωθούν έχει ξεθωριάσει και η πιθανότητα να ζούμε στο ορατό μέλλον σε βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση προσεγγίζει τη βεβαιότητα.
Έχουμε πλέον εξοικειωθεί με την απειλή, γεγονός που μας κάνει λιγότερο ενεργούς, έτοιμους να υποταχθούμε στη μοίρα μας.
Πρέπει να βρούμε τη δύναμη της αφύπνισης και να παραδειγματιστούμε από την ιστορία μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παρελθόν έχει καλύτερο φωτισμό από το μέλλον και μπορεί να λειτουργήσει ως πεδίο εμπειρίας. Ας υπερασπιστούμε λοιπόν τις παλιές δυνατότητες, την κληρονομιά μας.
Όλες οι πολιτικές επιχειρηματολογίες χρειάζεται να ξεκινούν με μιαν αποτίμηση της σχέσης μας όχι μόνο με τα όνειρα της μελλοντικής καλυτέρευσης, αλλά και με τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να αφήσουμε τον παλιό κόσμο πίσω μας και να ασκούμε έντονη κριτική σε κάθε τι που υπάρχει. Η κριτική μπορεί να είναι αναγκαία, αλλά μπορεί και να μας ξεστρατίσει επικίνδυνα. Άλλωστε, χτίζουμε πάνω σε αυτό που έχουμε. Χρωστάμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που κληρονομήσαμε, αλλά κάτι χρωστάμε και στους πριν από μας.
Είναι καιρός να δούμε τον εαυτό μας και με τα μάτια των άλλων. Για το σκοπό αυτό, τη μόνη δύναμη που διαθέτουμε είναι αυτή του επιχειρήματος.
Τι όμως θέλουμε να δουν;
Τα επιτεύγματα, τις προσπάθειες, τη συνέπεια, τις ανισότητες που καλλιεργεί η λιτότητα,...
Ένα σοβαρό επιχείρημα είναι τα αποτελέσματα της λιτότητας:  φτώχεια, κατήφεια, αιμορραγία ανθρώπινου δυναμικού, ανισότητες.  Όπως είναι γνωστό, μια κοινωνία στην οποία ανθούν οι ανισότητες είναι μια ασταθής κοινωνία. Μάλιστα, η αστάθεια της κοινωνίας μας δεν περιορίζεται στο σώμα της, λόγω της μεγάλης αλληλεπίδρασής της με όλον τον ευρωπαϊκό ιστό, αλλά διαδίδεται με ταχύτητα φυσικού φαινομένου προς κάθε κατεύθυνση.
Ο φόβος διαχέεται και είναι ανάγκη να διαλυθεί. Για το σκοπό αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο εκεί που εκδηλώνεται με ένταση, αλλά και εκεί που θα έχει αντίκτυπο.
Η μόνη αποδεκτή  αντιμετώπιση της οξύτατης απειλής θα προκύψει από την κατανόησή της και την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που ανοίγει παράθυρο σε ένα υποφερτό μέλλον.
Η σημερινή κρίση δοκιμάζει όχι μόνο τις αντοχές της χώρας μας, αλλά και τους θεσμούς της Ε.Ε.
Αν δεν πρυτανεύσει η λογική θα πρέπει να αναμένουμε δύσκολες μέρες με τις οποίες έχουμε ήδη εξοικειωθεί. Άλλωστε, κατά τον Τολστόι: δεν υπάρχουν συνθήκες ζωής που να μην μπορεί  να συνηθίσει ο άνθρωπος, ιδίως αν βλέπει να τις αποδέχονται όλοι γύρω του...
✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.