Στην Ιστορία και στην επικαιρότητα…

on .

- Με όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα είναι αναπόφευκτο και αυτονόητο και ο μέτοικος να σεργιανίζει, να θυμάται, να σχολιάζει, να μονολογεί και να διαλογίζεται.
- Τελευταία ακούστηκε και ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά», σε υψηλό βαθμό εξουσίας και με πρωτοκλασάτο μυθοπλάστη, ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ με τα «καθημερινά  του λαού», μέσα από το απρόσωπο, και αόρατο διαδίκτυο.
- Τώρα θυμήθηκαν στο «κόμμα του λαού», να ακούσουν τη φωνή του λαού, και όχι με απ΄ ευθείας επικοινωνία αλλά μέσα από το Διαδίκτυο
- Είναι μια ακόμη απομυθοποίηση της Πρώτης φοράς Αριστερά, με πρώτο   παραμύθι  ότι ο λαός μέσα στο 2017 θα τρίβει τα μάτια του από την Ανάπτυξη που έρχεται!
- Έτσι σιγά σιγά ξεθωριάζει το Αριστερό όραμα, και μετά από δύο και πλέον χρόνια  Αριστερής διακυβέρνησης, μένουν στην ιστορία τα αριστερά ανέκδοτα  με τα γεμιστά στη διατροφή, με τις σκληρες διαπραγματεύσεις, με τα ψέματα της Θεσσαλονίκης, με τα δελτία αλληλεγγύης, με την ανάπυξη που χάθηκε στα ιδεολογήματα,  και με όσα άλλα λένε και ξελένε, άλαλα και μπάλαλα, συνισταμένες και συνιστώσες της Αριστεράς.
- Έγινε τελικά η «πρώτη φορά Αριστερά» ένα  διαρκές  ανέκδοτο, με τέτοιον τρόπο που δεν ακούγεται πλέον ο κομπασμός  και η υπερηφάνεια  «είμαι Αριστερός»!
- Ομολογούν οι ίδιοι ότι είχαν «αυταπάτες» και γιόρτασαν τα δύο χρόνια, κρυπτόμενοι  από τον λαό, και αποφεύγοντες τις δημόσιες εμφανίσεις. Χάθηκαν και οι κονκάρδες με το «Ηθικό πλεονέκτημα» και εξαφανίστηκαν οι διανοούμενοι της Αριστεράς. Τα twitter και οι γελοιογράφοι διασκεδάζουν με τις αστοχίες και τις αδεξιότητες, και η Αριστερά πλέον είναι ζόρκα  και ξετσίποτη.
- Όμως μέρες που είναι, μέρες μνήμης και ιστορίας, μέρες που θυμόμαστε  και γιορτάζομε  τα ελευθέρια της Ηπείρου,  η περιπλάνηση γίνεται  με μια ατμόσφαιρα αποδυνάμωσης της ιστορικής μνήμης και του χρέους σε εκείνους που αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.
- Τα Αριστερά ιδεολογήματα, για τους «συνωστισμούς στη Σμύρνη»  για τον «Μυθο του Ζολόγγου», με τη σημαία χωρίς σταυρό, και με τους Τούρκους να αμφισβητούν τα σύνορα και τις συνθήκες, όλα αυτά νοθεύουν και τραυματίζουν το εθνικό φρόνημα, και αδυνατίζουν την ομοψυχία που χρειάζεται σε δύσκολους καιρούς.
- Και μέσα στα άλλα, αδυνατίζουν τις μνήμες και την παράδοση της πόλης, στην μεγαλύτερη γιορτή της, τα Ελευθέρια, που τότε συγκλόνισαν όλο το Έθνος που τραγουδούσε   με συγκίνηση το γεγονός της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων:
Τα πήραμε τα Γιάννενα
 μάτια πολλά το λένε
όπου γελούν και κλαίνε.
- Και η μνήμη των Ιωαννίνων, κάπου στραγγαλίζεται και φιμώνεται, αφού δεν υπάρχει σε όλη την πόλη, ένα μνημείο, μια αναμνηστική πλάκα, για τον ηγέτη του Στρατού, τον Ελευθερωτή Διάδοχο Κωνσταντίνο, που μπήκε στην πόλη από την Καλούτσανη έφιππος  και επευφημούμενος από τον λαό. Ναι από την Καλούτσανη όπου αναστυλώνεται ένα απομεινάρι ενθύμιο της Τουρκικής σκλαβιάς.
- Και είναι μια αστοχία,  για να μη  χαρακτηριστεί υποκρισία, που η πρόσκληση που υπογράφει και ο Δήμαρχος, έχει πρωτοσέλιδη ζωγραφιά όπου φαίνεται ο Διάδοχος Κωνσταντίνος να παραλαμβάνει την ελεύθερη πόλη, ενώ ο Δήμος έχει σβήσει και έχει εξαφανίσει το όνομά του  από λεωφόρους και Πλατείες. Και ακόμη να έχει κατεβάσει τις πινακίδες  της οδού Γεωργίου Βασιλέως. Και έχει μείνει, αν δεν καταστράφηκε και αυτό στη ιδεολογική φούρια  εξαφανίσεως της ανάμνησης του γεγονότος και του ονόματος, από την οικία του Μίσιου, που σήμερα στεγάζεται μια αρχαιολογική Υπηρεσία, και όπου αναγραφόταν ότι εκεί ο Διάδοχος Κωνσταντίνος πληροφορήθηκε την δολοφονία του πατρός του Βασιλέως Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη.
- Η Ιστορική μνήμη δεν διαγράφεται και δεν σβήνει. Και η λαϊκή παράδοση  διατηρεί ακόμη το θρύλο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και όλης της Ηπείρου.
- Στα αρχεία του Δήμου πρέπει να υπάρχουν ψηφίσματα και αποφάσεις, και ενθύμια από το γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης, και τις τιμές που απέδωσε στους πρωταγωνιστές εκείνου του αγώνα του Έθνους, και των τόσων εθελοντών που συνέτρεξαν  από παντού στους απελευθερωτικούς αγώνες.
- Η μεταπελευθερωτική ζωή της πόλης έχει συνδεθεί πολλές φορές με πράξεις και αποφάσεις, με την βασιλική οικογένεια, σε ιστορικές και δραματικές περιόδους της πόλης και της περιοχής. Και όλες αυτές οι αποφάσεις του Δήμου αποτελούν ένα κομμάτι της ιστορίας του Δήμου και της περιοχής, που δεν πρέπει να αγνοούνται και να σκεπάζονται με ιδεολογικές διαστροφές.
- Οι διχασμοί και οι πολιτικές και ιδεολογικές αντιπαλότητες δεν επιτρέπεται να ακυρώνουν και να διαγράφουν το χρέος σε εκείνους που συντέλεσαν στην δημιουργία του ελληνικού Κράτους, και αποτελούν ένα μέρος της ιστορίας του Ελληνισμού.
- Στη Σοβιετική Ένωση, στα χρόνια του κομμουνισμού, στο Λένιγκράντ, την Άγία Πετρούπολη των Ρομανώφ, σεβάστηκαν τους τάφους των Τσάρων, και στους επισκέπτες οι ξεναγοί τους έδειχναν λέγοντας «αυτοί είναι οι τάφοι των Τσάρων μας».
- Και σήμερα με το κύμα των προσφύγων που έφθασε στην περιοχή μας, δομές της άλλοτε Βασιλικής Πρόνοιας σε Δολιανά και Κόνιτσα, και Αγία Ελένη, στεγάζουν  πολλούς από αυτούς.
- Σύμπλοκοι διαλογισμοί και σεργιανίσματα ενός μέτοικου,  μέρες ιστορίας και δύσκολης επικαιρότητας.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο  μέτοικος