Δυναμικές κινητοποιήσεις στην γειτονική Αλβανία κατά του Ράμα

on .

• Καζάνι που βράζει είναι η γειτονική Αλβανία αυτή την περίοδο, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές (θα διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου), με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της Κυβέρνησης Ράμα, να κάνουν πλεόν δυναμικά την εμφάνισή τους.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Σαββάτου (η οποία συνεχίστηκε και χθες), που διοργάνωσε η Αντιπολίτευση, ενώ και ο Πρόεδρος και βουλευτής του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που εκπροσωπεί την Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, Βαγγέλης Ντούλες, απηύθυνε έκκληση στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα και να ανατρέψει την «διεφθαρμένη» κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα.
Βασικό αίτημα της διαδήλωσης - διαμαρτυρίας της Αντιπολίτευσης, όπως διατυπώθηκε στο λόγο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (του Δημοκρατικού Κόμματος) Λιουλεζίμ Μπάσια, ήταν η εξασφάλιση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στη χώρα. Κατά τον ίδιο, βασική προϋπόθεση για το αίτημα αυτό είναι η παραίτηση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, γιατί όπως είπε «με το Ράμα πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπάρχουν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές».
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τους σοσιαλιστές για κακή διακυβέρνηση της χώρας, για φτώχεια, διαφθορά και ότι έχει μετατρέψει την Αλβανία σε μια τεράστια φυτεία κάνναβης που έχει πλημμυρίσει την Ευρώπη! Παράλληλα, καταγγέλει πως με τα παράνομα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών θα αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Μετά από έκκληση των διοργανωτών της συγκέντρωσης αποφασίστηκε η διαμαρτυρία να συνεχιστεί χωρίς διακοπή μέχρι την επίτευξη του στόχου, δηλαδή την ανατροπή της Κυβέρνησης Ράμα. Για το σκοπό αυτό, μπροστά στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο στήθηκε μια γιγάντια κατασκήνωση όπου θα μείνουν οι διαδηλωτές για όσο χρόνο χρειαστεί.