Γνωστοί οι εχθροί μας…

on .

➤  Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

Το καλύτερο οικόπεδο στη γη, η ηλιόλουστη Ελλάδα, είναι κρίμα, σήμερα, να βρίσκεται σε πυκνή ομίχλη, πολιτική, κοινωνική και κυρίως οικονομική.
Μία κατάσταση που δύσκολα θα ξεπεραστεί, μετά το… τριπλό μπαϊ-μπας των μνημονίων, αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση! Διαφορετικά, θα συνεχίσει να υπάρχει σε υψηλό βαθμό, η φτώχεια, η ανεργία, η εξάρτηση, η υποτέλεια…
Βάλθηκαν, τα τελευταία χρόνια, Ευρώπη και ΔΝΤ, τη χώρα του πολιτισμού και των γραμμάτων, να την καταστήσουν χώρα… των ψυχοφαρμάκων!  (Μεγάλη  η… κατανάλωσή  τους,  από  τους

απελπισμένους Έλληνες!).
Γιατί, κατ’ αυτούς, το ελληνικό χρέος, τις… πρώτες πρωινές ώρες, είναι βιώσιμο, το μεσημέρι, δεν είναι βιώσιμο και το βράδυ… ψάχνουν μεσ’ στο σκοτάδι να το εντοπίσουν!
Αλλά όπως έλεγε τις προάλλες, γέρος – σοφός, ποιητής εκ του προχείρου, πίνοντας στον καφενέ τον καφέ του, με… αυξημένο ΦΠΑ:
«Ας μην ψάχνουν και πολύ
και ας… μην κάνουν  σάλο
γιατί καθόλου απίθανο
να πιάσουν τίποτ’ άλλο!»
Και όλοι αυτοί, οι φίλοι και δανειστές του, «ανάγκασαν» τον Έλληνα, να ξεδιπλώσει όλες τις αρετές του και να αποδείξει πως είναι το ανθεκτικότερο ζώο στη γη!
Ο σύγχρονος Έλληνας, έχει μπόλικη μαγιά, από τις ηρωικές μορφές της ιστορίας του… Εκείνοι μάχονταν με ορατό εχθρό, οι σημερινοί δίνουν ποικιλόμορφες μάχες. Μάχες… εκ του συστάδην, δίνονται στα σούπερ – μάρκετ εναντίον της ακρίβειας, μάχες στις Εφορίες, στις Πολεοδομίες, στα Νοσοκομεία!
Μάλιστα στα Νοσοκομεία, επειδή η κατάσταση γενικώς είναι… αρρωστημένη, οι ασθενείς, ελλείψει… γιατρών και νοσοκόμων, παίζουν με άλλους πάσχοντες… μαξιλαροπόλεμο, με τα μαξιλάρια που φέρνουν από το σπίτι τους, για την περίθαλψη! (Πολάκη, σου κάνουν… μαξιλαροΠΟΛΕΜΟ!).
Όλες αυτές οι «μάχες», έχουν φυσικά και απώλειες. Όταν δέχεσαι σφαίρα με… ΦΠΑ 24%, είναι δυνατόν να γλιτώσεις; Δεν είναι λογικό να έχεις… απώλεια αισθήσεων, όταν είσαι άνεργος ή όταν ο μικρός σου μισθός, κάθε μήνα κατρακυλάει;
Στις μέρες μας, από την «ηρωική» πράξη «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» των προηγούμενων χρόνων, φτάσαμε σε άλλα πιο επίπονα ΔΕΝ: Δεν έχω δουλειά, δεν έχω να φάω, δεν έχω λεφτά για τους άγριους φόρους, δεν κληρονομώ γιατί είναι ασύμφορο, δεν βλέπω φως στο τούνελ!
Αλλά, ας μην είμαστε τελείως απαισιόδοξοι… Μέχρι σήμερα, από το 1821, η Ελλάδα 4 φορές επτώχευσε! Τώρα, την 5η φορά, μπορούμε να την αποφύγουμε!
Χρειάζεται αγώνας! Οι εχθροί μας είναι γνωστοί… Ο Τόμσεν, ο Σόιμπλε… Αλλά και ο κακός μας εαυτός!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.