Μεγάλες πληγές…

on .

➤  Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σε λίγο, από τη μέρα που ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, είπε την ιστορική φράση, εννοώντας το περιεχόμενό της: Βυθίσατε το Χόρα! Ήταν η απάντηση στις Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο το 1987. Εδώ επαληθεύθηκε πλήρως η λαϊκή παροιμία: Και ο διάβολος φοβέρα θέλει! Γιατί οι Τούρκοι, έκαναν πίσω, ένω ήθελαν να… αντλήσουν πετρέλαιο απ’ το Αιγαίο και να… δώσουν και στην Ελλάδα το κάτι τις!
Τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, οι δύο πολιτικοί ογκόλιθοι της χώρας μας (Καραμανλής – Παπανδρέου) κυβέρνησαν την Ελλάδα, με σθένος και με σύνεση. Ήταν πολιτικές οντότητες, που

διέθεταν κύρος και στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό!
Κι ύστερα, ήρθαν στο τιμόνι της χώρας, πολιτικοί, μακράν υποδεέστεροι των δύο ηγετών, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, η χώρα άρχισε να γεμίζει προβλήματα (οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά). Θαρρείς ηθελημένα… παραποίησαν την ιστορική φράση του Ανδρέα «Βυθίσατε το Χόρα» και «έκοντες – άκοντες» την άλλαξαν σε: «Βυθίσατε τη χώρα»!
Γιατί στην ουσία, με πράξεις και παραλείψεις τους, αυτό ήταν το αποτέλεσμα (χώρα με χρέος, ανεργία, εξάρτηση, αβεβαιότητα…). Ο Έλληνας, εφτά χρόνια μέσα στο τούνελ, περιμένει φως και σωτηρία!
Αλλά δυστυχώς, ηγέτες μικρού βεληνεκούς, δεν μπορούν να τον σώσουν, παρά τις αγαθές τους προθέσεις! Καστελόριζα, Ζάππεια, ΔΕΘ, δεν έφεραν θεραπεία… απεναντίας, μεγάλωσαν τις πληγές του Έλληνα, τον απογοήτευσαν και ο ίδιος ενστερνίστηκε τη φράση: «ο σώζων εαυτόν σωθείτω»! (Κακό αυτό…).
Ο λαός που έχει μνήμη, συγκρίνει πράγματα και καταστάσεις και γι’ αυτό δείχνει απογοητευμένος. Ιδού ένα παράδειγμα:
Παλιά στο Κοινοβούλιο, υπήρχε επίπεδο, μόρφωση, ευγένεια, σεβασμός και αξιοπρέπεια. Σήμερα, στα θεωρεία της Βουλής, αν βρεθούν επισκέπτες – μαθητές, πολλές φορές, αντί για μαθήματα Δημοκρατίας, θα ακούσουν ακόμη και αγοραίες εκφράσεις!
Φτάσαμε στο σημείο, πρώην υπουργός, συνταξιούχος πλέον, να αποκαλεί τον εκλεγμένο πρωθυπουργό, τσογλάνι!
Και έτσι, είναι προτιμότερο, ο καθένας να παίρνει «μαθήματα» άνευ διδασκάλου, παρά να ακούει τα αισχρά, απ’ τις φωνές Παγκάλου! Αιδώς Αργείοι…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.