Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα…

on .

Πάρα πολλές είναι οι παροιμίες του θυμόσοφου λαού μας, για όλες τις φάσεις της ζωής μας. Η προαναφερόμενη ταιριάζει από­λυτα με τους τίτλους των άρθρων των εφημερίδων για απώλεια ζωικού κεφαλαίου και φυτικού, επίσης.
Στο μυαλό μου άμεσα, έρχονται όλες εκείνες οι παλιές ανακοινώσεις για οικονομικές ενισχύσεις των αγροτών μας από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χορηγούνταν για την ενίσχυση του εξοπλισμού (νέα μηχανήματα, οικιστικές επισκευές μονάδων παραγωγής κ.λπ.) και την ενδυνάμωση του κεφαλαίου (ζώα, φυτική παραγωγή κλπ).
Θα περίμενε λοιπόν κανείς, κάνοντας απλές σκέψεις ότι οι αγρότες τις ενισχύσεις αυτές (Ευρωπαϊκά χαρισμένα  ευρουλάκια) θα τις σπαταλούσαν σε αύξηση του όγκου των ζώων ή της φυτικής παραγωγής, θα ενίσχυαν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις με δομικά υλικά για αντιμετώπιση πιθανού ψύχους ή καύσωνα ή στήριξη καλύτερη των θερμοκηπίων για την αντιμετώπιση πιθανών χιονοπτώσεων. Θα δημιουργούσαν συνθήκες ζέστης – ψύξης στις μονάδες τους ώστε (άλλη μια παροιμία)… όταν ο καιρός θα έχει γυρίσματα να μην πέσουν θύματά του!
Και σήμερα, που ο καιρός γύρισε και έδειξε τα δόντια του (καιρός είναι και απρόβλεπτος θα παραμένει), κάποιοι κάθονται και κλαίνε την μοίρα τους. Απώλειες ζώων, πεσμένα θερμοκήπια, παγωμένα φυτά, μειωμένη παραγωγή γάλακτος, κλπ. κλπ.. Σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει κανείς, στον Νομό μας που να μην έχει κακές εμπειρίες από αυτές τις εξάρσεις του καιρού, αλλά δεν δικαιολογώ καθόλου όσους, ενώ το γνώριζαν, δεν έπραξαν τα δέοντα. Και την σημερινή τους –δυστυχώς– ζημία δεν προτίθεμαι να την πληρώσω ακριβά για να βγει –η ζημιά τους.
Από την άλλη, δεν ξέρω αν θα τους γίνει μάθημα, οπότε να προληφθούν μελλοντικά προβλήματα λόγω γυρισμάτων του καιρού. Γιατί η απάντηση στην παροιμία «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» είναι η φράση «Ηθελέστα και παθέστα»!
Ένας συγγενής μου, κτηνοτρόφος στο Βραδέτο, βίωνε πολικά ψύχη, ακραίες καιρικές συνθήκες, μέτρα χιονιού, αποκλεισμένος στο χωριό, κλεισμένα στο στάβλο τα ζώα για μήνες, τρομερά έξοδα συντήρησης και δεν έχασε ούτε ένα ζώο… Και στον υπόλοιπο Νομό που οι ανέσεις είναι κοντά, ακούω και διαβάζω για προβλήματα. Πιστεύω ότι μπορεί να  παραδώσει σε όποιον το θέλει μαθήματα επιβίωσης… ζωικού κεφαλαίου!
Σέβομαι και εκτιμώ όλους τους αγρότες (ζωικό και  φυτικό κεφάλαιο), αλλά θέλω να με σέβονται κι αυτοί.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΓΟΥΛΑΣ