Παλιά και νέα Δεκεμβριανά…

on .

- Η «Λαοκρατία» ή «Λαϊκή Δημοκρατία» των Ιωαννίνων του 1944, συνεχίστηκε και στις αρχές του 1945, κι έτσι «επετειακά» είμαστε μέσα και σε αυτό το μήνα, για μια αναδρομή και μια άλλη αφήγηση, μέσα και από όσα γράφουν ο Γρηγόρης Σακκάς (ο Γόρης των Γιαννιωτών) και ο Σπύρος Στεφόπουλος,  για την «Πρώτη Αριστερά» την πιο Πρώτη από την σημερινή «Πρώτη φορά Αριστερά»!
- Εκείνη, του 1944, δημιούργησε πράγματι ένα μόρφωμα «Λαϊκής Δημοκρατίας» που την έλεγαν και τη φώναζαν με το χωνί  «Λαοκρατία»!
- Γύρω από τα Γιάννενα, που είχε τη Διοίκηση τότε ο ΕΔΕΣ, μετά από συμφωνίες, άρχισαν να μαζεύονται τρείς Μεραρχίες του ΕΛΑΣ  και να ετοιμάζονται να εξοντώσουν τον Ζέρβα και τον ΕΔΕΣ.
- Στις 21 Δεκεμβρίου η Μακεδονική Μεραρχία του Υψηλάντη κτυπάει ακραίο  φυλάκιο προφυλακής του ΕΔΕΣ, στο λόφο του Περάματος και το εξουδετερώνει. Και γράφει ο Σπ. Στεφόπουλος που άκουγε και έβλεπε από την ταράτσα του σπιτιού τη σύγκρουση:
- «Η φρικτή μεταχείρηση των αιχμαλώτων ΕΔΕΣιτών της προφυλακής. Την άλλη μέρα εφημερίδες της πόλης δημοσίευαν φωτογραφίες 4 κατακρεουργημένων ανταρτών του ΕΔΕΣ. Βρέθηκαν δεμένοι σε δέντρα, με κομμένα αυτιά και μύτες, με βγαλμένα τα μάτια και με τα εντόσθια έξω». Με ένα αποτρόπαιο έγκλημα αρχίζει η  νικηφόρα πορεία για τη Λαοκρατία. Δεν βρέθηκε ούτε μια φωτογραφία ούτε φύλλο εφημερίδας.
- Η συνέχεια ήταν η αναχώρηση των ανταρτών του ΕΔΕΣ με αυτοκίνητα του Αγγλικού στρατού, με σαρικοφόρους οδηγούς (Ινδούς) για Πρέβεζα. Ο πονηρός και παλιός κινηματίας Ζέρβας πήρε μαζί του και μερικές εκατοντάδες ΕΑΜικά στελέχη για όμηρους στην Κέρκυρα. Άλλοι λένε 300 ο Σαράφης γράφει για 600.  Στις 25 εισέρχεται στην πόλη θριαμβευτικά ο Αρης και ο Σαράφης και αρχίζει η οργάνωση της «Λαοκρατίας» στα πρότυπα της «Λαϊκής Δημοκρατίας», και οργανώνονται οι υπηρεσίες. Γέμισαν οι φυλακές με αντιφρονούντες, και άρχισαν οι προσκλήσεις για «μια μικρή ανάκριση» και βρήκαν δουλειά οι «λαϊκοί ανακριτές». Ο Γρ. Σακκάς με το πλεονάζον σκωπτικό δημοσιογραφικό ταλέντο του, διακωμωδεί όλη την πολιτεία και τις πράξεις της Λαοκρατίας (έβγαζε προπολεμικά την «Κραυγή»), και άφησε περιγραφές αυτής της περιόδου γεμάτες με ανέκδοτα λαϊκισμού και συμπεριφοράς αθλιότητας. Για να πληρώσουν δήθεν τους υπαλλήλους, κάλεσαν τους «πλουτοκράτες», τους εμπόρους κυρίως της πόλης, και τους επέβαλαν φόρο, καταβλητέο αμέσως σε χρυσές λίρες. Μάζεψαν, όπως φημολογείται 20.000 λίρες. Όποιος δεν πλήρωνε τον έστελναν στο Λυκόστομο να σπάει «τσακίλι» για το «πρόγραμμα οδοποιϊας»! Βέβαια  εκείνη η «Αριστερά» δεν έδωσε ποτέ απολογισμό του «κονδυλίου», ούτε άφησε καταστάσεις πληρωμών και……αποδείξεις! Με τόσους πλουτοκράτες φοροφυγάδες και λίστες εξωτερικού σήμερα, αν εφαρμοζόταν η μέθοδος της Λαοκρατίας Ιωαννίνων θα τελείωναν δυο   ΙΟΝΙΕΣ.  Οι ανακρίσεις έβγαλαν φαίνεται ενοχές και έγιναν καταστάσεις  για εκκαθαρίσεις. Αλλά δεν τολμούσαν γιατί ο πονηρός Ζέρβας είχε προβλέψει και κρατούσε τους όμηρους στην Κέρκυρα. Αυτές οι καταστάσεις δημοσιεύτηκαν αργότερα και σχολιάστηκαν. Κατά περίεργο τρόπο και αυτές οι καταστάσεις έχουν εξαφανιστεί. Αν γνωρίζει κάποιος «παλιός Γιαννιώτης» ας τις ξαναβγάλει στο «μεϊντάνι. Σαν αυτές τις μέρες, μέσα Γενάρη 1944, και ενώ στην Αθήνα είχαν σταματήσει οι συγκρούσεις και ετοιμαζόταν η σύσκεψη στη Βάρκιζα, έγινε επί Γιαννιώτικης «Λαοκρατίας» και το έγκλημα στο Νταλαμάνι με τη σφαγή 200 γυναικόπαιδων, μεταξύ αυτών και 5 ιερέων. Και χωρίς δίκη!
- Η «Λαϊκή Δημοκρατία» των Γιαννίνων συνέχισε και μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, και την παράδοση των όπλων, εκείνων που δεν κρύφτηκαν για τον «τρίτο Γύρο». Και στο διάστημα αυτό, μέχρι τις 25 Μαρτίου 1944, που ήρθε η Εθνοφυλακή στα Γιάννινα, πολλοί εκ των ενόχων με έκνομες πράξεις, και όσοι δεν συμφωνούσαν με τη Βάρκιζα, πήραν «φύλλο πορείας» για το Κούμπικ της Αλβανίας και το Μπούλκες της Σερβίας για εκπαίδευση για τον «Τρίτο Γύρο». Στον «τρίτο Γύρο» ένας καπετάνιος του ΕΛΑΣ, ο καπετάν «Πουτέτσης», είδε τα εγκλήματα του Δ.Σ., και για να εξαγνιστεί παραδόθηκε. Μίλησε στο λαό των Ιωαννίνων από το ξενοδοχείο «Αβέρωφ», και η ομιλία του δημοσιεύτηκε σε συνέχειες σε Γιαννιώτικη εφημερίδα. Μεταξύ των άλλων ο καπετάν Πουτέτσης αποκάλυψε και τα εξής για την Γιαννιώτικη «Λαοκρατία».
- «Έφυγε για την Αλβανία στις 26-2-45  από το φυλάκιο Κακαβιάς, εκεί είδε 15 αυτοκίνητα γεμάτα με περιουσίες Ισραηλινών  από τα Γιάννενα που τα μετέφεραν στο Αργυρόκαστρο όπου ήταν αποθήκες. Εκποιήθηκαν  στο Αργυρόκαστρο μερίμνη της Αλβανικής κυβέρνησης και εισπράχθηκαν 14.000 χρυσές λίρες τις οποίες κάποιος Ανδρέας   από τα Δολιανά τις έφερε και τις παρέδωσε εντεύθεν των συνόρων στον Γραμματέα της Ε.Π μαζί με δύο τσουβάλια χαρτί για τον «Αγωνιστή».
- Το γεγονός αυτό περιγράφει και ο Γόρης Σακκάς, για 50 αυτοκίνητα. Αυτά και άλλα πολλά «κόκκινα» ανέκδοτα της «Λαοκρατίας» των Γιαννίνων, πέραν των «προγραμμάτων οδοποιϊας» με την συμβολή των «πλουτοκρατών», την «αξιοποίηση της ισραηλινής περιουσίας» στο παζάρι Αργυροκάστρου, τις ανακρίσεις και τα εγκλήματα, και τα  αναπτυξιακά τραγούδια «τι τα θέλουμε τα όπλα τα κανόνια και τα τάνκς, θα τα κάνουνε δρεπάνια να θερίζει η αγροτιά», οι αριστεροί διανοητές, οι στρατευμένοι κονδυλοφόροι-ιστοριογράφοι, και οι «ιστορικοί» της «Αντίστασης», αποφεύγουν να μπουν σε αυτόν τον χώρο της απομυθοποιημένης Αριστεράς. Τελικά τους έμειναν οι τελετές με το «επέσατε θύματα αδέλφια εσείς σε άνιση μάχη κι αγώνα….».
- Είναι οι μαύρες σελίδες της ιστορίας της Αριστεράς, που εξαφανίζονται σιγά-σιγά και από τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες. Οι παλιοί Γιαννιώτες κάτι θα θυμούνται απ΄ όσα ο Γόρης Σακκάς και ο Σπύρος Στεφόπουλος κατέγραψαν.
- Και οι περιπλανήσεις   του μέτοικου συνεχίζονται…

ο  μέτοικος