Περί Τσάμηδων και μεγάλης Αλβανίας…

on .

Τον τελευταίο καιρό, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Ράμα, δε χάνει ευκαιρία να ανακινεί θέμα Τσάμηδων κατά τρόπο προκλητικό. Του άνοιξε, ως φαίνεται, την όρεξη ο φίλος και προστάτης του κ. Ερτογάν κι έφτασε στο σημείο να μιλάει και για μεγάλη Αλβανία, η οποία συμπεριλάμβανε, εκτός της Ηπείρου κι ένα μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, μέχρι το Αγγελόκαστρο.
Θα πρέπει όμως να γνωρίζει ο ανιστόρητος ηγέτης της Αλβανίας, ότι από της ύπαρξής του μέχρι το 1878, ο αλβανικός λαός δεν είχε ποτέ δική του γραφή, όπως οι συμπαθείς Ρομά κα κατά τη διάρκεια της ιστορικής του διαδρομής δεν άφησε γραπτά μνημεία. Ούτε έχει να επιδείξει απολύτως τίποτα στις θεωρητικές και θετικές επιστήμες και γενικά στον πολιτισμό.
Αντίθετα, η χώρα μας υπήρξε η κοιτίδα της φιλοσοφίας και όλων των επιστημών με κορυφαίους τον Θαλή, τον Αναξίμανδρο, τον Αναξαγόρα, τον Αναξιμένη, το Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και το Δημόκριτο, οι οποίοι άνοιξαν νέους ορίζοντες στην έρευνα και στην τεχνολογία και έθεσαν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η Αλβανία είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα, η οποία μετά την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς, ασπάστηκε το μωαμεθανισμό και έκτοτε συνταύτισε τη μοίρα της με αυτούς χωρίς καν να διανοηθούν να επαναστατήσει για την απόκτηση της εθνικής της ανεξαρτησίας, όπως έπραξαν οι Έλληνες και οι Σέρβοι.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης τα οθωμανικά στρατεύματα που είχαν αναλάβει την καταστολή της αποτελούνταν από Αλβανούς μισθοφόρους, οι οποίοι στα πεδία των μαχών με τους Έλληνες καυχιόνταν ότι ήταν Τούρκοι και πολεμούσαν για την Τουρκιά. Ουδέποτε έκαναν λόγο για την αλβανική καταγωγή τους ούτε ενδιαφέρθηκαν για την ανεξαρτησία τους. Έγιναν ανεξάρτητο Κράτος κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την εμμονή της Ιταλίας και της Αυστρίας χαρίζοντάς της και την Ελληνικότατη Β. Ήπειρο με πληθυσμό 350 χιλιάδες κατοίκους. Μετά την εξέγερση του Ζωγράφου υποχρεώθηκε το νεοσύστατο Κράτος, με το Πρωτόκολλο της Κερκύρας 1914, να παραχωρήσει στους Β/Η. Πλήρη διοικητική αυτονομία, την οποία ουδέποτε σεβάστηκε.
Έκτοτε άρχισε έναν ανελέητο εξοντωτικό πόλεμο κατά του Ελληνικού στοιχείου, με αποκορύφωμα τις φοβερές διώξεις και τις μετακινήσεις ελληνόφωνων πληθυσμών από το φασιστικό καθεστώς του Χότζα στη Β. Αλβανία με σκοπό τον αφελληνισμό τους, με συνέπεια πάνω από 150 χιλιάδες ομοεθνείς μας να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις Ηνωμ. Πολιτείες, όπου μόνο στη Ν. Υόρκη διαβιούν και προκόβουν πάνω από 50 χιλιάδες. Σε όλους αυτούς το αλβανικό κράτος δήμευσε τις περιουσίες τους χωρίς να λογοδοτήσει σε κανένα διεθνή οργανισμό.
Δεν ξέχασε όμως η Αλβανία και τους προστάτες και ευεργέτες της Ιταλούς, στους οποίους άνοιξε αμαχητί τις πύλες της στους φασίστες Ιταλούς του Μουσολίνι το 1938, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα εδάφη της για να επιτεθούν το 1940 εναντίον της χώρας μας. Αν δεν τους είχε επιτραπεί, πιθανότατα δεν θα είχε υποστεί ο ελληνικός λαός τα φοβερά δεινά των εκτελέσεων και της πείνας, διότι όπως ομολόγησε ο Χίτλερ δεν σκόπευε να καταλάβει την Ελλάδα, αλλά προέβη στην ενέργεια αυτή, για να μη καταρρακωθεί το γόητρο του φίλου του Ντούτσε, ο οποίος είχε ταπεινωθεί από τη μικρή Ελλάδα στο αλβανικό μέτωπο.
Δυστυχώς, κ. Ράμα, στις Ιταλο-Γερμανικές θηριωδίες της κατοχής συμμετείχαν και οι Τουρκοτσάμηδες της Θεσπρωτίας και όχι αλβανοτσάμηδες, όπως τους αποκαλείτε, με αρχηγούς τους αδερφούς Μαζάρ και Νουρή Ντίνο. Πρόκειται για 17 χιλιάδες άτομα, επί συνολικού πληθυσμού 60 χιλ. κατοίκων του Νομού Θεσπρωτίας, οι οποίοι εξισλαμίστηκαν κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, όπως φαίνεται και από τα ελληνικά επώνυμά τους και έγιναν φανατικοί Τούρκοι.
Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ είχαν ετοιμάσει τις αποσκευές τους για ν’ αναχωρήσουν για την Τουρκία, την τελευταία στιγμή, καθ’ υπόδειξη των μυστικών υπηρεσιών της Ιταλίας και Τουρκίας δήλωσαν ότι είναι Αλβανοί. Χάρη στο ολέθριο σφάλμα του Πάγκαλου παρέμειναν στις εστίες τους. Κι αυτό το πλήρωσαν ακριβά, κ. Ράμα, οι Θεσπρωτοί απ’ όλους αυτούς τους δοσίλογους κι εγκληματίες, οι οποίοι οργανωμένοι στρατιωτικά από τους Ναζί, από κοινού με αυτούς προέβησαν τις εκτελέσεις 1.200 και πλέον Ελλήνων Θεσπρωτών αθώων πολιτών, σε πυρπολήσεις 250 χωριών, μεταξύ αυτών και του δικού μου, βιασμούς γυναικών και λεηλασίες περιουσιών στο Φανάρι, με αποκορύφωμα την εκτέλεση 49 προκρίτων Παραμυθιωτών και άλλων 10 από τα γύρω χωριά στις 29-9-1943.
Αυτοί, κ. Ράμα, είναι οι Τσάμηδες τους οποίους από θύτες θέλετε να τους βαφτίσετε θύματα των Ελλήνων, που με θράσος ισχυρίζονται ότι θέλουν να γυρίσουν στη Θεσπρωτία, από την οποία αναχώρησαν οικειοθελώς το 1944 για την Αλβανία, από τον φόβο των εγκληματικών πράξεών τους σε βάρος Ελλήνων πολιτών, τους οποίους ο Εμβέρ Χότζα αρνήθηκε να τους δεχτεί ως φασίστες και όργανα των Ιταλο-Γερμανών αλλά αναγκάστηκε τελικά να τους κρατήσει, γιατί του ζήτησαν να τους επιτρέψει να πάνε στην Τουρκία, τη φυσική τους πατρίδα! Αυτή είναι η όλη ιστορία των Τσάμηδων. Όσον αφορά τη Θεσπρωτία και γενικά την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία ότι κατοικήθηκαν από Αλβανούς, σε ποιο γραπτό κείμενο της Αλβανίας το βρήκατε, αφού ποτέ δεν είχατε γραφή;
Η Θεσπρωτία, ανιστόρητε πρωθυπουργέ κ. Ράμα, υπήρξε κοιτίδα του Ελληνισμού από τη 2η π.Χ. χιλιετηρίδα, οι δε Θεσπρωτοί πήραν μέρος και στον τοπικό πόλεμο στο πλευρό όλων των Ελλήνων, στη δε εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία συμμετείχε και επίλεκτο τμήμα Μολοσσών.
Αμφισβητείτε ότι το μαντείο της Δωδώνης ήταν το αρχαιότερο Ελληνικό στον ελλαδικό χώρο, ότι ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος είχε τα ανάκτορά του στην Άρτα και ότι η Ολυμπιάδα η αδερφή του ήταν μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, που μετέδωσε τα φώτα του ελληνικού πολιτισμού στην Ασία; Αυτόν τον πολιτισμό που ο ελληνισμός δεν τον κράτησε ως δικό του κτήμα αλλά τον μετέδωσε σε όλο τον κόσμο και κράτησε για τον εαυτό του, κατά τον μέγα Γερμανό φιλόσοφο Βιλαμόβιτς «ένα μόνο λυχνάρι», θέλοντας με αυτή τη φράση να εξάρει την αρχοντιά και το ψυχικό μεγαλείο των Ελλήνων.
Κι αν επιμένετε στην αμφισβήτηση, διαβάστε Όμηρο, Ηρόδοτο, Θουκυδίδη, Στράβωνα, Τραγικούς συγγραφείς, για να μην εκτίθεστε διεθνώς με τις ιστορικές σας κορώνες.
Κατόπιν τούτων κ. Ράμα, καλό θα είναι να σέβεστε την ιστορία και να μην προκαλείτε τη χώρα μας, η οποία μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, δέχτηκε απρόοπτα και απρόσκλητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πάνω από ένα εκατομμύριο αναξιοπαθούντες συμπολίτες σας, ξέχασε το παρελθόν, τους φιλοξένησε, τους έδωσε δουλειά, τους εξασφάλισε ανθρώπινη διαβίωση και μέσω αυτών εισέρρευσαν και εισρέουν δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα σας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.
Σήμερα, κ. Ράμα, ο κόσμος αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Όπου κι αν η αρχαιολογική σκαπάνη σκάψει στη χώρα σας ολούθε η Ελλάδα είναι παρούσα. Από το Βουθρωτό και τη Φοινίκη, ως την Απολλωνία και το Δυρράχιο. Πείτε μας, αν στα μουσεία σας εκτός των ελληνικών ευρυμάτων, υπάρχουν στην αλβανική γλώσσα αντίστοιχα δικά σας; Κανένα!
Είναι καιρός να αλλάξετε νοοτροπία. Αν θέλετε να ζήσετε σε μια Ενωμένη Ευρώπη ειρηνική, δημοκρατική και με κοινωνική δικαιοσύνη, για να ιδούν οι επερχόμενες γενιές με αισιοδοξία και σιγουριά το μέλλον απαλλαγμένες από μίση, πάθη και προκαταλήψεις του παρελθόντος.