Με συνάλλαγμα αγοράζουμε πατάτες, σκόρδα, κρεμμύδια…

on .

Κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης (29/12/2016), της έγκριτης εφημερίδας σας και στη στήλη «ΔΙ­Α­ΔΟΣΕΙΣ...», καταχωρείται επιστολή του Ιστοριοδίφη και λαμπρού δικηγόρου από τη Θεσπρωτία κ. Αντώνη Βενέτη, ο οποίος αναφέρει ότι «κατά την αρχαιότητα εξυμνούσαν τη λιτότητα» και ιστορεί τον ύμνο της, ενώ κατά τη σύγχρονη Ελλάδα –όπως αναφέρει– η λιτότητα βάλλεται πανταχόθεν.
Επισημαίνω στον φίλο μου Αντώνη ότι οι Αθηναίοι ήσαν σοφότεροι ημών, σοβαρότεροι και υπευθυνότεροι, γι’ αυτό και μεγαλούργησαν, οπότε δεν πρέπει να επιχαίρει με τους σύγχρονούς του, που είναι κατά της λιτότητας και της νοικοκυροσύνης.
Ακόμη οι Αθηναίοι υμνούσαν και επαινούσαν, αλλά και θεές χαρακτήριζαν τη βία, τη φτώχεια και την αθλιότητα, όταν αυτό επιβαλλόταν από τα γεγονότα της εποχής, για το καλό της πόλης – Κράτους των, της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, ο Θεμιστοκλής, ένας από τους διακεκριμένους πολιτικούς και στρατιωτικούς άνδρες της εποχής, περιπλέων – όπως αναφέρει ο Πλούταρχος –τις νήσους για την είσπραξη των φόρων, έφθασε και στη νήσο Άνδρο, όπου δια κηρύκων, κάλεσε τους Άνδρειους στην παραλία και τους είπε:
- Δύο γαρ ήκειν θεάς κομίζων, Πειθώ τε και Βία, …
• Ήλθα στην Άνδρο, κομίζοντας δύο θεάς,
- Τον πειστικό λόγο, για να δεχθείτε την αποψή μου και
- Το έσχατο μέσο, τη βία, τη «μαγγούρα».
Οι δε δυστυχείς Άνδρειοι απήντησαν, φοβισμένοι:
- Είναι και παρ’ αυτοίς, θεούς μεγάλους δύο, πενίαν και απορίαν υφ’ ών κωλύεσθαι δούναι χρήματα εκείνων.
• Έχουν, δηλαδή, και αυτοί δύο μεγάλες θεές, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, οι οποίες θεές δεν τους επιτρέπουν να δώσουν χρήματα στους Αθηναίους…
Ως προς τον κ. Βόλφγκαν Σόιμπλε, εναντίον του οποίου καταλήγει ο φίλος μου Αντώνης με το αιχμηρό ερώτημα: «Λέτε να επιβάλλει ο Σόιμπλε στην Ελλάδα τον ύμνο της λιτότητας, τον οποίο και ιστορεί;», τον παραπέμπω στον Αθηναίο σοφό Σόλωνα, ο οποίος Σόλων – σύμφωνα με τας γραφάς του στενού μου φίλου και παλαιού Σας συνεργάτη, αείμνηστου Γεωργίου Στούκα, συνεβούλευε τους Αθηναίους, όταν διαμαρτύρονταν εναντίον του τυράννου Πεισίστρατου για τους επαχθείς φόρους που επέβαλλε στους Αθηναίους:
Αν συμφορές σας βρήκαν, μη ρίχνετε καμία απ’ αυτές στους θεούς – και στην περίπτωσή μας στον κ. Σόιμπλε – Σεις με τη βοήθειά σας, δώσατε δυνάμεις σε δαύτον –στους σημερινούς Κυβερνήτες– γι’ αυτό και ζείτε τώρα, την κακήν σας μοίρα και συμφορά.
Η ως άνω σοφή ρήση του Σόλωνα, κ. Διευθυντά, διατηρεί και σήμερα την επικαιρότητά της.
• Τέλος, αν αγαπητέ Αντώνη, εμείς οι Έλληνες είμαστε ανίκανοι να παράγουμε πλούτο στη χώρα μας, ούτε καν μπορούμε με τις αρδευόμενες και εύφορες πεδιάδες που διαθέτουμε και με τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες, να παράγουμε πατάτες, σκόρδα και κρεμμύδια, τα οποία αγοράζουμε και μάλιστα με ξένο συνάλλαγμα, από την Κίνα, τη Χιλή, την Αίγυπτο και την Αργεντινή:
Η ευθύνη, βαρύνει καθ’ ολοκληρίαν εμάς τους Έλληνες και όχι:
• Τη σιδερά Καγκελλάριο της Γερμανίας, την κυρία Άνγκελα Μέρκελ, που διακρίνεται για τη φωτεινή της αντίληψη, τη σωφροσύνη, το ήθος και τη σεμνότητά της. Ούτε βαραίνει τον κ. Σόιμπλε, Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, που διακρίνεται για τη σταθερότητα στις αρχές του, για την καθαρότητα της σκέψης του, ο οποίος μαζί με την κα Μέρκελ παράγουν πλούτο και προκαλούν το δέος και τον θαυμασμό όλων των λαών για τον άθλο που επετέλεσαν στη γερμανική οικονομία, τη συνεχώς αναπτυσσομένη τα τελευταία χρόνια.
Αυτοί τουλάχιστον διαθέτουν, όπως δυστυχώς δεν συμβαίνει με εμάς τους χυδαίους υβριστές, ευπρέπεια περισσή και υψηλοφροσύνη βαθυτάτη, συνδυασμένες με ευγένεια ψυχής και συμπεριφοράς, που συνοδεύονται με δεκάδες δις ευρώ δανείων με επιτόκιο ένα (1%) επί της εκατό, για να αγοράζουμε εμείς τις αναγκαίες πατάτες, σκόρδα και κρεμμύδια, ώστε να επιβιώσουμε ως χώρα.
Οποία κατάντια μας αγαπητέ Αντώνη!
Επανερχόμενος στον Πεισίστρατο, επισημαίνω ότι θεμελίωσε τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα υποδομής και ανάπτυξης της Αττικής, την εποχή εκείνη (500 π.χ. περίπου), μετέφερε ακόμη και άφθονα νερά, δημιούργησε τον περίφημο Ελαιώνα της Αττικής και εξασφάλισε τα «κηπευτικά» στους Αθηναίους, ενώ παράλληλα συνέχισε και το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο του Σόλωνα.
Για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του «Ελαιώνα», αυτής της υποβαθμισμένης σήμερα περιοχής, της παραγκούπολης των Αθηνών, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες Ηπειρώτες, συντάξαμε και καταθέσαμε στη Βουλή, μια αξιόπιστη και τεκμηριωμένη Πρόταση –επισυνάπτεται έγχρωμο φυλλάδιο– χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλει ούτε μία δραχμή.
Δυστυχώς ο τότε Υπουργός Δημοσίων Έργων κ. Στέφανος Μάνος, καίτοι τη βρήκε αξιόλογη –όπως μας είπε– δεν συναίνεσε. Κακό για τους Αθηναίους και κακό του κεφαλιού του, γιατί θ’ άφηνε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο στον τόπο, το οποίο θ’ αποτελούσε διαχρονικά μάρτυρα της ζωής και της πολιτείας του, αλλά και την πρωτεύουσά μας θ’ αναβάθμιζε!
ΕΛ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ