Πίσω μου σ’ έχω... Ουγκάντα!

on .

Υπάρχουν ορισμένοι στατιστικοί πίνακες, αδιαμφισβήτητου κύρους, που δείχνουν ξεκάθαρα, το επίπεδο της κάθε χώρας!
Δυστυχώς η Ελλάδα, σε θέματα γραφειοκρατίας και «άχρηστης χαρτούρας», σε δημόσιες υπηρεσίες και όχι μόνο, δεν συγκρίνεται με ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα, αλλά συγκρίνετια με χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου!
Αλλά και από αυτές τις χώρες, έχει μεγάλο... αρνητικό προβάδισμα και όχι απλά με διαφορά στήθους!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της γραφειοκρατικής παράνοιας στη χώρα μας, είναι η συγκέντρωση «χαρτιών», για μία απλή γονική παροχή! (Να μεταβιβάσει δηλαδή ο γονιός, το σπίτι, στο παιδί του. Πού να ξέρει ο υιός, πως... στη γωνία περιμένει ο ΕΝΦΙΑ!).
Για μία, λοιπόν, γονική παροχή, στην Πορτογαλία, χρειάζεται μόνο 1 χαρτί! (Μπράβο τους!). Στην... Ουγκάντα, 10 χαρτιά! Και στην Ελλάδα 12. (Φτου σας!).
Αυτό λοιπόν το παράδειγμα, δείχνει την κατάντιά μας, αλλά και την ταλαιπωρία που υφίσταται ο πολίτης, για ένα απλό θέμα!
Τα 12 χαρτιά στην Ελλάδα, για να συγκεντρωθούν θέλουν χρόνο και προσπάθεια (ίσως και... λάδωμα!).
Για να μη σας πω, πως ίσως χρειαστεί και η... συνδρομή του τοπικού βουλευτή και ύστερα να στείλει μήνυμα στο κινητό (τέρμα οι... επιστολές) που θα λέει: «Κατόπιν ενεργειών μου, τα «χαρτιά» σας θα συγκεντρωθούν και σε... 6 μήνες θα πάτε στον συμβολαιογράφο, για την υπόθεσή σας!».
Αφήστε, που μπορεί, μέσα στο 6μηνο να ενημερωθεί ο υιός, πως με τη... φορολογία που υπάρχει, η συμβολαιογραφική πράξη είναι ασύμφορη!
Ίσως να γνωρίζει και τη λαϊκή ρήση, που σε ποιητικό τόνο, λέει:

Ο φόρος πάει σύννεφο
σε ό,τι κατοικείται
ο «γέρος» γράφει ρετιρέ
μα ο υιός... αρνείται!

Συμπερασματικά, θα πρέπει να βρεθεί... σύντομα στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση, που θα την κάνει, μία... κανονική χώρα, ευρωπαϊκών προδιαγραφών! Έστω... και το 2019. Γιατί είναι τραγικό, να μας έχει ξεπεράσει και η... Ουγκάντα!
Καλή Χρονιά, σε όλους τους Έλληνες! ...Γραφειοκράτες και μη!

Υ.Γ.: Και μέρες γιορτινές που είναι, πρέπει να προτάξουμε την προσφορά στον συνάνθρωπο! Γιατί: «μονάχα αυτά που έδωσες είναι πάντα δικά σου!».


* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.