Ούτε ένα μνημείο για τους άταφους νεκρούς μας!..

on .

Πρόσφατα ο πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής και επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το έτος 1940 – 41 Γιώργος Σούρλας ήρθε στην πόλη μας και παρουσίασε ένα νέο βιβλίο του για τους 7.996  άταφους νεκρούς μας στη Βόρειο Ήπειρο.
Στον «Πρ. Λόγο» (11-5-2016) διαβάσαμε την έντονη διαμαρτυρία του με τη οποία καλεί την Αλβανία να σεβαστεί τα μνημεία. Είπε, μεταξύ των άλλων, πως «άφρονες βεβήλωσαν και πάλι το μνημείο που συμβολίζει τον ηρωισμό, την αυτοθυσία για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρεπείας. Η κυβέρνηση της Αλβανίας οφείλει επιτέλους να αποδοκιμάσει τους βανδάλους που δεν είναι η πρώτη φορά που καταστρέφουν το μνημείο…».
Φυσικά, ο κ. Σούρλας έχει απόλυτα δίκιο να διαμαρτύρεται γιατί  πράγματι βάνδαλοι κατάστρεψαν   και πάλι ένα πρόχειρο μνημείο εκεί ψηλά, στο ύψωμα 731. Στον «Πρ. Λόγο» (1-5-2004) δημοσιεύτηκε  η πληροφορία ότι το πρόχειρο μνημείο που ανήγειραν στο ύψωμα 731 οι «Φίλοι της Ιστορίας Καρδίτσας» για τους άταφους ήρωες του 5ου Συντάγματος το ξεθεμελίωσαν και το διέλυσαν αλβανοί εθνικιστές. Είχαν διαμαρτυρηθεί και τότε οι Καρδιτσιώτες για τη βεβήλωση αυτή, πλην εις μάτην γιατί δε σεβάστηκαν το αίμα  που  χύθηκε στο ύψωμα αυτό από 4.000 Ιταλούς και  1.586 Έλληνες, ούτε μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι οι ιστορίες που γράφονται με αίμα δε γκρεμίζονται με την κατεδάφιση των μνημείων.
Πράγματι, το ύψωμα 731, που βρίσκεται ανάμεσα από τον ποταμό Αώο και τον Άψο απέχει από την Κλεισούρα 20 περίπου χιλιόμετρα. Στο ύψωμα αυτό έλαβαν χώρα φονικότατες μάχες. «Επί 7 ημέρες από 9 μέχρι 15 Μαρτίου η Μεραρχία δοκιμάστηκε σκληρά αλλά απέκρουσε τα κύματα των επιτιθεμένων  αντιπάλων. Ως τις 19 Απριλίου οι Ιταλοί εξαπέλυσαν περισσότερες από 18 επιθέσεις. Το 731 έμεινε γνωστό ως θρυλικό στην πολεμική ιστορία και υπήρξε ίσως ένα από τα πιο αιματοβαμμένα υψώματα ολοκλήρου του παγκοσμίου πολέμου» (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», Τόμος ΙΕ, σελ. 442). Και ο Άγγελος Τερζάκης γράφει χαρακτηριστικά: «Το κανονίδι στο ύψωμα 731 μόνο με τους βομβαρδισμούς στο Βερντέν μπορεί να παραβληθεί… Το ύψωμα αυτό ζωσμένο στις φλόγες μπήκε στο θρύλο της ιστορίας».
Στο ύψωμα δεν πολέμησε μόνο το Δυτικοθεσσαλικό Σύνταγμα όπως έγραψαν σε μαρμάρινη πάκα οι «Φίλοι της Ιστορίας Καρδίτσας» σε πρόχειρο μνημείο που έστησαν στις 23-3-2004 αλλά και το 19ο Σύνταγμα που σήκωσε τεράστιο βάρος της επάλξεως αυτής και  αποτελούνταν από άνδρες από τη Μακεδονία και τα Χάσια της Θεσσαλίας. Ο πολεμιστής του 731, Συνταγματάρχης Θ. Ζήκος σε βιβλίο του γράφει: «…Η αντίστασις του 731 υψώματος είναι η συνισταμένη του Ελληνο - ιταλικού  αγώνος. Εκεί εκρίθη το αήττητον των Ελλήνων και η αρετή του Έλληνος πολεμιστού». Και συνεχίζει ο γενναίος Συνταγματάρχης Θ. Ζήκος: «Οι Ιταλοί, όταν έγιναν κύριοι του 731 ανήγειραν  μνημείον εις αιώνιον προσκύνημα δια τους πεσόντας εν αυτώ μαχητάς. Οι Ιταλοί έπραξαν το καθήκον των. Το Ελληνικόν Έθνος μέχρι σήμερον ουδέν έπραξεν. Εάν ριφθεί εις την λήθην ο Αγών του 731 υψώματος και το αίμα των ηρώων μαχητών, θα παραμείνομεν ασυγχώρητοι». Και πράγματι. Μέχρι σήμερα το Ελληνικό Έθνος τίποτε δεν έκανε ώστε να στηθεί εκεί επάνω στα αιματοβαμμένα χώματα του υψώματος 731 αντάξιο μνημείο της θυσίας χιλιάδων νεκρών μας και όχι μόνο αυτών του Θεσσαλικού τάγματος.
Από το 2004 που οι  Καρδιτσιώτες  ανήγειραν πρόχειρο μνημείο στο ύψωμα 731 και το βεβήλωσαν αλβανοί εθνικιστές ο κ. Σούρλας διαμαρτύρεται συνεχώς και πολύ καλά κάνει. Διετέλεσε όμως 25 χρόνια βουλευτής, διετέλεσε υπουργός σε διάφορα υπουργεία και Αντιπρόεδρος της Βουλής. Δε βρήκε τότε τη ευκαιρία να πείσει τους αρμόδιους να τιμήσουν τους νεκρούς του υψώματος 731; Κυκλοφόρησε μάλιστα καλαίσθητα τυπωμένο βιβλίο με τον τίτλο «Οι Ήρωες του ‘40 περιμένουν» ώστε με τα έσοδά του να ανεγείρει αντάξιο μνημείο εκεί στον τόπο της μεγάλης θυσίας. Τίποτε ακόμα. Από το 1990 που άνοιξαν τα σύνορα με την Αλβανία, την έχουν επισκεφθεί  Πρόεδροι της Δημοκρατίας (Στεφανόπουλος - Παπούλιας), Πρωθυπουργοί, Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι  της Πατρίδας μας και γλέντησαν στα Βορειοηπειρωτικά χωριά και δεν σκέφτηκαν να  πείσουν ή να υποχρεώσουν τους Αλβανούς να ενδώσουν, ώστε να τιμήσουμε επιτέλους τους νεκρούς μας.
 Γιατί δεν καλύπτεται η υποχρέωση της Πολιτείας έναντι των νεκρών μας με μια διαμαρτυρία ή την έκδοση ενός βιβλίου. Ας παραδειγματιστούμε από τους Ιταλούς που για τους νεκρούς τους έστησαν περίλαμπρο μνημείο και ας γίνει επί τέλους ένα αντάξιο μνημείο στο ύψωμα αυτό που έπεσαν και Έλληνες στρατιώτες μας για την τιμή και την αξιοπρέπεια της Πατρίδας μας. Οι άταφοι νεκροί μας περιμένουν.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ