Να ποιο μυστικό κρύβει η πεζοπορία στο Ζαγόρι!..

on .

- Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΩΝΙΤΗΣ*

 Στο καθιστικό που ζέσταιναν οι φλόγες στο τζάκι του μικρού ξενώνα δεν άκουγες ελληνικά. Ένας ηλικιωμένος άνδρας και η γυναίκα του από το Ισραήλ μιλούσανε στα αγγλικά σε μια ομάδα επισκεπτών με ενθουσιασμό για το Ζαγόρι. Πιό μυστικό να κρύβεται στην Πίνδο  που εμείς οι Ηπειρώτες αγνοούμε;
Οι ξένοι περπατάνε! Η πεζοπορία στα Ζαγοροχώρια δεν σχετίζεται  πρώτιστα με την κατανάλωση θερμίδων, αλλά με την ανάγκη  απόλαυσης των γιγάντιων διαστάσεων της ορεινής μάζας, των χαραδρών, των γεφυριών,  των μονοπατιών του Βραδέτου και του Καπέσοβου, των παραδοσιακών οικισμών, της ορμής των νερών, του  θροΐσματος των φύλλων και του ζευγαρώματος των λουλουδιών στα ορεινά λειβάδια. Είναι εξισορρόπηση και έκφραση εσωτερικής παρόρμησης και δύναμη θεραπευτική.
Η προσπάθεια απόκτησης σωματικής αντοχής   δεν είναι  μόνο για το σώμα ευεργετική, αλλά κυρίως για το πνεύμα και την ψυχή, τα στρατηγικά κέντρα ελέγχου της υγείας.
Πεζοπορίες διαρκείας μειώνουν την πίεση του αίματος και των σφυγμών, δυναμώνουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και προφυλάσσουν από παθήσεις της καρδιάς (Βrämer 2007). Μελέτες αποδεικνύουν την εντατικοποίηση της πνευματικής συγκέντρωσης μέσα από την επαφή με τη φύση (Hartig 2003, Kuo 2001, Ulrich 1991). Το γεγονός, ότι η αντοχή που αποκτά κανείς με το βάδισμα δεν επιρρεάζει μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα και την ψυχή είναι βασικό πλεονέκτημα της πεζοπορίας έναντι αλλων μέτρων που εφαρμόζονται στην προληπτική και θεραπευτική ιατρική. Αιτία γι αυτό είναι η επαφή με την φύση που μετουσιώνει στον άνθρωπο την αισθητική του τοπίου σε ψυχική διάθεση και πνευματική φρεσκάδα. Ένα μωσαϊκό αριθμών και γεγονότων γίνονται μάρτυρες ενός τεράστιου ανανεωτικού δυναμικού που ανοίγεται με την συνάντηση της κίνησης στην φύση και το περιβάλλον. Σε περίπτωση υγείας η επίδραση της φύσης εμπλουτισμένη με την λειτουργική ικανότητα της πρόληψης προφυλάσσει τον οργανισμό από τον ενδεχόμενο κίνδυνο ασθένειας αναπληρώνοντας μονομερείς επιβαρύνσεις μέσω της εξιρορρόπησης αποκλίσεων από την κατάσταση της ισορροπίας. Σε περίπτωση προχωρημένης εκδήλωσης της ασθένειας η οφέλεια από την επαφή με την φύση μπορεί να συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αποκατάσταση της υγείας. Και στις δύο περιπτώσεις η αποστολή της πεζοπορίας για την πρόληψη και την αποκατάσταση είναι ιδιαίτερα αποφασιστική. (Rainer Braemer)
Όποιος περπατάει γνωρίζει πως η άνεση της αναπνοής στα πρώτα βήματα στη φύση, η απόλαυση της μαγείας ενός τοπίου στη διαδρομή, η χαλάρωση του σώματος και του πνεύματος, η υγεία και το δυνάμωμα του κορμιού στην πορεία του χρόνου είναι αποτέλεσμα της πεζοπορίας.
Η ωφέλεια για την υγεία δεν προέρχεται από την υπεύθυνη εφαρμογή μιας επιβεβλημένης φαρμακευτικής αγωγής, αλλά από τη  συναισθηματική αποδοχή και την αφομοίωσή της. Αυτό σημαίνει ότι οι φυσιολογικοί συντελεστές της ενέργειας γίνονται αποτελεσματικότεροι, με την υποστήριξη της ψυχικής διάθεσης και της επικοινωνίας μαζί της. Θεμέλιο της επικοινωνίας είναι η επαφή με τη φύση! (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας της Φύσης)
***
Το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου μπορεί να το χαρεί κανείς περπατώντας και σκαρφαλώνοντας. Ένα δίκτυο μονοπατιών φτιαγμένο από μικρές και μεγάλες διαδρομές, δύσκολες και εύκολες για οικογένειες και εργένηδες, δένει τους οικισμούς με τα βουνά, τις κορυφές με τις λίμνες, τις  χαράδρες με τα ποτάμια, τη βλάστηση με το μύθο.
Η ορεινή Ήπειρος ξελογιάζει. Μια ειδυλλιακή όαση για χαλάρωση και γέμισμα της ενεργειακής στέρνας, σε αρμονία με τη φύση και την παράδοση.
Διακοπές με πεζοπορία στην Πίνδο πρέπει να γίνει το όνειρο κάθε επισκέπτη, μικρού και μεγάλου.
Μοναδική παραφωνία η ρύπανση της λίμνης των Ιωαννίνων. Δύο πρόσωπα της ίδιας περιοχής, το ένα τόσο βασανιστικά  δίπλα στο άλλο... (Καθημερινή)
Τόπος, όπως και κάθε μέρος του οργανισμού που δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες του μοιραία συρρικνώνεται, διδάσκει η επιστήμη και αποδεικνύει η εμπειρία!
Αν θέλαμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό και για τα Γιάννενα!
 
(Aπό το Βιβλίο του Βασίλη  Ασωνίτη «Το γεφύρι», αφιερωμένο στα Γιάννενα και τα Ζαγοροχώρια).

* Ο κ. Βασίλης Ασωνίτης, Ηπειρωτικής καταγωγής, είναι οικονομολόγος με σπουδές ως υπότροφος στη Γερμανία.