Στόχος της Αλβανίας να φιμώσει τις ελληνικές φωνές!

on .

-  Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ
• Ο Σπύρος Ξέρας, πρώην Υπουργός Εργασίας και σημαίνον στέλεχος της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, καταδικάστηκε από το Πρωτοδικείο Τιράνων σε καθειρξη δύο ετών και έξι μηνών για «υπεξαίρεση δημοσίων πόρων και κατάχρηση εξουσίας». Επειδή η εκδίκαση έγινε συνοπτικά η ποινή μειώθηκε στους 18 μήνες φυλάκισης.
Μαζί με αυτόν καταδικάστηκαν, με τις ίδιες κατηγορίες, και άλλα έξι στελέχη του υπουργείου. Κατηγορήθηκαν ότι υπεξαίρεσαν το ποσό των 30 εκατομμυρίων λεκ, το οποίο προοριζότανγια κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ο συνήγορός του δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, γιατί η απόφαση έχει πολιτικά κίνητρα. Ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας», Λεωνίδας Παππάς, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Σπύρο Ξέρα και την οικογένειά του και δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Ξέρας είχε ποινικές ευθύνες για την υπόθεση για την οποία διώκεται. Γνωρίζουμε, όμως, όπως γνωρίζουν και οι περισσότεροι πολίτες στην Αλβανία, ανεξαρτήτως ιδεολογικής, κομματικής ή εθνικής καταβολής, ότι ο κ. Ξέρας είναι το εξιλαστήριο θύμα. Ήταν ο αδύναμος κρίκος, λόγω της ελληνικής του καταγωγής, που δεν μπορούσε ή δεν θέλησε να παζαρευτεί την ελευθερία του. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του κ. Ξέρα, ευχόμαστε τα προβλήματά του να τελειώσουν σύντομα και ότι μετά από αυτή την περιπέτεια θα βγει πιο δυνατός τόσο για την οικογένειά του, όσο και για την ιδιαίτερή μας Πατρίδα που τον χρειάζονται».
Μετά τη σύλληψή του τον Ιανουάριο του 2016 Βορειοηπειρωτικοί φορείς στην Ελλάδα εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία αντιδρούσαν για τη σύλληψη και φυλάκιση του Σπύρου Ξέρα, δήλωναν τη συμπαράστασή τους στην οικογένειά του και αποδοκίμαζαν την απόφαση της εισαγγελικής αρχής για τη σύλληψή του. Μεταξύ των άλλων δήλωναν: «Ο Ξέρας διετέλεσε υπουργός σε υπουργείο με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό. Το γεγονός ότι ο ίδιος ασκεί μεγάλη επιρροή στο εκλογικό σώμα της περιοχής του Αργυροκάστρου γενικότερα και της Δερόπολης ειδικότερα, είναι εμφανές ότι αποτελούν μήνυμα εκφοβισμού και προς άλλα στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας» και καταλήγουν: «Να μην επιτραπεί ώστε ένας συμπατριώτης μας να γίνει εξιλαστήριο θύμα της χαώδους πολιτικής διαφθοράς που υπάρχει στη χώρα».
Με την καταδίκη του Σπύρου Ξέρα έρχονται στη μνήμη μας άλλα γεγονότα, δυσάρεστα και τραγικά, για την ελληνική Μειονότητα. Θυμούμαστε την καταδίκη, για εσχάτη μάλιστα προδοσία, των πέντε στελεχών της Ομόνοιας το 1994. Σε μια στημένη δίκη, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου, εκτυλίσσεται η τραγελαφική δίκη. Τότε σύσσωμος ο Ελληνισμός ξεσηκώθηκε, στήριξε και συμπαραστάθηκε στους καταδικασθέντες, οι οποίοι τελικά απελευθερώθηκαν με αναστολή από το Ανώτατο Δικαστήριο των Τιράνων.
Το κατηγορητήριο κατά του Σπύρου Ξέρα είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των πέντε στελεχών της Ομόνοιας. Όμως, πιστεύουμε ότι και τότε και στην περίπτωση του Σπύρου Ξέρα, σε έναν σκοπό απέβλεπαν και αποβλέπουν οι Αλβανοί ιθύνοντες. Να εκφοβίσουν τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, να τους δημιουργήσουν ψυχολογικά προβλήματα και να φιμώσουν τις ελληνικές φωνές. Όσο άφωνη, παραμελημένη και απομονωμένη παραμένει η Μειονότητα, τόσο πιο εύκολα επιτυγχάνεται ο αφελληνισμός και εξαλβανισμός του Ελληνικού στοιχείου. Άλλωστε, αυτά τα παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση με την ψυχολογική βία που ασκείται, με τους εκφοβισμούς και τους τραμπουκισμούς από ακραίους εθνικιστικούς αλβανικούς κύκλους, οι οποίοι υποθάλπονται, εάν δεν ενθαρρύνονται από το επίσημο αλβανικό κράτος.
Γιατί, πώς αλλιώς να σκεφτεί ο λογικός άνθρωπος, όταν η διαφθορά στη χώρα περισσεύει και όταν ακόμη ανώτατα κρατικά στελέχη εμπλέκονται σε σκάνδαλα, χωρίς να επεμβαίνει η δικαιοσύνη; Για τους Αλβανούς ηγέτες η Ελλάδα είναι το κόκκινο πανί και οι Αλβανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής προπηλακίζονται, περιφρονούνται και, με κάθε μέσο και τρόπο, επιδιώκουν να κάμψουν τις αντιστάσεις και την αντοχή τους και να γίνουν άβουλα άτομα, αθύρματα στα χέρια αδίστακτων σοβινιστικών κύκλων.
Ο Σπύρος Ξέρας, άνθρωπος σοβαρός, με αξιοπρεπή συμπεριφορά, με μεγάλη απήχηση στον Βορειοηπειρωτικό κόσμο, βρέθηκε κατηγορούμενος και έγινε το εξιλαστήριο θύμα μιας αλλοπρόσαλλης και απρόβλεπτης πολιτικής.
Παρακολουθούμε τελευταία την έντονη ανθελληνική πολιτική της αλβανικής ηγεσίας και των φιλότιμων προσπαθειών που καταβάλλει, προβάλλοντας το ανύπαρκτο «τσάμικο θέμα», σε αντιστάθμισμα του «Βορειοηπειρωτικού προβλήματος». Απώτερος σκοπός και στόχος να υποβαθμιστεί ή και να λησμονηθεί τελείως το «Βορειοηπειρωτικό ζήτημα», αλλά και, με κάθε θυσία, να αφομοιωθούν οι Έλληνες της Μειονότητας.
Προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς τους δεν ορρωδούν προ ουδενός με το να μετέρχονται τέτοια μέτρα. Με τη φυλάκιση και την καταδίκη του Σπύρου Ξέρα έστειλαν ένα μήνυμα και προς τα άλλα στελέχη της Μειονότητας. Να προσέχουν γιατί ο κίνδυνος καραδοκεί και κανενας δεν γνωρίζει πότε και από πού θα προέλθει.
Ευχόμαστε να πάρει τέλος η περιπέτεια του Σπύρου Ξέρα και να τον έχουμε και πάλι κοντά μας, τον χρειαζόμαστε…