Πού το πάει η Κυβέρνηση με τους μηχανικούς;

on .

- Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ*

Ο επαγγελματικός τομέας που έχει πληγεί περισσότερο από όλους μέσα στην κρίση είναι αναμφισβήτητα αυτός των μηχανικών. Πραγματικά, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να έχει απέναντι τους μηχανικούς, δημιουργώντας τους σοβαρά προβλήματα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάρτιο του 2016 το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας) στο σύνολο της Χώρας ανήλθε σε 1.078 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 180,4 χιλιάδες τετραγωνικά

μέτρα επιφάνειας, παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 11,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και κατά 27,1% στην επιφάνεια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.
Εξάλλου, με το νέο ασφαλιστικό κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει και τι εισφορές πρέπει να πληρώσουν οι μηχανικοί, ενώ παράλληλα πριν δύο μήνες η κυβέρνηση ψήφισε τον νέο νόμο δημοσίων συμβάσεων δημοπράτησης έργων – μελετών, χωρίς να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες και χωρίς καμία υποστήριξη από το αρμόδιο Υπουργείο. Ως αποτέλεσμα, δεν έχει δημοπρατηθεί κανένα έργο, οι μηχανικοί μένουν χωρίς εργασία, δημιουργώντας χάος και καθυστέρηση στους Δήμους – Περιφέρειες και όχι μόνο και είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικά Ευρωπαϊκά κονδύλια ΕΣΠΑ.
Επίσης, λόγω έλλειψης αντικειμένου, εταιρείες κλείνουν και οι μηχανικοί μένουν άνεργοι με μόνη σωτηρία τη μετανάστευση στο εξωτερικό για επαγγελματική αποκατάσταση.
Πρέπει λοιπόν άμεσα η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον κλάδο των μηχανικών και γενικότερα απέναντι στον Ελληνικό λαό και να βρεθεί λύση προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξη της Οικοδομικής δραστηριότητας, ώστε να δημιουργηθεί οικονομική ανάσα και να σταματήσει το ρεύμα μετανάστευσης μηχανικών στο εξωτερικό.

* Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος είναι Πολιτικός Μηχανικός - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ιωαννιτών - Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Ν. Ιωαννίνων.