Πολιτισμός και Τουρισμός το μέλλον της Ηπείρου…

on .

Σήμερα που διανύουμε μια περίοδο οικονομικής κρίσης με πολλαπλές εστίες αστάθειας και αβεβαιότητας, ο τουρισμός παραμένει ένας στέρεος πυλώνας της οικονομίας μας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας μας και πολύ περισσότερο της Ηπείρου.
Ο τουρισμός παραμένει ένας εν ενεργεία τομέας επιχειρηματικότητας, ο οποίος παρά τις αντιξοότητες μπορεί και δίνει απτά αποτελέσματα για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας αλλά και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
Για να γίνει αντιληπτός ο ρόλος του κλάδου, αρκεί να αναφερθεί ένα στοιχείο: Από το 2010 έως σήμερα που η Πατρίδα μας βιώνει συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης έχουμε πτώση του Α.Ε.Π. πάνω από 25%. Τα έσοδα όμως από τον Τουρισμό στο διάστημα αυτό, απεναντίας αυξήθηκαν κατά 40% περίπου.
Σήμερα, όπως επιβεβαιώνουν όλα τα στοιχεία, ο Τουρισμός είναι ο κατ' εξοχήν εξαγωγικός τομέας της χώρας μας, αφού τα έσοδα του προέρχονται κατά 85%- 90% από το εξωτερικό. Η θετική εικόνα, αφορά και την Ήπειρο, η οποία όπως όλοι συμφωνούν έχει ακόμη πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Άλλωστε υπάρχει και το παράδειγμα άλλων περιοχών, όπως της Κρήτης, του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, των Ιονίων Νησιών, της Χαλκιδική κ.α. που ζουν σχεδόν αποκλειστικά από τον τουριστικό τομέα.
Άρα έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο το τουριστικό προϊόν μας, να προωθήσουμε με σταθερά βήματα την εξυγίανση και την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και τα έργα αναβάθμισης του υποδομών περιβάλλοντος που είτε ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, είτε βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής.
Το μοντέλο στο οποίο στηρίζεται η Ελλάδα για την προσέλκυση τουριστών είναι ήλιος και θάλασσα. Στην Ήπειρο έχουμε ακόμη δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα: Το φυσικό περιβάλλον (εκτός του θαλάσσιου) και τον Πολιτισμό. Το περιβάλλον προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ορειβασία, ποδηλασία, σπορ κλπ. Ο Πολιτισμός, είναι ίσως όμως ο βασικότερος πυλώνας που μπορεί να στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τουρισμό της Ηπείρου, συμβάλλοντας στη διάχυση της επισκεψιμότητας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό είναι ήδη ορατό σε περιοχές όπου έχουν γίνει αναστηλώσεις μνημείων, είτε θρησκευτικών, είτε ιστορικών. Τα καλύτερα ίσως έπονται με την ολοκλήρωση και άλλων παρεμβάσεων, όπως π.χ. είναι το πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων, η ανάδειξη νέων μνημείων, ακόμη και αυτή η γαστρονομία της κάθε περιοχής.
Ενισχυτικά για τον τουρισμό μας, θα λειτουργήσει η παράδοση την κυκλοφορία της Ιόνιας Οδού. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αργήσει και η σύνδεση του Ε-65 με την Εγνατία που θα φέρει στην Ήπειρο πολύ πιο εύκολα τουρίστες και επισκέπτες από την Κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αγροτουρισμός, αλλά και ο χειμερινός τουρισμός των εορταστικών κυρίως περιόδων στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε Έλληνες.
Υπάρχει και το πρόβλημα του Αεροδρομίου Ιωαννίνων: η αύξηση των επισκεπτών από το εξωτερικό είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του αεροδρόμιου μας, με διεθνή στάνταρτ και την τοποθέτηση συστήματος ασφαλούς προσγείωσης.
Όπως γίνεται αντιληπτό δυνατότητες υπάρχουν, αρκεί βέβαια και οι επιχειρήσεις του κλάδου να ακολουθήσουν όλες (και όχι ορισμένες όπως συμβαίνει ως τώρα) εξωστρεφή πολιτική.
* * *
Συμπερασματικά: Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, να αποκτήσουμε όλοι μας τουριστική και πολιτιστική συνείδηση, να γίνουμε πιο υπεύθυνοι και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.