H Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη!..

on .

Οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές ζητούν τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Δικαιοσύνης προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες οι αστικές και ποινικές υποθέσεις. Εξηγούν σε όσους εμπλέκονται στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος-μνημονίου ότι με τους σημερινούς ρυθμούς και τη χαμηλή αποτελεσματικότητα που τη διακρίνει, η Δικαιοσύνη στέκεται εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Οι μεγάλοι επενδυτές έρχονται πλέον στην Ελλάδα μόνο με ειδικές ρυθμίσεις που ουσιαστικά τους απαλλάσσουν απ’ όσα ισχύουν για όλους τους Έλληνες και την εγγύηση του Δημοσίου ότι αν κάτι πάει στραβά και δεν ρυθμιστούν έγκαιρα οι υποθέσεις που τους αφορούν θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα από το ελληνικό Δημόσιο, με δαπάνες του Έλληνα φορολογούμενου.
Αυτού του είδους οι ρυθμίσεις λειτουργούν ήδη σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος σε ό,τι αφορά τους παραχωρησιούχους των εθνικών οδών. Κάθε κυβέρνηση που έρχεται τους καταβάλει αποζημιώσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ή και δισεκατομμυρίων για να καλυφθεί η ζημιά από την καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις, οι οποίες γίνονται κατά κανόνα με μεγάλη καθυστέρηση και σε εξωφρενικά υψηλές τιμές. Ανάλογες ρυθμίσεις ψηφίστηκαν για τη μεγάλη επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να κοστίσει απίθανα ποσά στο Δημόσιο και τους φορολογούμενους το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή του.  Για τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική Δικαιοσύνη ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό αυτοί που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις και νομοθετούν.

Σοβαρή επιδείνωση
Το τελευταίο διάστημα όμως παρατηρείται σοβαρή επιδείνωση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην κατάσταση που επικρατεί σε αυτήν. Θριαμβεύει για μία ακόμη φορά η συντεχνιακή λογική, με τους δικαστικούς λειτουργούς να παίρνουν πίσω διάφορες μνημονιακές μειώσεις των αποδοχών τους, μέσω αποφάσεων του ελεγχόμενου από αυτούς Μισθοδικείου. Ο κάθε δικαστικός λειτουργός θα πάρει τώρα πίσω 10.000-15.000 ευρώ για προγενέστερες μισθολογικές μειώσεις που επιβλήθηκαν μέσω της κατάργησης του μερικού αφορολόγητου των αποδοχών τους.
Σχεδόν κάθε χρόνο οι δικαστικοί λειτουργοί φροντίζουν να παίρνουν πίσω τις μνημονιακές μισθολογικές μειώσεις που τους αναλογούν, άλλοτε γιατί το Σύνταγμα εξισώνει τα προνόμιά τους με εκείνα των βουλευτών, άλλοτε γιατί ο ανώτατος δικαστικός πρέπει να παίρνει τουλάχιστον όσα και ο υψηλότερα αμειβόμενος επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής και άλλοτε για λόγους… δημόσιου συμφέροντος και συνταγματικής τάξης.
Από τη στιγμή που οι δικαστικοί λειτουργοί φροντίζουν να παίρνουν πίσω τις μνημονιακές μειώσεις των μισθών τους, δημιουργείται μια εκρηκτική κοινωνική δυναμική. Οι ίδιοι αποφασίζουν υπέρ άλλων κατηγοριών δημόσιων λειτουργών σε αναζήτηση επαγγελματικών και κοινωνικών συμμαχιών ενώ οι δεύτερης κατηγορίας πολίτες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακάμψουν τη μνημονιακή πειθαρχία καταλήγουν σε ιδιαίτερα αρνητικά συμπεράσματα για το ευρύτερο σύστημα εξουσίας.
Όσα συμβαίνουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο καθυστερεί σκόπιμα τις αποφάσεις για την αντισυνταγματικότητα ή μη της διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, ενισχύουν τον προβληματισμό για την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη. Πολλοί δικαστικοί λειτουργοί έχουν ενταχθεί στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης με το αζημίωτο, εξέλιξη που προκαλεί σκληρές εσωτερικές συγκρούσεις στο δικαστικό σώμα και κάνει πρακτικά αδύνατο το σχεδιασμό οποιασδήποτε μεγάλης επένδυσης, η οποία δεν καλύπτεται από νομοθετημένες εξαιρέσεις και εγγυήσεις του Δημοσίου.
Το κύκλωμα που αναπτύσσεται και στο οποίο φαίνεται να συμμετέχουν ανώτατοι δικαστικοί και κυβερνητικά στελέχη, ρίχνει την Ελλάδα στο επίπεδο των βαλκανικών χωρών που δεν έχουν ενταχθεί στην Ε.Ε.
Στις ειδικές εκθέσεις για την πρόοδο της συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών αυτών, αναφέρεται σαν ένας από τους βασικούς παράγοντες που στέκονται εμπόδιο στην ενταξιακή διαδικασία, η έλλειψη ανεξάρτητης, αξιόπιστης και αποτελεσματικής Δικαιοσύνης.