Έργα βανδάλων…

on .

Αφορμή για τούτες τις σκέψεις στάθηκε ο βανδαλισμός της προτομής της ηρωίδας της  Εθνικής Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη στην Αθήνα,  στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα στα Εξάρχεια. Η μαρμάρινη προτομή της στεκόταν σε αυτή τη θέση από το 1963. Η Λέλα Καραγιάννη ήταν αρχηγός της κατασκοπευτικής οργάνωσης Μπουμπουλίνας, συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές λίγο πριν την απελευθέρωση της Ελλάδας στις 8 Σεπτεμβρίου του 1944.
Και εμείς όμως οι Νεοέλληνες σαν τους κατακτητές ενεργούμε, διότι δεν σεβόμαστε αλλά καταστρέφουμε τον πολιτισμό μας. Δυστυχώς, είναι αναρίθμητα τα παραδείγματα τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων κατά των μνημείων μας σε όλη τη χώρα. Αναμφισβήτητα, το φαινόμενο αυτό της παραμόρφωσης ή του ακρωτηριασμού της τέχνης καταδεικνύει την πνευματική μας γύμνια, συνιστά βαρβαρότητα  και προβληματίζει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.
Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι νέα, κυρίως, άτομα βρίσκονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις. Πρόκειται για άτομα αντικοινωνικά, που ρέπουν σε πράξεις βίας κατά ανθρώπων και βεβήλωσης κατά των μνημείων. Ίσως νιώθουν αποτυχημένοι, ηττημένοι στον αγώνα της ζωής, ανεύθυνοι και δίχως στόχους. Έτσι εκτονώνονται πάνω στα άψυχα αντικείμενα που δεν  αντιστέκονται. Δεν έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και ξεσπούν στα μνημεία. Οι ανδριάντες γίνονται και οι αποδέκτες  της οργής και της βάρβαρης νεοελληνικής ‘’ επιγραφοποιίας’’.
Από την άλλη, τα αγάλματα βεβηλώνουν και διάφοροι θερμόαιμοι «αντιρρησίες». Με αυτό το βάναυσο τρόπο εκδηλώνουν την ιδεολογία τους, την αντίθεσή τους σε πρόσωπα και θεσμούς. Θεωρώντας τα μνημεία  ως σύμβολα και μέσο διαιώνισης μιας κυρίαρχης ιδεολογίας τα καταστρέφουν, για να διαμαρτυρηθούν. Αποδοκιμάζουν σε ό,τι  αντικατοπτρίζουν  αυτά  την κατεστημένη κοινωνική δύναμη.
Μια τέτοια θεώρηση, όμως, είναι παράλογη καθώς η δικαιοσύνη και η κοινωνική πρόοδος σε ένα κράτος  απαιτούν δημοκρατία και ομόνοια. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί τα μνημεία από την κοινή λατρεία και τη δημόσια αισθητική απόλαυση γιατί αποτελούν καθολικό αγαθό. Άλλωστε, απεικονίζουν την Ιστορία μας και ο σεβασμός τους συνιστά δείγμα Πολιτισμού  και Παιδείας.
Αναντίρρητα, απαιτείται ανθρωπιστική Παιδεία προκειμένου ένας λαός να σέβεται τα μνημεία του. Χρειάζεται να γνωρίζει σφαιρικά την ιστορία των μνημείων του, τι ενσαρκώνουν και ποια μηνύματα αποστέλλουν. Έτσι και η προτομή της Λέλας Καραγιάννη καλεί το λαό σε αντίσταση ενάντια σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την πατρίδα μας, τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας και την εθνική μας ταυτότητα. Βέβαια  κάποιοι μπορεί να βανδαλίζουν τα αγάλματα  των σπουδαίων μορφών του τόπου μας, όμως κανείς δεν μπορεί να διαγράψει τον αγώνα τους για μια ελεύθερη Ελλάδα. Γι’ αυτό έχουμε χρέος ιερό να ευαισθητοποιηθούμε και να θωρακίσουμε τα  έργα τέχνης με σκοπό να διαφυλάξουμε την πατρογονική μας κληρονομιά.

*Η Ελένη Σιάση είναι Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Ιωαννίνων - Εκπαιδευτικός