Aς αντιδράσουμε όλοι στις επιθέσεις Φίλη κατά της Εκκλησίας!

on .

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ιωαννίνων,
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος δέχεται με σφοδρότητα μια ανορθόδοξη επίθεση από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Καθημερινά ξυπνάει με ένα νέο σχέδιο για να χτυπήσει και αμφισβητήσει το ρόλο και την προσφορά της Εκκλησίας. Και εάν αρκούνταν στην επιμονή του μόνο να καταργηθεί η πρωινή προσευχή στα σχολεία, να αφαιρεθούν οι εικόνες από τις αίθουσες διδασκαλίας και να μετατραπεί το μάθημα των Θρησκευτικών σε Θρησκειολογία, θα λέγαμε ότι πάσχει από εμμονές και ιδεοληψίες οπότε θα του ευχόμασταν γρήγορη ανάρρωση.
Όμως έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής, αφού έφτασε να υποστηρίζει ότι η Εκκλησία προκαλεί «ηθική κατάπτωση» στην κοινωνία και ότι δεν αντιστάθηκε ούτε την περίοδο της κατοχής ούτε στη Χούντα. O tempora, o mores!
Εκτιμώ πως ως Υπουργός Παιδείας ελληνικής κυβέρνησης έχει το παράσημο της απαιδευσίας, της αγραμματοσύνης και της πλήρους πνευματικής ασχετοσύνης. Μήπως τελικά δεν έχει φοιτήσει σε Παν/μιο ούτε μια μέρα; Γιατί πρόκειται για πρόσωπο καθολικά ανιστόρητο, αν θυμηθούμε τα όσα έχει πει και για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Μάλλον επιχειρεί να εφαρμόσει, αλλά σε λάθος χώρο και χρόνο, το μαρξιστικό απόφθεγμα ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». Δηλαδή ο Υπουργός φαντασιώνεται ότι συνεχίζει μετά το 1917 την επανάσταση των μπολσεβίκων. Είναι ολοφάνερο ότι έχει διαβάσει ανάποδα τον Μαρξ και ούτε καν έχει σελιδομετρήσει ένα εγχειρίδιο ελληνικής ιστορίας.
Ο άνθρωπος ζει σε κόσμο εικονικό και αγάλλεται με τα παροράματα της εφηβικής επανάστασης. Μήπως θα έπρεπε να τον στείλει από καιρό ο Τσίπρας στο σπίτι του για να βρει χρόνο να ανοίξει την ιστορία; Εκτός κι αν βρίσκεται σε διατεταγμένη αποστολή, οπότε ο Φίλης προμηνύει επικίνδυνες καταστάσεις για το σχολείο, για την Εκκλησία και γενικότερα για την κοινωνία.

Σεβασμιώτατε,
Ο καθένας, είτε Πρωθυπουργός είτε Υπουργός, έχει το δικαίωμα να είναι άθεος, όμως ουδείς του επιτρέπει να συμπεριφέρεται ως διώκτης και εχθρός της Εκκλησίας. Γιατί η ιστορική σχέση του Ελληνικού Έθνους με την Ορθοδοξία είναι πατριωτική και εθνική. Και επειδή ο κ. Φίλης βρίσκεται σε κατάσταση πνευματικής νάρκωσης του θυμίζω τούτα:
1) Ο Αρχιεπίσκοπος της Αλ­βα­νίας Αναστάσιος επισημαίνει: «Η χριστιανική στάση παραμένει απολύτως θετική για τα πρόσωπα τα οποία ζουν μέσα στην ατμόσφαιρα των άλλων θρησκειών ή ιδεολογιών». Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας συμπεριφέρεται με τόση αγάπη σε κάθε δυστυχισμένο, χωρίς διάκριση.
2) Ας διαβάσει ο Υπουργός τα «Δίκαια του ανθρώπου» του Ρήγα για να πληροφορηθεί ότι: «Όλοι οι άνθρωποι, Χριστιανοί και Τούρκοι, κατά φυσικόν λόγον είναι ίσοι».
3) Ας γνωρίζει ότι όλα τα ελληνικά συντάγματα από την Επανάσταση του 1821 διαπιστώνουν ότι οι Ορθόδοξοι διαπνέονται από φιλελεύθερα αισθήματα, τα οποία δεν αλλοιώθηκαν από την σκληρή πίεση των διωγμών και των κατακτήσεων.
4) Θα ωφεληθεί ιδεολογικά αν διαβάσει για τον Μέγα Ιεροεξεταστή του Ντοστογιέφσκι στο βιβλίο «Οι Αδερφοί Καραμαζόφ».
5) Άραγε δεν προβληματίστηκε από τις θέσεις του Μ. Γλέζου, ο οποίος του είπε ότι η Εκκλησία ήταν η πρώτη που αντιστάθηκε στην Κατοχή και ότι οι απόψεις του προκαλούν κλάμα και γέλιο;

Σεβασμιώτατε,
Μήπως ως ταγός της τοπικής μας εκκλησίας θα πρέπει να αντιδράσετε με ενέργειες που να προκαλούν και τη συμμετοχή των συμπολιτών μας ώστε η αντίσταση στην επίθεση του Υπουργού να λάβει ουσιαστική δυναμική για την αποτροπή πιο επικίνδυνων καταστάσεων; Γιατί πρέπει και η κοινωνία να πάρει θέση στην απαξίωση του κ. Φίλη και να δείξει τη σχέση της με την Εκκλησία τόσο σε πνευματικό επίπεδο όσο και στην κοινωνική προσφορά. Η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου έδειξε το ειρηνικό πνεύμα της Εκκλησίας, γιατί ο διχασμός και οι συγκρούσεις δεν ανταποκρίνονται στην πνευματική αποστολή της που είναι η δημιουργία «κοινωνίας αγάπης» στο πνεύμα της παραβολής του Σαμαρείτη.
Θεωρώ ωστόσο ωφέλιμο και για την Εκκλησία να δοθεί στον πολίτη το ερέθισμα να πάρει θέση στα ανιστόρητα θεωρήματα του Φίλη ώστε να δημιουργηθεί μια παιδαγωγική προτροπή προς τους ασχημονούντες πολιτικούς.
Και σε κάθε περίπτωση, Σεβασμιώτατε, έχετε την πνευματική ευθύνη να προστατέψετε την ταυτότητα της Εκκλησίας και να συνδράμετε ώστε και ο Έλληνας, πιστός ή όχι, να έχει τα απαιτούμενα εφόδια, γνωστικά ή θεολογικά, ώστε να αμύνεται στις προκλήσεις του κ. Φίλη που θέλει να γίνει ένας νέος ιεροεξεταστής.